Το Κίεβο απαντά στους NYT για την ανατίναξη του Nord Stream 

 Το Κίεβο απαντά στους NYT για την ανατίναξη του Nord Stream 

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε ότι το Κίεβο δεν έχει «καμία απολύτως ανάμειξη» στις επιθέσεις του περασμένου έτους στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και δεν έχει πληροφορίες για το τι συνέβη. Ο Ουκρανός αξιωματούχος έκανε τις δηλώσεις αυτές με αφορμή δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο φιλοουκρανική οργάνωση ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

«Αν και μου αρέσει να συλλέγω διασκεδαστικές θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την ουκρανική κυβέρνηση, πρέπει να πω: Τι συνέβη με τους αγωγούς Nord Stream; Βυθίστηκαν», αναφέρει σε tweet του ο Ποντολιάκ.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ δήλωσε με τη σειρά του ότι το επίμαχο δημοσίευμα σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις στους Nord Stream «αποδεικνύει μόνο ότι η πρωτοβουλία μας για την έναρξη μιας διεθνούς έρευνας υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι απολύτως επίκαιρη».

Η Ρωσία σχεδιάζει να αιτηθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι τα τέλη Μαρτίου για το σχέδιο ψηφίσματός της που ζητά από τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να ξεκινήσει μια τέτοια έρευνα, δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Η Ρωσία δήλωσε ότι τα δημοσιεύματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να απαντηθούν τα ερωτήματα της Μόσχας για το τι συνέβη. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τονίζει ότι αυτοί που ευθύνονται για τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης θέλουν να εκτρέψουν την προσοχή του κόσμου και να αποφύγουν μια σωστή έρευνα.

Γερμανία: Η έρευνα για την ανατίναξη των Nord Stream συνεχίζεται

Και η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση του αποκαλυπτικού άρθρου των New York Times, ωστόσο, η δική της έρευνα δεν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα.

Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πριν από μερικές ημέρες ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ακόμη δεν υπάρχουν αποτελέσματα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

«Ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας ερευνά το θέμα από τις αρχές Οκτωβρίου 2022. Επομένως, έχει δικαιοδοσία στη διαδικασία» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι ερευνούν ήδη τις επιθέσεις», υπενθυμίζοντας ότι η υπόθεση αυτή είναι ακόμη εκκρεμής.

Το δημοσίευμα των NYT

Η εφημερίδα NYT, επικαλούμενη πληροφορίες τις οποίες εξέτασαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, γράφει ότι μια «φιλοουκρανική ομάδα» ευθύνεται για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, στη Βαλτική Θάλασσα. Δεν διευκρινίζει όμως ούτε σε ποιες πληροφορίες είχαν πρόσβαση οι αμερικανικές υπηρεσίες, ούτε την «ταυτότητα» αυτής της «ομάδας».

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι στη δολιοφθορά εμπλέκεται ο ίδιος πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες λένε ότι οι δράστες ήταν «αντίπαλοι του Ρώσοι προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», πιθανότατα Ουκρανοί ή Ρώσοι πολίτες. Η αμερικανική εφημερίδα διευκρινίζει ότι από τις πληροφορίες αυτές δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα ασφαλές συμπέρασμα και «μένει ανοιχτή η πιθανότητα η επιχείρηση να έγινε κρυφά από μια τρίτη δύναμη που διατηρεί δεσμούς στους κόλπους της ουκρανικής κυβέρνησης ή στις υπηρεσίες ασφαλείας».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν τέσσερις τεράστιες, υποθαλάσσιες διαρροές αερίου στους αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία – όλες ήταν σε διεθνή ύδατα. Οι χώρες της Δύσης κατηγόρησαν ως υπεύθυνη τη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της επέρριψε ευθύνες στους «Αγγλοσάξονες».

Έρευνες για την υπόθεση διεξάγονται από τις αρχές της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας.

Σε πρόσφατο άρθρο του, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς έγραψε ότι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με τη βοήθεια της Νορβηγίας, τοποθέτησαν εκρηκτικά στους αγωγούς τον Ιούνιο και τους ανατίναξαν 3 μήνες αργότερα. Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «παντελώς λανθασμένες» τις πληροφορίες.