Οικονόμου για Τέμπη: ”Τίποτα και κανείς δεν θα μπει εμπόδιο στο να γίνει η διερεύνηση σε όλο το βάθος”

 Οικονόμου για Τέμπη: ”Τίποτα και κανείς δεν θα μπει εμπόδιο στο να γίνει η διερεύνηση σε όλο το βάθος”

«Βρισκόμαστε στην τραγική κατάσταση του πόνου, της θλίψης, της οργής της ελληνικής κοινωνίας γι’ αυτή την τεράστια τραγωδία που συνέβη. Δεν υπάρχουν λόγια για τους ανθρώπους που έφυγαν, για τους ανθρώπους που θρηνούν τα παιδιά τους, τους συγγενείς τους. Ο κόσμος εξοργίζεται και λέει ‘πως είναι δυνατόν το 2023 να συμβαίνει αυτό και να μην υπάρχει ένας τρόπος τελευταία στιγμή να σωθεί;’. Η δικαιοσύνη και η αλήθεια είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στους ανθρώπους που χάθηκαν, στους δικούς τους.

Τίποτα και κανείς δεν θα μπει εμπόδιο στο να γίνει η διερεύνηση σε όλο το βάθος και όπως πρέπει σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο, της επιτροπής, αλλά ταυτόχρονα και στο επίπεδο της δικαιοσύνης» τόνισε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Αυτή είναι μία σκιά η οποία δεν θα υποχωρήσει ποτέ, ούτε στη δική μας τη συνείδηση, ούτε στη λογική ότι μπορεί υπήρξαν πράγματα που δεν έγιναν γρηγορότερα. Το θέμα δεν είναι κομματικό ή κυβερνητικό και γι’ αυτό βάζουμε τελείως στην άκρη την οποιαδήποτε κουβέντα που κομματικοποιεί αυτή την τραγωδία» πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία αντανακλώνται όλες οι παθογένειες των τελευταίων δεκαπέντε ετών. «Δεν το λέω για να πω ποιος έχει τη μεγαλύτερη ή τη μικρότερη ευθύνη, δεν είναι εκεί το θέμα τώρα. Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Υπάρχουν οι παθογένειες των πληγών που άνοιξε το μνημόνιο με τον κόσμο που έφευγε σωρηδόν από τις θέσεις του. Είναι ακόμη οι παθογένειες της γραφειοκρατίας, που όταν θέλεις να κάνει αξιοκρατικές προσλήψεις, μέσω ΑΣΕΠ τις δίνει μετά από δύο, δυόμιση, τρία, τρεισήμισι χρόνια. Είναι οι παθογένειες, που πας μία σύμβαση να την ελέγξει το Ελεγκτικό Συνέδριο και εκεί απαιτείται χρόνος περισσότερος. Είναι οι παθογένειες μιας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που δεν είχε μία κουλτούρα διαμορφώσει, χρόνια, για να αξιολογεί ποιος και τι πρέπει να έχει για να μπαίνει σε κρίσιμες θέσεις ευθύνης. Είναι οι παθογένειες της διοίκησης και οι πολιτικές ευθύνες πάνω απ’ όλα αυτά, που ανέχθηκε αυτά τα πράγματα και που δεν κατάφερε, χρόνια τώρα και στη δική μας περίοδο, να τα αντιμετωπίσει γρήγορα και καταλυτικά, διορθώνοντας μία σειρά από πράγματα. Δεν είναι ένα ή δύο. Πρώτον, για να καταλάβουν όλοι τι συμβαίνει και τι γίνεται, και δεύτερον για να μην ξανασυμβεί ποτέ» είπε.

Υπογράμμισε ότι όλα θα τα ψάξουν – και η επιτροπή και η δικαιοσύνη. «Δεν είναι ώρα τώρα, ούτε να προδικάζουμε, ούτε και να αφήνουμε βεβαίως, μια σειρά από ψέματα – που κάποιος νομίζει ότι μπορεί να αποκομίσει οφέλη από την τραγωδία – να δηλητηριάζουν ακόμη περισσότερο την πολύ φορτισμένη ατμόσφαιρα που υπάρχει. ‘Ακουσα το τελευταίο διάστημα ότι ένας πολιτικός επενέβη να προσληφθεί ο σταθμάρχης, ο οποίος πήγε με μετάταξη εκεί που πήγε. Ζήταγε ο ΟΣΕ πολύ περισσότερους σταθμάρχες, ανταποκρίθηκαν μόνο δύο. Το πώς βρέθηκε αυτός ο σταθμάρχης, εκεί που βρέθηκε, όντας πολύ καινούριος στην επιστροφή στην υπηρεσία, προφανώς είναι τεράστιο σφάλμα. Κι αυτό θα ερευνηθεί και όλα θα ερευνηθούν, όπως και όλη η αλληλουχία και των συστημικών προβλημάτων μιας σύμβασης που ξεκίνησε από το 2014 για να ολοκληρωθεί το 2016, που όμως, με διαδοχικές παρατάσεις, έφτασε ακόμη να μην έχει υλοποιηθεί. Όλα θα έρθουν στο φως και ο καθένας θα δει τι έγινε» ανέφερε.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν είναι ώρα σε επίπεδο κομματικής αντιπαράθεσης, ο ένας να επισημαίνει στον άλλο τα μεγάλα σφάλματά του, και ούτε είναι ώρα συμψηφισμών. «Είναι ώρα να καταλάβουμε τα συστημικά προβλήματα. Δίπλα σε αυτά να μπουν οι πολιτικές ευθύνες της διαχείρισης των συστημικών προβλημάτων, να μπουν πολλές φορές και τα παχιά και τα μεγάλα λόγια που λέγονται κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, για μια σειρά από πράγματα και να αφήσουμε την επιτροπή και τη δικαιοσύνη να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει και να σιωπούμε μπροστά στο δράμα και στον πόνο των ανθρώπων, δίνοντάς τους μία υπόσχεση: Ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους, εκεί που πρέπει να αποδοθούν, να μην έρθει η αλήθεια στο φως, και κυρίως να μην αξιοποιήσουμε όλη αυτή τη δουλειά που θα γίνει για να μην ξαναέχουμε πάλι τέτοιου είδους τραγωδίες πουθενά» είπε.

«Το κράτος μας έχει διαχρονικές αδυναμίες και παθογένειες. Πολλές διορθώθηκαν από πολλές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν είναι να τα μηδενίζουμε όλα. Αυτό που έχουμε να κάνουμε τώρα, είναι να σιωπήσουμε κομματικά και πολιτικά, να αφήσουμε τους ειδικούς να φέρουν τα πράγματα στην επιφάνεια, να τοποθετούμαστε μόνο με την αλήθεια, μόνο αυτή σώζει αυτή την ώρα» τόνισε.

Επιπλέον, είπε ότι η επιτροπή θα πάρει τον χρόνο που αυτή θα κρίνει ότι πρέπει, για να βγάλει τα συμπεράσματά της. «Κυρίως το έργο της είναι να δει τα συστημικά προβλήματα. Πώς θα έπρεπε να είναι από την αρχή για να μην φτάσουμε μέχρι εδώ που φτάσαμε, γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Όλα αυτά θα τα πει η επιτροπή. Πώς λειτουργούσε συστημικά, μέσα, ο ΟΣΕ, που φτάσαμε σε ένα σημείο, ένας άνθρωπος που δεν θα έπρεπε ενδεχομένως να είναι εκεί που είναι, να βρέθηκε μόνος του την μοιραία περίοδο, αν η εκπαίδευση που γίνεται είναι επαρκής. Όλα θα τα ψάξει. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε εδώ, είναι να δηλητηριάζουμε ακόμη περισσότερο και να διχάζουμε τον κόσμο» συμπλήρωσε.

Για τον χρόνο των εκλογών είπε πως «όποιος έκανε νύξη στον πρωθυπουργό αυτές τις μέρες ‘πρέπει να δούμε τι κάνουμε με τις εκλογές’, τον έδιωχνε από τη σύσκεψη. Η οποιαδήποτε νύξη που γινόταν στον πρωθυπουργό για αυτό το θέμα, ήταν εκτός τόπου και χρόνου».

«Η πολιτεία ψάχνει να ταυτοποιήσει τους νεκρούς, έπρεπε την ίδια στιγμή που εξελισσόταν αυτή η τραγωδία να στηθεί μια επιχείρηση να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι, να μάθουν οι άνθρωποι για τους συγγενείς τους, να στηριχθούν οι τραυματίες, να ξεκινήσει αμέσως όλη η προσπάθεια, για να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία, προκειμένου να πέσει άπλετο φως σε αυτή την τραγωδία. Το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόταν ο πρωθυπουργός αυτές τις μέρες ή και μέχρι και σήμερα, είναι σενάρια πολιτικού-εκλογικού χρόνου και οτιδήποτε άλλο» πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα