Κόντρα …συμψηφισμού στη Βουλή: Η αναφορά Φίλη για τις απουσίες διαδηλωτών-μαθητών και η επίθεση Παπακώστα για το… Μάτι

 Κόντρα …συμψηφισμού στη Βουλή: Η αναφορά Φίλη για τις απουσίες διαδηλωτών-μαθητών και η επίθεση Παπακώστα για το… Μάτι

Η τακτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση περί συμψηφισμών, σε πείσμα της προτροπής της Ντόρας Μπακογιάννη για “σιωπή”, επιβεβαιώθηκε, χθες, στη Βουλή, όταν η εισηγήτρια της Ν.Δ αντέδρασε προς τις επισημάνσεις του Νίκου Φίλη για τις απουσίες των μαθητών που διαδηλώνουν για την τραγωδία των Τεμπών, εγείροντας τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για το Μάτι.

Η «γαλάζια» βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, επιστράτευσε αυτή την τακτική προκειμένου να «προστατεύσει» την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όταν ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης έθεσε ευθέως το ερώτημα του αν η κυβέρνηση θα καταγράψει τις απουσίες των μαθητών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το σχολικό bullying ο Νίκος Φίλης στην τοποθέτησή του έθεσε το θέμα του να μην καταγραφούν οι απουσίες καταγγέλοντας την πρακτική του υπουργειου Παιδείας. Όπως είπε «απέναντι σε αυτήν την οργή των μαθητών και των φοιτητών διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ένα ανάλγητο κράτος, που όταν στέλνει εγκυκλίους για να καταμετρηθούν οι απουσίες των παιδιών που φύγαν μαζικά από τα σχολεία την Πέμπτη για να πάρουν μέρος σε κινητοποιήσεις αυθόρμητες εκείνη την ημέρα, την Παρασκευή το βράδυ, την Τετάρτη το βράδυ, χθες έχουμε, επίσης, τα ΜΑΤ, τα οποία με χημικά διαλύουν συγκεντρώσεις φιλειρηνικές των πολιτών».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Νίκης Κεραμέως, ενώ η εισηγήτρια του νομοσχεδίου Κατερίνα Παπακώστα, εφάρμοσε αμέσως την «γραμμή» του συμψηφισμού. Ο κοινοβουλευτικός διάλογος που καταγράφθηκε στα πρακτικά της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων έχει, αυτολεξεί, ως εξής:

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ(Υπουργός Παιδείας): Αυτό είναι κρεσέντο λαϊκισμού.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Απαντήστε τώρα οι απουσίες θα καταγραφούν ή όχι; Απαντήστε τώρα. Δεν πενθείτε μόνο εσείς, πενθούν και τα παιδιά και έχουν δικαίωμα να κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ – ΠΑΛΙΟΥΡΑ: Εσείς μιλάτε που δεν τολμήσατε να πείτε μια συγνώμη για αυτούς που καήκαν στο Μάτι;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Τέτοια αθλιότητα στην Βουλή, συμψηφισμός νέκρων, ντροπή σας! Ντροπή σας!Τέτοια αθλιότητα εδώ μέσα. Ντροπή σου! Ντροπή σου!

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ – ΠΑΛΙΟΥΡΑ:Οι ευθύνες είναι εξίσου διαχρονικά.