Διευθυντής Οργανισμού Σιδηροδρόμων ΕΕ: “Είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα πολλές φορές” – “Δεν έχουμε λάβει ποτέ καμία έκθεση διερεύνησης”

 Διευθυντής Οργανισμού Σιδηροδρόμων ΕΕ: “Είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα πολλές φορές” – “Δεν έχουμε λάβει ποτέ καμία έκθεση διερεύνησης”

Στην επισήμανση ότι οι ελληνικές αρχές δεν αντέδρασαν εγκαίρως για να διασφαλίσουν το σιδηροδρομικό σύστημα της Ελλάδας παρά τις επανειλημμένες ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις προχωρά σε εκτενές ρεπορτάζ του το Euronews με φόντο την τραγωδία των Τεμπών.

Μάλιστα, φιλοξενεί δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος σημειώνει ότι έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και ακόμη και η τελευταία έκθεση του 2022 αποκάλυψε μια ζοφερή εικόνα.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, βλέπαμε πάντα ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χειρότερων μαθητών, με μάλλον χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά την ασφάλεια, την ασφάλεια που μετράται στον αριθμό των θανατηφόρων ατυχημάτων σε σχέση με το μήκος του δικτύου και τον αριθμό των επιβατικών χιλιομέτρων. Επίσης, έχουμε διαπιστώσει ένα θέμα με τον εθνικό φορέα διερεύνησης, διότι δεν έχουμε λάβει ποτέ καμία έκθεση διερεύνησης», δηλώνει χαρακτηριστικά o Γιόζεφ Ντοπελμπάουερ.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δαπανήσει 700 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού συστήματος στην Ελλάδα από το 2014 και έχει προγραμματίσει να διαθέσει άλλα 130 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει θέσει σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Τρένων από το 2020 στο τμήμα του δικτύου όπου συνέβη το ατύχημα, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

«Είναι σίγουρα προβληματικό το γεγονός ότι τα χρήματα δεν δαπανήθηκαν όπως είχε προγραμματιστεί. Και είναι επίσης προβληματικό το γεγονός ότι η θέση σε λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας αναβλήθηκε τώρα για το 2023», τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων.

Το Euronews αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έρευνα, ενώ ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας συνελήφθη αρκετές ώρες μετά το ατύχημα και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Ωστόσο, διερωτάται ο συντάκτης θα μπορούσε αυτό το «ανθρώπινο λάθος» να είχε αποφευχθεί εάν το αυτόματο σύστημα είχε τεθεί σε εφαρμογή όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί;

«Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η πραγματική αιτία του ατυχήματος. Αλλά τα συστήματα αυτά υπάρχουν για να μειώνουν τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους. Και τέτοια συστήματα μειώνουν δραματικά τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους. Έτσι, αν το σύστημα είναι σε λειτουργία, η πιθανότητα για ανθρώπινο λάθος θα είχε μειωθεί δραστικά», υπογραμμίζει εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γιόζεφ Ντοπελμπάουερ, μαζί με άλλους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκεφθούν αύριο Τετάρτη την Ελλάδα, προκειμένου να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων της και τη βελτίωση της ασφάλειάς τους.

Όχι όμως και για τη διερεύνηση του δυστυχήματος, αφού αυτό πρέπει να το ζητήσει η ελληνική πλευρά.