Χυμένη βενζίνη παντού, κι ένα σπίρτο στα χέρια της κυβέρνησης…

 Χυμένη βενζίνη παντού, κι ένα σπίρτο στα χέρια της κυβέρνησης…

Κυβερνητικές πηγές διακινούν τις τελευταίες ώρες το αφήγημα σχετικά με τον φόβο της αντισυστημική ψήφου εξαιτίας της τραγωδίας των Τεμπών που έχει βυθίσει στο πένθος τη χώρα και συγκλονίζει νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία, με το αποτύπωμα που αφήνουν αυτά τα συναισθήματα οργής στις μεγάλες διαδηλώσεις.

“Τι με συμβουλεύεις γέροντα να κάμω; του είπε ψοφοδεής ο μπάρμπα Κωνσταντός ο πάρεδρος”, γράφει ο Παπαδιαμάντης. Μόνο που δεν είναι ψοφοδεείς αυτοί που διακινούν τα παραπάνω. Ψηφοδεείς, είναι. Τρέμουν πως ο πάνδημος θρήνος και θυμός θα οδηγήσουν σε κονιορτοποίηση της εκλογικής κανονικότητας, κάποιοι, μάλιστα, παραπέμπουν στις μνήμες του 2012 και εκείνης της πρώτης αναμέτρησης του Μαϊου ένα περίπου χρόνο μετά το όργιο καταστολής για την διάλυση της τεράστιας συγκέντρωσης στο Σύνταγμα (Ιούνιος 2011) από τους “Αγανακτισμένους”.

Μου έλεγε ένας πολύ έμπειρος πολιτικός που χειρίστηκε μείζονες κρίσεις κατά το παρελθόν: “μετά την τραγωδία υπάρχει παντού χυμένη βενζίνη, ένα (ακόμα) σπίρτο αρκεί, ο Μητσοτάκης δεν πρέπει να κοιμάται τις νύχτες, ό,τιδήποτε, το παραμικρό, συμβεί από τώρα μέχρι τις εκλογές είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει μαζική πολιτική καταστροφή”.

Δεν έχει άδικο. Τι καταλαβαίνουν, όμως, τα εκλογικά και λοιπά κυβερνητικά επιτελεία απ΄ όλα αυτά; Όταν φοβάσαι την αντισυστημική ψήφο (την οποία, μάλιστα, συλλήβδην ενοχοποιείς) υπάρχει μόνο ένας τρόπος να την αντιμετωπίσεις: να αποδοθούν πλήρως και με απόλυτη διαφάνεια οι ευθύνες σε εκείνους που τις φέρουν.

Κι’ όχι να στέλνεις τα ΜΑΤ κατά των φοιτητών που αφήνουν δυο λουλούδια στη μνήμη των φίλων τους, όχι να παρατάσσεις τις διμοιρίες απέναντι στους διαδηλωτές του θρήνου και της οργής και να εκσφενδονίζεις χημικά και δακρυγόνα. Όχι να κάνεις συμψηφισμούς με τις συμβάσεις του Σπίρτζη, τις “αμαρτίες” της …717, και να μετράς με μεζούρα τα μέτρα του σιδηροδρομικού δικτύου όπου λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση απί ΣΥΡΙΖΑ και να τα συγκρίνεις με τα δικά σου μέτρα. Όχι, φυσικά, με το να είναι ξανά υποψήφιος (και αύριο σίγουρα βουλευτής και ξανά υπουργός) ο Καραμανλής του Αχιλλέως. Τι κι αν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, όταν αυτή η ανάληψη δρα ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ που θα τον οδηγήσει πεντακάθαρο στο ψηφοδέλτιο Σερρών και το ασφαλές εκλογικό πελατολόγιο;

Την αντισυστημική ψήφο δεν την οικτίρεις και δεν την ενοχοποιείς, πρέπει να αντιλαμβάνεσαι πόθεν εκπηγάζει, ποιές είναι οι αιτίες της, κι αυτές πρέπει να αντιμετωπίζεις. Για ακόμα μία φορά είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο λάθος…

Σχετικά Άρθρα