Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έως και 361% πιο ακριβά τα απορρυπαντικά στην Ελλάδα

 Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έως και 361% πιο ακριβά τα απορρυπαντικά στην Ελλάδα

Τα προϊόντα της P&G και της Unilever πωλούνται από 113,92% έως 361% πιο ακριβά στην Ελλάδα σε σύγκριση με την φθηνότερη χώρα της Ε.Ε.

Αυτό είναι ένα μέρος των αποκαλυπτικών στοιχείων που περιέχονται στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η Επιτροπή πραγματοποίησε έρευνα για τις τιμές πώλησης των απορρυπαντικών πλυντηρίου ρούχων σε κάψουλες (pods) και σκόνη πλύσης (powder) των δύο πολυεθνικών που κυριαρχούν στην εγχώρια αγορά στην κατηγορία των απορρυπαντικών για ρούχα: Skip και Ariel.

Από την έρευνα στα δύο μεγαλύτερα καταστήματα σούπερ μάρκετ σε κάθε μία από τις ερευνώμενες χώρες, προέκυψε πως η συσκευασία του Ariel pods πωλείται στην Ελλάδα έως και 270,57% ακριβότερα από τη φθηνότερη χώρα που είναι η Ιρλανδία. Το Ariel σε σκόνη πωλείται στην Ελλάδα 172% ακριβότερα σε σχέση με την τιμή που πωλείται στην Αυστρία, που είναι η φθηνότερη χώρα.

Παράλληλα, υψηλότερη κατά 301,1% είναι η τιμή στην Ελλάδα του Skip Pods σε σχέση με την Ιρλανδία. Το Skip σε σκόνη είναι ακόμα πιο ακριβό: Η τιμή στην Ελλάδα είναι 361% υψηλότερη από τη Σουηδία.

Γιατί η Ελλάδα έχει αυτές τις τιμές; Σύμφωνα με τα ευρήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

  • Η Ελλάδα, κατατάσσεται στην ομάδα χωρών που έχουν υψηλές τιμές ανεξάρτητα το μέγεθος της συσκευασίας. Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τον γεωγραφικό παράγοντα, καθώς η Ελλάδα με τη Κύπρο έχουν μεγάλη διαφορά στις τιμές τους (η Κύπρος έχει φθηνότερες τιμές) παρόλο που για τη μεταφορά του προϊόντος στη Κύπρο πιθανώς να χρειάζεται επιπλέον κόστος, λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας.
  • Στην Ελλάδα, όσο πιο μικρή είναι η συσκευασία, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή ανά τεμάχιο (στις κάψουλες). Στη συσκευασία των 14 τεμαχίων η τιμή ανά τεμάχιο είναι 0,66 ευρώ ενώ σε αυτή των 54 τεμαχίων 0,44 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα