Μπλόκο της Γερμανίας στην απόφαση της ΕΕ για απαγόρευση diesel και βενζίνης από το 2035

 Μπλόκο της Γερμανίας στην απόφαση της ΕΕ για απαγόρευση diesel και βενζίνης από το 2035

Η Γερμανία μπλοκάρει την τελική έγκριση ενός μέτρου της ΕΕ, το οποίο τερματίζει την πώληση νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων από το 2035, στάση την οποία ενδέχεται να τηρήσουν και άλλες χώρες.

Οι υπουργοί Μεταφορών της Τσεχίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας σκοπεύουν να συναντηθούν με ομοϊδεάτες ομολόγους τους στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα για να βρουν έναν τρόπο να σώσουν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης από την απαγόρευση της ΕΕ το 2035, είπαν δύο διπλωμάτες στο Politico.

Η Γερμανία -με την υποστήριξη της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Βουλγαρία- έχει ήδη μπλοκάρει την τελική έγκριση του νόμου που προβλέπει ότι μόνο αυτοκίνητα και φορτηγά με μηδενικές εκπομπές ρύπων θα μπορούν να πωλούνται στην ΕΕ από το 2035 και μετά. Το Βερολίνο θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει πρώτα μια επιλογή που να επιτρέπει στα αυτοκίνητα να χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα γνωστά ως e-fuels, αλλά το «μπλόκο» οδηγεί σε περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το μέτρο του 2035.

Πολλές χώρες της ΕΕ συντάσσονται με τη Γερμανία για το «μπλόκο» στην απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης από το 2035

Η συνάντηση των υπουργών μεταφορών υποτίθεται ότι θα σφυρηλατήσει μια κοινή θέση σχετικά με τα πρότυπα της Επιτροπής για το Euro 7 χωρίς CO2 -ένα ξεχωριστό μέτρο που αντιμετωπίζει θέματα όπως οι εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα και η ρύπανση από τα φρένα- είπε ένας διπλωμάτης από την τσεχική αποστολή στην ΕΕ.

Ένας αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι το σχέδιο είναι να καθοριστεί εγκαίρως μια κοινή άποψη μεταξύ των τριών χωρών σχετικά με την απόφαση για τις μηδενικές εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων και των βαν, πριν από τη συνάντηση της Δευτέρας.

Στη συνάντηση αυτή έχουν προσκληθεί, επίσης, υπουργοί από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία. Οι χώρες αυτές έχουν εκφράσει κάποια στιγμή ανησυχία σχετικά με τα σχέδια για οριστική απαγόρευση των πωλήσεων ρυπογόνων οχημάτων -κάτι που ουσιαστικά θα αναγκάσει την αυτοκινητοβιομηχανία της ηπείρου να στραφεί στα ηλεκτρικά οχήματα.

Η λίστα δεν περιλαμβάνει χώρες όπως η Ολλανδία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και η Ιρλανδία που υποστηρίζουν τη σταδιακή κατάργηση από το 2035.