Επικεφαλής ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ: Υπογράφουν σωρεία αποφάσεων παρά την παραίτησή τους (έγγραφα)

 Επικεφαλής ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ: Υπογράφουν σωρεία αποφάσεων παρά την παραίτησή τους (έγγραφα)

Στα γραφεία τους εξακολουθούν να βρίσκονται οι παραιτηθέντες επικεφαλής του ΟΣΕ, Σπύρος Πατέρας και της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης υπογράφοντας σωρηδόν αποφάσεις ακόμα και για την προβολή των εταιριών σε συνέδρια αρκετές, ημέρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησής τους από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη την επόμενη ημέρα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη και μάλιστα δια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ μάλιστα ήταν αυτός που αν και παραιτηθείς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έθεσε σε αργία τον επιθεωρητή του σταθμάρχη στη Λάρισα.

Οπως ενημέρωσε το υπουργείο το πρωί της Κυριακής, «βάσει του άρθρου 102/30-5-2022 του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας του ΟΣΕ και κατόπιν απόφασης του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού κ. Σπ. Πατέρα, από 4-3-2023 τίθεται σε αργία ο Επιθεωρητής Νικολάου Δημήτριος του Παναγιώτη μέχρι την διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του Σταθμάρχη Σαμαρά Βασιλείου για υπηρεσία στον στ. Λάρισας».

Όπως προδήλως προκύπτει από το γεγονός αυτό, η ανακοίνωση της παραίτησης του κ. Πατέρα από τον Πρωθυπουργό είναι έως και σήμερα επικοινωνιακή. Από τη σοβαρότητα των αποφάσεων που υπογράφονται φαίνεται ότι δεν έχει γίνει αποδεκτή από τη νέα ηγεσία του υπουργείου. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορούσε ούτε να βρίσκεται στο γραφείο του όπου ήταν έως και την περασμένη Παρασκευή, αλλά ούτε και να υπογράφει αποφάσεις αποπομπής.

Και αυτή δεν είναι η μοναδική απόφαση που έχει υπογραφεί τις τελευταίες ημέρες. Ενας έλεγχος στη Διαύγεια αποκαλύπτει ότι μόνο την Παρασκευή ο επικεφαλής του ΟΣΕ υπέγραψε 27 αποφάσεις, οι οποίες αφορούν σε μεγάλο μέρος τους συγκεντρωτικές αποφάσεις ανάκλησης λογαριασμών, ακόμα και την έρευνα αγοράς για την αναζήτηση εξωτερικού συμβούλου για την κατάρτιση πλάνου βελτίωσης του αποτυπώματος άνθρακα του ΟΣΕ.

Όπως φαίνεται τόσο ο κ. Πατέρας όσο και ο κ. Βίνης εξακολουθούν να βρίσκονται στα γραφεία τους.

Ανανεώνεται κάθε μέρα η εντολή τους

Σε σχετική ερώτηση του «Εθνους» στον υπό παραίτηση πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Σπύρο Πατέρα ως προς το εάν έχει γίνει αποδεκτή η παραίτησή του από το υπουργείο, ο ίδιος επεσήμανε ότι η εντολή που έχει και ανανεώνεται μέρα με την ημέρα είναι να λειτουργήσει υπηρεσιακά τον Οργανισμό μέχρι να υπάρξει διάδοχη κατάσταση: «Ο Οργανισμός δεν μπορεί να μείνει ακέφαλος. Υπάρχει πολύς κόσμος που εργάζεται εδώ και πρέπει να επιτευχθεί μία στοιχειώδης λειτουργία για τη διαχείριση των καθημερινών θεμάτων».

Καμία ενημέρωση για την επόμενη μέρα

Εως και σήμερα, πάντως, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για τη διάδοχη κατάσταση στους δύο Οργανισμούς, ενώ ειδικά στον ΟΣΕ δεν υπάρχει και εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ καθώς δεν είχε οριστεί ποτέ.

Την ίδια στιγμή μέχρι και την Κυριακή, δηλαδή πέντε ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα, το κατώφλι των κεντρικών γραφείων του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου, δεν έχει διαβεί κάποιος εκπρόσωπος των αρχών ώστε να συλλέξει απαραίτητα στοιχεία για τη διερευνηση της υπόθεσης, έγγραφα συμβάσεων, κλπ δεδομένου ότι εκεί βρίσκεται το κέντρο λήψης αποφάσεων του Οργανισμού.

Υπογράφουν σωρεία αποφάσεων

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται αμείωτη η υπογραφή αποφάσεων, οι οποίες αναρτώνται στη «Διαύγεια» και από τα δύο «παραιτηθέντα» στελέχη. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Χρήστο Βίνη της ΕΡΓΟΣΕ μεταξύ των αποφάσεων που έχει υπογράψει από την 1η Μαρτίου και μετά, συγκαταλέγονται και δύο για την προβολή της εταιρείας σε ισάριθμα συνέδρια.

Στο ζήτημα της υπογραφής αποφάσεων αποπομπής εργαζομένων από παραιτημένες διοικήσεις, τοποθετήθηκε και ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. Σε ανάρτησή του επισημαίνει ότι «οι… παραιτημένες διοικήσεις των ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ λαμβάνουν αποφάσεις αποπομπής και σκορπάνε χρήμα σε συνέδρια για την προβολή τους. Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη! Ακόμα μία κοροϊδία του κ. Μητσοτάκη αποκαλύπτεται.

Τελικά, είναι ακόμα στις θέσεις τους οι κύριοι Πατέρας και Βίνης; Να μην πάρουμε τοις μετρητοίς τη δήλωση της περασμένης Τετάρτης; Να περιμένουμε εξηγήσεις στην ανάρτηση της επόμενης Κυριακής;» αναφέρει.

Σχετικά Άρθρα