LIBE για τις υποκλοπές μετά την επίσκεψη στην Αθήνα: Σοβαροί κίνδυνοι για το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα

 LIBE για τις υποκλοπές μετά την επίσκεψη στην Αθήνα: Σοβαροί κίνδυνοι για το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα

Η αποστολή της επιτροπής LIBE στην Ελλάδα παρέθεσε συνέντευξη Τύπου έχοντας πραγματοποιήσει σειρά επαφών στην Ελλάδα για τις καταγγελίες περί κράτους Δικαίου αλλά και για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η παρουσίαση έγινε από το μέλος της PEGA, Ολλανδή ευρωβουλευτή, Σόφι Ιν’τ Βελντ, στο Γραφείο του Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή της, η Ιν’τ Βελντ, εξέφρασε στα ελληνικά τα συλλυπητήρια της επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη. Τόνισε ότι η LIΒΕ ήρθε στην Ελλάδα συνεχίζοντας τις προσπάθειες για τη θωράκιση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα και να ερευνήσει τις καταγγελίες για τη χρήση κακόβολων λογισμικών παρακολούθησης.

«Λυπούμαστε για το ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργοί, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος και άλλοι αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν «πολύ σοβαροί κίνδυνοι για το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα». Η διαδικασία λογοδοσίας, απαραίτητη για μια υγιή Δημοκρατία, βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Περιορίζεται η δυνατότητα κινήσεων ανεξάρτητων Αρχών και ελεύθερων ΜΜΕ, η Δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά αργή και αναποτελεσματική, προκαλώντας την κουλτούρα της ατιμωρησίας. Η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και το κοινό καλό».

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωβουλευτές που απαρτίζουν την αποστολή της LIBE συναντήθηκαν με τον Χρήστο Ράμμο και την Αικατερίνη Παπανικολάου της ΑΔΑΕ, αλλά και τον Χρήστο Μενουδάκο της ΑΠΔΠΧ, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επιχείρησαν να σαμποτάρουν το έργο της Επιτροπής, καθώς δεν έγιναν δεκτά τα αιτήματα για συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Κατερίνα Σακελλαροπούλου αλλά και τον Ισίδωρο Ντογιάκο.

Σχετικά Άρθρα