Δημοσκόπηση Τουρκία: Συνεχίζεται η πτώση Ερντογάν – Ανεβαίνουν Ακσενέρ – Κιλιτσντάρογλου

 Δημοσκόπηση Τουρκία: Συνεχίζεται η πτώση Ερντογάν – Ανεβαίνουν Ακσενέρ – Κιλιτσντάρογλου

Δημοσκόπηση στην Τουρκία δείχνει πόσο αυξήθηκαν ή μειώθηκαν τα ποσοστά των κομμάτων που διεκδικούν την προεδρία ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου.

Σε έρευνα της Optimar για τον Φεβρουάριο, το AK Party (Ερντογάν) και το MHP (Μπαχτσελί) έχασαν ψήφους, ενώ το CHP (Κιλιτσντάρογλου) και το İYİ Party (Ακσενέρ) αύξησαν τις ψήφους τους.

Τα Zafer, Gelecek και DEVA, τα οποία βρίσκονταν στη λίστα τον προηγούμενο μήνα, δεν μπόρεσαν να μπουν στον πίνακα.

Με τις εκλογές να αναμένονται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συνεχίζουν τις έρευνες τους για την πρόθεση ψήφου προς τα κόμματα.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Sabah Μαχμούτ Οβούρ, ο οποίος είναι γνωστό ότι βρίσκεται κοντά στην κυβέρνηση, μοιράστηκε στη στήλη του τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της εταιρείας ερευνών Optimar.

Σύμφωνα με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας – το κόμμα AKΡ και το MHP έχασαν ψήφους ενώ το CHP και το κόμμα İYİ αύξησαν τις ψήφους τους. Τα Zafer, Gelecek και DEVA δεν μπόρεσαν να μπουν στον πίνακα σε αντίθεση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο Οβούρ σημείωσε ότι «τα ποσοστά των άλλων κομμάτων είναι κάτω από το 1%…».

Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν σήμερα εκλογές;» τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

  • ΑΚΡ: 40% από 41,1% τον προηγούμενο μήνα
  • CHP: 25,7% από 23,16%
  • IYI: 10,1% από 8,1%
  • HDP: 9,6%, από 9,8%
  • MHP: 7,1% από 8% τον Ιανουάριο

Στα υπόλοιπα κόμματα, τα περισσότερα, παρουσιάζουν μια καθίζηση στα ποσοστά τους, κάτι που σημαίνει ότι η πόλωση τείνει να τα εξαφανίσει.

Στη δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα, το Κόμμα της Νίκης είχε λάβει το 2,3% των ψήφων, ενώ στη νέα δημοσκόπηση δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα.

  • Το Κόμμα της πατρίδας 1,7% από 1,2%
  • Το Κόμμα πρόνοιας και πάλι: 1,2% από 0,7%
  • Το Κόμμα Saadet 1,2% από 1% τον Ιανουάριο

Τα κόμματα του Αλί Μπαμπατζάν DEVA και το Κόμμα του Μέλλοντος του Αχμέτ Νταβούτογλου που ανήκουν στην Εθνική Συμμαχία το γνωστό «τραπέζι των έξι» δεν περιλαμβάνονται στις επιλογές των πολιτών στην έρευνα της Optimar.

Σχετικά Άρθρα