Άγρια κόντρα Φίλη-Κεραμέως: “Πολιτικά τα αίτια της τραγωδίας” – “Ντροπή σας”

 Άγρια κόντρα Φίλη-Κεραμέως: “Πολιτικά τα αίτια της τραγωδίας” – “Ντροπή σας”

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή και συγκεκριμένα στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων το πρωί της Δευτέρας (6/3) όταν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στην σύγκρουση τρένων στα Τέμπη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, επιχείρησε να προχωρήσει σε πολιτική κεφαλαιοποίηση μιλώντας για «πολιτικά αίτια της τραγωδίας» στην πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου μετά το τριήμερο πένθος για τον θάνατο των 57 ανθρώπων.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι «στο υπουργείο Παιδείας είμαστε διπλά συντετριμμένοι, γιατί κόπηκε το νήμα της ζωής και σε φοιτήτριες και φοιτητές. Αυτό που έχει σημασία είναι να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, έτσι ώστε η συγγνώμη μας να μετουσιωθεί σε πράξεις έτσι ώστε να μην ζήσουμε ξανά ανάλογες καταστάσεις».

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Νίκος Φίλης, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αρχίκα σημείωσε ότι «πένθος και οργή συνέχει τη χώρα. Αλλά και οργή που δεν μπορούμε να την αφήσουμε έτσι. Οργή απέναντι σε μια πολιτική που βλέπει την ύπαρξη τους σαν αριθμό. Τους βλέπει σαν υπεράριθμους» για να συμπληρώσει «η βία είναι ο θάνατος 57 και πλέον ανθρώπων. Είναι πολιτικά τα αίτια της τραγωδίας».

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν «ντροπή σας» με τον Νίκο Φίλη να συνεχίζει και να ζητά «να σεβαστούμε τη δολοφονία των παιδιών και τον τραυματισμό αθώων συμπολιτών μας εχθές στο Σύνταγμα. Γύρω μας εκτυλίσσεται μια ανείπωτη βία».

«Η συγγνώμη πρέπει να εννοείται. Όχι μετά από πέντε ημέρες. Ποια συγγνώμη όταν χτυπάτε τα παιδιά στην πλατεία Συντάγματος. Αυτή η Bουλή των Ελλήνων είναι υπόλογη για αυτό που συνέβη. Όχι όλη η βουλή. Η πλειοψηφία. Μετατρέπει ένα πένθος σε πεδίο για πολιτική κόντρα. Ρωτώ την κυρία υπουργό θα δείξει ένα ανάλγητο πρόσωπο στα παιδιά που κατέβηκαν να διαδηλώσουν; Θα καταμετρηθούν οι απουσίες;» συνέχισε ο πρώην υπουργός Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ με την Νίκη Κεραμέως να απαντά εκτός μικροφώνου «ντροπή σας».

«Δεν έχετε δικαίωμα μόνο εσείς να πενθείτε κυρία μου. Τα παιδιά δεν μπορούν να πενθήσουν;» επέμεινε στους υψηλούς τόνους ο Νίκος Φίλης ο οποίος προχώρησε σε νέα έκρηξη όταν ακούστηκε ότι δεν ζητήθηκε καμία συγγνώμη για την τραγωδία στο Μάτι. «Ντροπή σου ντροπή σου. Άντε από εδώ. Τέτοιος συμψηφισμός νεκρών στη Βουλή; Ντροπή σου, ντροπή σου» είπε ο Νίκος Φίλης.