Η κοινωνία απαιτεί δικαιοσύνη για τα Τέμπη – Πρωτόγνωρα συλλαλητήρια εκατοντάδων χιλιάδων κόσμου από Έβρο έως Κρήτη – Μουδιασμένο το Μαξίμου από τα ποτάμια οργής

 Η κοινωνία απαιτεί δικαιοσύνη για τα Τέμπη – Πρωτόγνωρα συλλαλητήρια εκατοντάδων χιλιάδων κόσμου από Έβρο έως Κρήτη – Μουδιασμένο το Μαξίμου από τα ποτάμια οργής

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε περίπου 80 πόλεις, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, απαίτησαν απονομή Δικαιοσύνης και να αποδοθούν στο ακέραιο –και χωρίς καμία συγκάλυψη– οι ευθύνες, για το έγκλημα στα Τέμπη, που έχει μέχρι στιγμής τραγικό απολογισμό 57 νεκρούς. Η έκφραση της γενικευμένης λαϊκής οργής φαίνεται να «τινάζει στον αέρα» κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί την υφιστάμενη πολιτική κρίση, ενώ φέρνει το Μέγαρο Μαξίμου σε ευθεία αντίθεση, όχι απλά με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά με την κοινωνία.

Η τεράστια συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, με τις συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας να είναι οι πολυπληθέστερες της τελευταίας 10ετίας με την απαίτηση για να μην υπάρξει συγκάλυψη των ευθυνών για τους νεκρούς στα Τέμπη, έχει θορυβήσει την κυβέρνηση ενώ όπως φαίνεται θα λειτουργήσει πιθανώς ακόμη και ως καταλύτης στις πολιτικές εξελίξεις.

Η εικόνα αυτή πιστοποιεί με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η διαχείριση του πολύνεκρού δυστυχήματος στα Τέμπη από την πλευρά της κυβέρνησης όχι απλώς δεν έπεισε, αλλά αντιθέτως προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή. Οι αντιδράσεις μάλιστα αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Στο αντίποδα των κοινωνικών αντιδράσεων, η κυβέρνηση δείχνει εμφανώς μουδιασμένη. Με έναν στενό πυρήνα στελεχών που συσπειρώνονται γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρεί να στηρίξει το κυβερνητικό αφήγημα.

Οι δηλώσεις του νέου Υπ. Μεταφορών Γ. Γεραπετρίτη έγιναν αντιλήπτες από την αντιπολίτευση ως ψευδείς και παρελκυστικές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να θέτει τα όσα υποστήριξε ο υπουργός σε αντιπαράθεση με όσα προκύπτουν από τις καταγγελίες των σωματείων και των στοιχείων που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας.

Υπήρξαν όμως και οι πιο προκλητικοί. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως αν ο υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε μιλήσει δημόσια για τα προβλήματα στα σιδηροδρομικά δίκτυα «στα τρένα, δεν θα έμπαινε κανείς». Στην Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν δίστασε να μπει σε λογικές πολιτικών συμψηφισμών κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υποστήριξε «αναγνωρίζουμε ευθύνες και προσπαθούμε η συγγνώμη μας να μετουσιωθεί σε πράξη, κάτι που δεν έκανε η δική σας κυβέρνηση σε άλλες τραγικές στιγμές». Επίσης ενδεικτικό είναι ότι στην χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, με ευθύνη του Κώστα Τασούλα δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ) ώστε να διακόψει προσωρινά η Ολομέλεια της Βουλής την συνεδρίασή της προκειμένου οι βουλευτές να παραβρεθούν στην απεργιακή συγκέντρωση.

Τα οργισμένα συλλαλητήρια

Στην Αθήνα (υπολογίζονται σε 70.000 διαδηλωτές) υπήρξε μια πρωτοφανής σε μαζικότητα κινητοποίηση σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων που επί 3,5 ώρες διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας. Ο όγκος κι ο παλμός του μεγάλου παλλαϊκού συλλαλητηρίου θύμισε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της περιόδου 2010-2012, ενώ σε πολλούς ξύπνησε μνήμες από το μεγάλο συλλαλητήριο του 2002 που είχε συνέπεια την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου Γιαννίτση.

