Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ του ΠΙΣ και του ΙΣΑ “δια ασήμαντον αφορμήν”

 Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ του ΠΙΣ και του ΙΣΑ “δια ασήμαντον αφορμήν”

Η διαφαινόμενη, εδώ και λίγα χρόνια, κόντρα μεταξύ τουΠανελλήνιουΙατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας έλαβε διαστάσεις πριν μερικούς μήνες, κατά τις εκλογές των ιατρικών συλλόγων της χώρας, ενώ φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και, με κάθε υπαρκτή και ανύπαρκτη αφορμή, ξεσπούν νέες αψιμαχίες και αλληλοκατηγορίες. 

Το τελευταίο επεισόδιο μεταξύ των 2 ιατρικών θεσμικών φορέων έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε με αφορμή τη σύγκληση Ολομέλειας των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων, που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα, το Σάββατο 4 Μαρτίου, στην οποία δεν συμμετείχε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Πατούλης, εκδίδοντας ανακοίνωση με ημερομηνία 3/3/23 (Παρασκευή, η οποία στάλθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης το Σάββατο 4/3) και στην οποία εξηγούσε ότι «ο ΙΣΑ δεν πρόκειται να μετέχει στην συνέλευση των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ο λόγω του εθνικού πένθους για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη».

Η συνέλευση είχε ήδη πραγματοποιηθεί όταν βγήκε η ανακοίνωση. Αυτό από τη μία μεριά, αλλά και οι ημερομηνίες έκδοσης αλλά και δημοσίευσης της απόφασης του ΙΣΑ καθώς και ο μέλλοντας χρόνος που εκφράζεται με τη φράση «δεν πρόκειται να μετέχει», από την άλλη, μπέρδεψαν λίγο την κατάσταση. Λόγω αυτή της σύγχυσης και του γεγονότος ότι ο ΠΙΣ είχε στείλει τις δικές του ανακοινώσεις για την ολομέλεια «αποκλειστικά στους γιατρούς- εκλέκτορες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου», ενώ έβλεπε τις ανακοινώσεις του ΙΣΑ να αποστέλλονται και να δημοσιεύονται «σε όλα ΜΜΕ», οδήγησαν τον ΠΙΣ να αποστείλει δημόσια και τη δική του ανακοίνωση, στην οποία βάλλει εναντίον του προέδρου του ΙΣΑ, κατηγορώντας τον ευθέως για «ηθελημένη σύγχυση ημερομηνιών» και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συνέπεσαν οι εργασίες της ολομέλειας με το εθνικό πένθος. Επισημαίνει, επίσης, ο ΠΙΣ στην επιστολή του ότι υπήρχε «συμμετοχή στην Ολομέλεια μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ» και αποδίδει την «ενόχληση» Πατούλη σε «όσα συνέβησαν στην Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ τον Δεκέμβριο». Χαρακτηρίζει τέλος, «φιάσκο» του κ. Πατούλη το θέμα των ετεροχρονισμένων ανακοινώσεων του ΙΣΑ, που το αποδίδει στο «φόβο συμμετοχής του κ. Πατούλη στην εκδήλωση του ΠΙΣ».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΠΙΣ:  

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συγκάλεσε την Ολομέλεια Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων το Σάββατο 4 Μαρτίου, στην πόλη της Δράμας με σημαντικά θέματα συζήτησης, όπως η βία σε βάρος γιατρών και υγειονομικών, τα επαγγελματικά δικαιώματα, η δημόσια υγεία και το clawback για τους εργαστηριακούς γιατρούς. Με ομόφωνο ψήφισμα εκφράστηκε επίσης η θλίψη για το τραγικό συμβάν στα Τέμπη και η απαίτηση να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους.

Κι ενώ συνέβαιναν αυτά, έκπληκτοι λάβαμε (το Σάββατο) Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας με ημερομηνία Παρασκευή 3 Μαρτίου, δηλώνοντας πως ο κ. Πατούλης δε συμμετέχει στην Ολομέλεια «που διοργανώνει από εχθές (δηλαδή Πέμπτη) ο ΠΙΣ, στη Δράμα», λόγω «του εθνικού πένθους για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη».

Σύγχυση εν κρανίω.

Η Ολομέλεια Προέδρων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, όταν είχε λήξει πλέον το εθνικό πένθος και όχι την Πέμπτη, όπως ισχυρίζεται ψευδώς ο κ. Πατούλης. Εξάλλου, το Σάββατο είχαν ξεκινήσει εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής και ευτυχώς που δε χρειάζονταν την έγκριση του πενθούντος Περιφερειάρχη και Προέδρου του ΙΣΑ.

Δεν ήταν όμως μόνον η ηθελημένη σύγχυση ημερομηνιών. Ήταν και κάτι που δεν είχε προβλέψει ο πενθών: η συμμετοχή στην Ολομέλεια μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ!

Προφανώς το κλίμα στη Δράμα θα ήταν ιδιαίτερα βαρύ για τον κ. Πατούλη μετά απ΄ όσα συνέβησαν στην Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ τον Δεκέμβριο, όπου λοιδόρησε τους εκπροσώπους που προέρχονται από τους Ιατρικούς Συλλόγους της περιφέρειας και εισέπραξε καταδικαστικό ψήφισμα, πράγμα που πρώτη φορά συνέβαινε στην ιστορία του ΠΙΣ.

Επιχειρήθηκε λοιπόν να καλυφθεί άρον-άρον ο φόβος συμμετοχής του κ. Πατούλη στην εκδήλωση του ΠΙΣ με το πέπλο του εθνικού πένθους.

Και κατέληξε σε φιάσκο…».

Ανταπάντηση ΙΣΑ στην απάντηση του ΠΙΣ…

Η ανακοίνωση του ΠΙΣ φαίνεται πως ενόχλησε τον πρόεδρο του ΙΣΑ, κ. Πατούλη, και τα μέλη  του Συλλόγου.  Επιφυλασσόμενος ο ΙΣΑ «παντός νόμιμου δικαιώματός του» απέστειλε ανακοίνωση-απάντηση σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, παρόλο που στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης τονίζει ότι «επιλέγει να μην απαντήσει».

«Ο ΙΣΑ σεβόμενος την εθνική τραγωδία απείχε από κάθε εκδήλωση

Το Αγωνιστικό Μέτωπο ΠΙΣ με νέα ανακοίνωσή του της 5.3.2023 ατυχώς επιχειρεί να σχολιάσει τη μη συμμετοχή του ΙΣΑ στην Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων στην πόλη της Δράμας. Στις εμπρηστικές, ψευδείς, συκοφαντικές και πάνω από όλα διχαστικές για το ιατρικό σώμα δηλώσεις αυτές, επιλέγουμε να μην απαντήσουμε.

Σημειώνουμε ενδεικτικά μόνο ότι στην ως άνω εκδήλωση συμμετείχε, μόνο ο Σ. Καλλιαμπάκος, εκ των μελών του Δ.Σ. του ΙΣΑ και τούτο εκ της ιδιότητάς του του μέλους του ΔΣ του ΠΙΣ και όχι ως εκπρόσωπος του ΙΣΑ.

Επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας, αφήνουμε την εμπάθεια, την ύβρη, την ασέβεια στο εθνικό δράμα και τα θύματα του, στην κρίση του ιατρικού σώματος της χώρας».

Σχετικά Άρθρα