Μπαράζ μηνύσεων κατά πολιτικών και επικεφαλής ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Hellenic Train ετοιμάζουν οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων

 Μπαράζ μηνύσεων κατά πολιτικών και επικεφαλής ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Hellenic Train ετοιμάζουν οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων

Μπαράζ μηνύσεων κατά των υπευθύνων για την τραγωδία στα Τέμπη που στοίχισε την ζωή 57 πολιτών προτίθενται να υποβάλλουν δικηγόροι που έχουν αναλάβει να εκπροσωπήσουν οικογένειες των θυμάτων. Θα πρόκειται για μία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα δικαστική υπόθεση με απρόβλεπτες διαστάσεις καθώς οι δικηγόροι δηλώνουν πως θα μυνηθούν όχι μόνο ο ΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Hellenice Train αλλά και τα πολιτικά πρόσωπα που θεωρούνται υπεύθυνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το γεγονός ότι οι επικεφαλής του ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ κ. Βίνης και Πατέρας έλαβαν εγκαίρως τρείς εξώδικες προειδοποιήσεις από τα συνδικαλιστικά σωματεία των σιδηροδρομικών δημιουργεί υπόβαθρο νομικής διαδικασίας που θα φτάσει στα ελληνικά δικαστήρια. Εφόσον επιβεβαιωθεί πως ανάλογα εξώδικα έφτασαν στα γραφεία και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, τότε μπορεί κάλλιστα, όπως λένε, να στηριχθούν και οι μηνύσεις κατά πολιτικών προσώπων. Ακόμα, δε, και στην περίπτωση που τα πρόσωπα αυτά κατέλθουν ως υποψήφιοι στις εκλογές και εκλεγούν, θα τεθεί θέμα άρσης της βουλευτικής τους ασυλίας, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αρνηθεί η επομενη Βουλή υπό οιαδήποτε σύνθεσή της.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί έντονα η φήμη για την ύπαρξη και μελέτης που εκπονήθηκε από ομάδα τεχνικών του ΟΣΕ και γνωστοποιήθηκε στον παραιτηθέντα διοικητή Σπ. Πατέρα. Στην μελέτη φαίνεται πως επιβεβαιώνεται ο πολύ υψηλός κίνδυνος ενός σιδηροδρομικού ατυχήματος, όπως είχαν επισημάνει οι συνδικαλιστές, εξαιτίας της έλλειψης του συστήματος τηλεδιοίκησης και των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού.

Στελέχη του σιδηροδρομικού χώρου λένε μάλιστα πως η κατάσταση επιδεινώθηκε εξαιτίας της μη λειτουργίας του λεγόμενου δευτεροβάθμιου ελέγχου, με την λειτουργία ομάδας υποστήριξης του σιδηροδρομικού έργου στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στην Αθήνα, κάτι που κατά τον πρώην υπεύθυνο ασφαλείας του ΟΣΕ Χρ. Ρετσινά υπήρχε μέχρι το 2020. Επίσης, η απουσία δεύτερου έμπειρου σταθμάρχη στο πόστο του κατηγορούμενου στον σταθμό της Λάρισας κατέστησε ακόμα πιο επικίνδυνη την κυκλοφορία των τρένων.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη της συγκεκριμένης μελέτης αν και έμπειρα στελέχη του οργανισμού δηλώνουν πως γνωρίζουν γι αυτήν και πως είχε προωθηθεί στα ανώτερα κλιμάκια του υπουργείου. Ο κ. Πατέρας, μάλιστα, φέρεται να είχε την δυνατότητα να επικοινωνήσει τις “ανησυχίες” του στους προϊσταμένους του εδώ και αρκετούς μήνες, χωρίς να είναι γνωστό εάν το έπραξε.

Επίκεινται μηνύσεις κατά πολιτικών προσώπων για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη- Ούτε ένας κυβερνητικός βουλευτής στις κηδείς των θυμάτων

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Θεοδωρόπουλο, δικηγόρο θυμάτων, που προέβη σε δηλώσεις έξω από δικαστικό μέγαρο της Λάρισας, η τραγωδία των Τεμπών δεν μπορεί να περάσει δίχως να αποδοθούν ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση.

Ο δικηγόρος είπε μεταξύ άλλων:

»Είμαστε αναγκασμένοι να καταθέσουμε μηνύσεις εναντίον των πολιτικών και εναντίον όλων όσοι είναι υπεύθυνοι για τόσα χρόνια εγκληματικής και δολοφονικής αμέλειας».

«Δεν ήρθε κανένας πολιτικός σε καμία κηδεία, ούτε ένας βουλευτής Λαρίσης. Γιατί δεν είναι εδώ. Γιατί δεν είπαν που πήγαν τα λεφτά του ελληνικού λαού, της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Θα ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας»

«Εύχομαι η ανακρίτρια να μην αποδώσει την ευθύνη μόνο στον σταθμάρχη».

Ο δικηγόρος κατέληξε λέγοντας πώς η δικαιοσύνη είναι μονόδρομος.

Μηνύσεις και από τον Αλέξη Κούγια

Μήνυση εις βάρος του σταθμάρχη, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Hellenic Train, καθώς και τυχόν πολιτικών για εγκληματική αμέλεια καταθέτουν οι οικογένειες των 20χρονων δίδυμων αδελφών και της ξαδέλφης τους, που έχασαν τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Την υπεράσπιση των δύο οικογενειών ανέλαβε ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας.

Η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου Κούγια
«Ο επικεφαλής του γραφείου μας, κος Αλέξιος Κούγιας, ανέλαβε την υποστήριξη της κατηγορίας στο τραγικό δυστύχημα της συγκρούσεως των δύο τρένων στον Ευαγγελισμό του νομού Λαρίσης.

Τον επικεφαλής του γραφείου μας, κο Αλέξη Κούγια, και την συνεργάτιδά του κα Χριστίνα Μητρονάτσιου επέλεξαν οι τραγικοί γονείς, τα αδέλφια και οι παππούδες των δύο διδύμων κοριτσιών και της πρώτης εξαδέλφης τους, οι οποίοι, όπως σήμερα ενημερωθήκαμε, εξαϋλώθηκαν στο τραγικό δυστύχημα των δύο τρένων.

Η εντολή, την οποίαν λάβαμε, είναι εκτός του σταθμάρχη του σιδηροδρομικού σταθμού Λαρίσης, να μηνύσουμε και να ενάγουμε τόσο διοικητικά στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Hellenic Train, όσο και τους τυχόν πολιτικούς, οι οποίοι είτε με άμεσο δόλο, είτε με ενδεχόμενο δόλο, είτε με εγκληματική αμέλεια συνετέλεσαν στο να χαθούν αυτές οι δεκάδες ανθρώπινες ζωές και να τραυματιστούν ακόμη περισσότερες, ορισμένες εκ των οποίων με ακρωτηριασμό.

Το δικηγορικό μας γραφείο έχει δεχθεί προσκλήσεις να αναλάβει τη νόμιμη εκπροσώπηση και πολλών άλλων συγγενών άλλων θυμάτων, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις θυμάτων από την Κρήτη, αλλά ακόμη επισήμως δεν έχουμε λάβει τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις».

Σχετικά Άρθρα