Ήταν τέτοιο το πλήθος του κόσμου που συμμετείχε, που η πορεία για το μεγαλύτερο διάστημα ήταν ακινητοποιημένη.

Για να μπορέσει μάλιστα να κινηθεί, η κεφαλή έκανε τον γύρο της πλατείας Ομονοίας, συνέχιζε μέσω της οδού Σωκράτους και από εκεί έβγαινε Πειραιώς για να ανέβει από την Ομόνοια και να κατευθυνθεί μέσω Σταδίου στο Σύνταγμα. 

Η ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησε να αμαυρώσει την πρωτόγνωρη διεκδίκηση και να συνδεθεί με επεισόδια κι όχι με τα αιτήματα των διαδηλωτών. Με τη «γνωστή» αφορμή (ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε εναντίον αστυνομικών), η ΕΛ.ΑΣ. έπνιξε στα χημικά το σύνολο των συγκεντρωμένων, επιχειρώντας καταφανώς να διαλύσει τη διαδήλωση. Η αιφνίδια επίθεση με χημικά από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις «χτύπησαν» πολίτες κάθε ηλικίας: από μαθητές μέχρι συνταξιούχους.

Παράλληλα, φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ που πραγματοποιούν κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, εγκλωβίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να εισβάλλουν και έριξαν χημικά και κρότου λάμψης στα Προπύλαια, προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δεν κατάφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις να διαλύσουν με δακρυγόνα την παλλαϊκή πορεία στη Θεσσαλονίκη, που έφτασε από τους γύρω δρόμους στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά περικυκλώθηκε από διαδηλωτές. 

«Η ιδιωτικοποίησή σας σκοτώνει», «κρατικοποίηση τώρα», «ζούμε από τύχη», «Δεν πωλείται» γράφουν, μεταξύ άλλων τα πανό.

Η πορεία προς το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης στη μνήμη των 57 νεκρών έγινε παρά τη ρίψη χημικών από την ΕΛ.ΑΣ, με αίτημα να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία αλλά και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους.

Βροντερό «παρών» φώναξαν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές της πόλης, γυναίκες και μέλη φεμινιστικών συλλόγων, εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕ και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. Κάποιοι κρατούσαν μαύρα μπαλόνια σε ένδειξη πένθους και κάποιοι άλλοι πλακάτ με συνθήματα μέσω των οποίων ζητούσαν να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών. 

Αφού ο κύριος όγκος είχε φτάσει στο υπουργείο, λίγα άτομα έριξε τρεις κάδους, χωρίς να σημειωθεί ένταση.

ΛΑΡΙΣΑ

Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία και στην Λάρισα, όπου εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και τράπεζες κατέβασαν ρολά.

ΠΑΤΡΑ

Ογκώδης πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας στην οποία συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και της αυτοδιοίκησης, φορείς, συλλογικότητες κ.ά., ενώ τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά για δύο ώρες.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για 15.000 κόσμου. Μετά τις ομιλίες εκπροσώπων συνδικάτων και συλλόγων ακολούθησε πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν μία μαύρη κατασκευή πάνω στην οποία αναγραφόταν το μήνυμα «μαμά έφτασα», καθώς και η μπάντα του Δήμου Πατρέων.

Η πορεία πέρασε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας και κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

ΛΑΜΙΑ

Μία ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι στη Λαμία και πάνω από 2.000 άνθρωποι κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί» ήταν το κεντρικό σύνθημα ενώ παράλληλα πανό και συνθήματα απαιτούσαν να μην υπάρξει συγκάλυψη ευθυνών για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα. Πρόκειται για την τρίτη κινητοποίηση τις τελευταίες μέρες και από τις πλέον μαζικές της τελευταίας 20ετίας στην περιοχή.

Το παρών έδωσαν φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, σιδηροδρομικοί ενέργεια αλλά και συνταξιούχοι, όπως επίσης και φορείς των εργαζομένων και τα δύο Εργατικά Κέντρα. «Μέσα σε αυτό το τρένο ήταν συμφοιτητές μας, συμμαθητές μας, ήταν γονείς μας. Θα μπορούσε ο καθένας από μας να είναι στη θέση τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε στο δρόμο. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ξανασυμβεί» υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών κατά τη διάρκεια των ομιλιών στην κεντρική Πλατεία της Λαμίας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Οι συμμετέχοντες στην απεργιακή κινητοποίηση από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εξέφρασαν αγανάκτηση για την τραγωδία στα Τέμπη και απαίτησαν «να αποδοθούν οι διαχρονικές ευθύνες των υπευθύνων και να τερματιστεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων του δημοσίου πλούτου στο βωμό του κέρδους».

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Γιατί;» ή «Ποτέ πια στη λογική: Πάμε και όπου βγει» οι διαδηλωτές ζήτησαν ασφάλεια στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τάχθηκαν κατά των ιδιωτικοποιήσεων όχι μόνο στις μεταφορές, αλλά στην υγεία και την παιδεία. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, δυναμικό ήταν το «παρών» φοιτητών και μαθητών του Ηρακλείου.

Ανάμεσα στα μηνύματα των συγκεντρωμένων ήταν: «Δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε η κακή η χώρα, φταίει το κέρδος κι όσοι κυβέρνησαν τούτην εδώ τη χώρα».

Στη συγκέντρωση και στην πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, που ακολούθησε, συμμετείχαν μεταξύ άλλων σωματεία του δημοσίου τομέα, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι και συνταξιούχοι.

ΧΑΝΙΑ

Μαζική συμμετοχή (κυρίως από νέους) και στα Χανιά. Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς της πόλης όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων, προς την πλατεία Ελευθερίας, έξω από τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας και κατέληξαν, μέσω των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Ελευθερίου Βενιζέλου, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Κατά τη διάρκεια της πορείας μαθητές ύψωσαν στον ουρανό λευκά μπαλόνια. Εκτός από τους μαθητές και τους φοιτητές, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και πολίτες.

ΡΕΘΥΜΝΟ

Στη σημερινή διαμαρτυρία στο Ρέθυμνο όπου συμμετείχαν χιλιάδες πολιτών, σύσσωμη η ρεθεμνιώτικη κοινωνία απαίτησε να δικαιωθούν τα θύματα και οι οικογένειες τους τονίζοντας οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι φορέων συλλόγων και αυτοδιοίκησης πως η κοινωνία δε θα σιωπήσει και δε θα επιτρέψει να μην αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν υπάρχουν αυτές.

«Το πρόσφατο δυστύχημα στα Τέμπη εξακολουθεί να συγκλονίζει ολόκληρη την κοινωνία. Ετούτες τις ώρες του ανείπωτου πόνου τα λόγια είναι φτωχά. Οι σκέψεις μας είναι σε εκείνους που επλήγησαν και στους οικείους τους. Στις φοιτήτριες και στους φοιτητές μας. Συντασσόμαστε με τους πολίτες και τους νέους μας, που διαδηλώνουν ειρηνικά σήμερα, για να μη συμβεί ποτέ άλλοτε ανάλογη τραγωδία», αναφέρει η πρυτανική αρχή του πανεπιστημίου Κρήτης δεδομένης και της κατάληψης που πραγματοποιούν οι φοιτητές στις σχολές του Πανεπιστημίου και της κατάληψης των κτηρίων στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Ρέθυμνο.

Οι φοιτητές εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στις οικογένειες των θυμάτων, διαμαρτύρονται για όσα βλέπουν το φως που αφορούν στην ανείπωτη τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και ζητούν να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να εντοπιστούν οι ένοχοι.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πλήθος κόσμου, συγκεντρώθηκε στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης στο δημαρχείο της πόλης και μετέτρεψε το πένθος από την εγκληματική τραγωδία των Τεμπών σε οργή.

Μπροστάρηδες σε αυτήν την διαμαρτυρία οι μαθητές και οι φοιτητές της Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι φώναξαν ενάντια στη συγκάλυψη. Κανένας νεκρός στο βωμό του κέρδους , ενώ κυριάρχησαν συνθήματα όπως «στείλε όταν φτάσεις δεν έφτασες ποτε εκδίκηση θα πάρουμε για σενανε μικρέ» 

Σχετικά Άρθρα