Μαξίμου:Διαχείριση οργής, διατήρηση συνοχής μετά τη βουτιά κάτω από 30% που βεβαιώνει η MARC- Προβληματισμός για την ψήφο στην κάλπη

 Μαξίμου:Διαχείριση οργής, διατήρηση συνοχής μετά τη βουτιά κάτω από 30% που βεβαιώνει η MARC- Προβληματισμός για την ψήφο στην κάλπη

Μετά τη χθεσινή δημοσκόπηση της Marc που έριξε τη ΝΔ κάτω απο το «ψυχολογικό όριο» των 30 μονάδων, η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει την στρατηγική της στην προσπάθεια διαχείρισης της κοινωνικής οργής και στην προσπάθεια διατήρησης της κοινοβουλευτικής συνοχής.

Ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την τραγωδία των Τεμπών, έστειλε διπλό μήνυμα, από τη μία μεριά πως υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση των σιδηροδρόμων και από την άλλη πως η ΝΔ παραδέχεται και διορθώνει τα λάθη της.

«Φταίμε όλοι, κι εμείς πρώτοι ως κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο “ανθρωπινό λάθος” και κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησης  να ανατρέψουν το «προβληματικό κράτος».

Από το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως το ζήτημα των Τεμπών θα ακολουθεί την κυβέρνηση μέχρι τις επόμενες εκλογές και για αυτό όσο εξελίσσεται η δικαστική έρευνα και όσο πλησιάζει η ώρα της εκλογικής αναμέτρησης η κυβέρνηση θα προτάσσει το επιχείρημα πως «διορθώνουμε τα δικά μας λάθη αλλά ταυτόχρονα διορθώνουμε και τα λάθη που παραλάβαμε».

Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν για πρώτη φορά στην διάρκεια της διακυβέρνησης σαφή πτώση της ΝΔ κάτω των 30 μονάδων.

  • Συγκεκριμένα, η χθεσινή δημοσκόπηση της Marc δείχνει τη ΝΔ στο 29,6%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 25%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο  9,7, το ΚΚΕ στο 5,6, την Ελληνική Λύση στο 3,9 και το ΜέΡΑ25 στο 3,5. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το δυστύχημα στα Τέμπη έκοψε 3 μονάδες απο τη ΝΔ, άφησε σχεδόν αμετάβλητο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κι ενίσχυσε τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάννη Βαρουφάκη και τα μικρότερα κόμματα. 

Ωστόσο αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους αναλυτές της κυβερνώσας παράταξης είναι το γεγονός πως η λεγόμενη “αντισυστημική” ψήφος δεν εκφράζεται στις δημοσκοπήσεις αλλά εκφράζεται κατευθείαν στις κάλπες. Έτσι, το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα ενισχύσουν κόμματα χωρίς κυβερνητική προοπτική ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο την Κυριακή των εκλογών. 

  • Οι ίδιοι αναλυτές όμως δεν βλέπουν “ανατροπή του πολιτικού σκηνικού” και θεωρούν πως η δημοσκοπική φθορά ήταν αναμενόμενη καθώς το δυστύχημα προκάλεσε τεράστια θλίψη και οργή στην κοινωνία που αποτυπώθηκε στην δημοσκόπηση.

Εξάλλου, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη “οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το κλίμα την περιόδου που διεξάγονται, αποτελούν φωτογραφία της στιγμής”. Εκτιμούν μάλιστα πως η κυβέρνηση μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των απωλειών των ψηφοφόρων της όσο οδεύουμε προς τις εκλογές. 

Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση καθ όλη την διάρκεια της διακυβέρνησης της ήρθε αντιμέτωπη με μεγάλες και σοβαρές κρίσεις, όπως για παράδειγμα η υπόθεση των υποκλοπών,  ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες στην οικονομία και οι μεγάλες πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021. Ωστόσο για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν μετά τις κρίσεις η ΝΔ πέφτει κάτω απο το όριο του 30%. 

Ειδικότερα: 

  • Τον περασμένο Αύγουστο μετά την υπόθεση των υποκλοπών όταν οι δημοσκοπήσεις έδειξαν απώλειες που κυμαίνονταν κοντά στο 2% (π.χ. δημοσκόπηση της GPO έδινε στη Ν.Δ. έχει ποσοστό 31,4% από 33,1% και στον ΣΥΡΙΖΑ 25,1% από 24,2%).
  • Τον Φεβρουάριο του 2022 μετά το ξέσπασμα της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και την εκτόξευση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος η Νέα Δημοκρατία (π.χ δημοσκόπηση της Marc έδινε στη Νέα Δημοκρατία 31,5% εναντι 33% του Δεκεμβρίου 2021 και στον ΣΥΡΙΖΑ 21% έναντι 19,2%).
  • Τον Αύγουστο του 2021 μετά τις φωτιές όταν παρατηρήθηκε κάμψη περίπου δύο μονάδων (π.χ. δημοσκόπηση της GPO έδινε στη Ν.Δ. 34,5% από 36,5% που ήταν τον Ιούνιο, και στον ΣΥΡΙΖΑ 24,4% έναντι 22, 1% τον Ιούνιο. Στη δημοσκόπηση της Marc στις 23. 9. 2021 η Νέα Δημοκρατία ήταν στο 34,4% από 37,6% που ήταν στις 27 Ιουνίου του 2021. ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 23% από 21,2%).

Σχετικά Άρθρα