8η Μαρτίου: Μπαράζ απεργιών και συλλαλητηρίων για την τραγωδία των Τεμπών – Ποιοι έχουν εξαγγείλει ότι θα συμμετέχουν

 8η Μαρτίου: Μπαράζ απεργιών και συλλαλητηρίων για την τραγωδία των Τεμπών – Ποιοι έχουν εξαγγείλει ότι θα συμμετέχουν

H κοινωνική οργή για το έγκλημα στα Τέμπη φουντώνει και η Τετάρτη 8 Μαρτίου μετατρέπεται σε άλλη μια ημέρα συλλαλητηρίων και απεργιακών κινητοποιήσεων. Το χορό άνοιξε η ΑΔΕΔΥ που κλιμακώνει της αντίδρασή της κατά των ιδιωτικοποιήσεων ζητώντας παράλληλα «να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών».

Η τριτοβάθμια οργάνωση των Δημοσίων Υπαλλήλων μετατρέπει τη στάση εργασίας για την «ημέρα της Γυναίκας» σε γενικευμένη κινητοποίηση των εργαζομένων.

  • Με ρυθμούς καταιγίδας καταφθάνουν στο μεταξύ οι ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τις οποίες ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και τις συγκεντρώσεις.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), στο κάλεσμα της αναφέρει μεταξύ άλλων: «εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις». Ανάλογο το κάλεσμα και της ΟΛΜΕ.

To Eργατικό Κέντρο Αθήνας, αναφέρει: «Καμία συγκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία, των πολιτικών προσώπων, που φέρουν ευθύνες» και προκηρύσσει 24ωρη απεργία.

Στον αγώνα ρίχνεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση η οποία «δε δίστασε το Σάββατο, τέσσερις μόλις μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, να καταθέσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας» καλώντας στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

«Χειρόφρενο» τραβούν λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αττική καθώς σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι, όπως έγινε γνωστό μέσω του Σωματείου Τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν (μέχρι την Τετάρτη) τα τρένα και ο προαστιακός μετά τις αποφάσεις των σωματείων εργαζόμενων της Ηellenic Train να συνεχιστεί η απεργία στον σιδηρόδρομο.

Κατά τη συνεδρίαση των σωματείων εργαζομένων της Hellenic Train, (Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης με την Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ) αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων τονίζοντας ότι «δίνουμε μάχη για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται». Ζητούν από τους αρμόδιους φορείς «να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των σχετικών μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, με σκοπό να μη βιώσουν ξανά εργαζόμενοι και συμπολίτες μας τέτοια ολέθρια τραγωδία».

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η κινητοποίηση αρχίζει στο 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ), ωστόσο, δεν έχουν παρθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.

Εξετάζεται να λειτουργήσουν κάποιες ώρες προς διευκόλυνση του επιβατικού κοινού που θα θελήσει να κατέβει στο κέντρο για να συμμετάσχει στα συλλαλητήρια.

Τα καλέσματα στις συγκεντρώσεις είναι για τις 12:30, στην πλατεία Κλαυθμώνος και στις 12.30 στα Προπύλαια (ΠΑΜΕ).