ΑΠΘ: Πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης μετά την τραγωδία- Θρήνος για 12 νεκρούς φοιτητές- 26 τραυματίστηκαν και 62 βίωσαν τον εφιάλτη

 ΑΠΘ: Πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης μετά την τραγωδία- Θρήνος για 12 νεκρούς φοιτητές- 26 τραυματίστηκαν και 62 βίωσαν τον εφιάλτη

Το «τραύμα των Tεμπών», καλείται να διαχειριστεί το ΑΠΘ, το πανεπιστήμιο που θρηνεί για τον χαμό 12 φοιτητών. 26 ακόμη σπουδαστές βγήκαν τραυματισμένοι από το βαγόνια της αμαξοστοιχίας 62, έχοντας βιώσει την πιο εφιαλτική εμπειρία της ζωής τους.

«Ως πανεπιστημιακή κοινότητα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σοβαρή κρίση, την οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των μελών μας τις δύσκολες αυτές στιγμές», υπογραμμίζει στο K Report, η Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας Ελευθερία Γωνίδα, η οποία περιγράφει και τον τρόπο με τον οποίο το Πανεπιστήμιο θα σταθεί κοντά στους φοιτητές και στις φοιτήτριες, στις οικογένειές τους, αλλά και στο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό.

Σε στενή συνεργασία με τις Πρυτανικές αρχές, τρεις δομές του Πανεπιστημίου, το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης, η Γ΄ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΧΕΠΑ και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας είναι στη διάθεση κάθε μέλους της πανεπιστημιακής μας κοινότητας και θα παρέχουν δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες στήριξης φοιτητών και φοιτητριών, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών.

Όλοι/ες οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα λάβουν μήνυμα, πιθανότατα να το έχουν ήδη λάβει, με το οποίο ενημερώνονται αναλυτικά για την παροχή ψυχολογικής στήριξης από τις τρεις δομές, ώστε, αν το επιθυμούν, να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ή μέσω mail με το εξειδικευμένο προσωπικό για δωρεάν υπηρεσίες διά ζώσης ή εξ αποστάσεως.

Ταυτόχρονα, όλα τα Τμήματα ενημερώνονται για την παροχή των υπηρεσιών αυτών ώστε η πληροφορία να είναι διαθέσιμη σε όλα τα μέλη τους. Προτεραιότητα θα δοθεί στα Τμήματα που έχουν νεκρούς και στα μέλη του Πανεπιστημίου που έχουν φίλους ή συγγενείς θύματα, καθώς πέρα από τη φυσική εγγύτητα με το δυστύχημα, η συναισθηματική εγγύτητα, επίσης, αποτελεί ισχυρό επιβαρυντικό παράγοντα. Βεβαίως, οι δομές είναι ανοιχτές προς όλους/ες που έχουν ανάγκη στήριξης. Μάλιστα, το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας, πέρα από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες στις οποίες θα δίνεται προτεραιότητα, θα ανακοινώσει συγκεκριμένες ώρες και μέρες που θα μπορούν μέλη του Α.Π.Θ. να προσέρχονται χωρίς ραντεβού για να δεχθούν ψυχολογικές υπηρεσίες.

«Νέοι και νέες που μοιράζονταν τα ίδια έδρανα με τους συνομηλίκους τους που χάθηκαν, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες με τους/τις οποίους/ες συνεργάζονταν, διοικητικοί υπάλληλοι, είναι όλοι και όλες τους μέλη μιας μεγάλης ακαδημαϊκής κοινότητας που φέρει το συλλογικό τραύμα της πολύνεκρης τραγωδίας», επισημαίνει η κυρία Γωνίδα, σκιαγραφώντας το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Πηγή: KREPORT/ ρεπορτάζ της Ελένης Σπυρίδη

Σχετικά Άρθρα