Τέμπη: Η νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής – 57 νεκροί και 56 δηλωμένοι αγνοούμενοι – 24 θύματα ταυτοποιήθηκαν μέσω DNA

 Τέμπη: Η νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής – 57 νεκροί και 56 δηλωμένοι αγνοούμενοι – 24 θύματα ταυτοποιήθηκαν μέσω DNA

Στους 57 ανέρχονται μέχρι τώρα οι νεκροί από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ενώ οι αγνοούμενοι είναι 56, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

«Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί επίσημα στην ΕΛΑΣ ως αγνοούμενοι 56 επιβάτες. Τονίζεται το μέχρι στιγμής, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς», τονίστηκε στην ενημέρωση.

Επίσης σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμο β’, Κωνσταντία Δημογλίδου, 48 άτομα παραμένουν για νοσηλεία.

Όπως αναφέρθηκε οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι διασώστες παραμένουν δύσκολες καθώς κομμάτια του τρένο έχουν μεταμορφωθεί σε άμορφες μάζες. Κατά την επίσημη ενημέρωση εκτιμάται ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η έρευνα.

Προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας: “57 οι νεκροί, οι σάκοι με τα ανθρώπινα μέλη ξεπέρασαν τους 10”

Στους 57 έχουν φτάσει οι νεκροί από το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Realfm η Ρουμπίνη Λεονταρή, προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο μαγκαζίνο του Realfm 97,8 με τον Νίκο Στραβελάκη και την Ελισάβετ Σαλαμάρα, η ιατροδικαστής είπε ότι έχουν μεταφερθεί σήμερα στο νεκροτομείο 14 απανθρακωμένες σοροί. Ακόμη 7 απανθρακωμένες σοροί είχαν μεταφερθεί την Τετάρτη στο νεκροτομείο.

Η Ρουμπίνη Λεονταρή είπε επίσης ότι οι σάκοι με ανθρώπινα μέλη που βρίσκονται στο νεκροτομείο έχουν ξεπεράσει τις 10. «Έχει ληφθεί από το κάθε μέλος DNA, οπότε κάποιο μέλος που μπορεί να ανήκει σε μια σορό διαμελισμένη, θα αποδοθεί στη σορό, κάποια μέλη που δεν θα ανήκουν σε σορό, θα έχουμε το DNA τους» ανέφερε, εξηγώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης.

«Η ταυτοποίηση δεν είναι έργο των ιατροδικαστών. Συνδράμουμε βέβαια, αλλά είναι ευθύνη του εργαστηρίου της εξειδικευμένης ομάδας της Πολιτικής Προστασίας για μαζικές καταστροφές. Έχουμε την πληροφόρηση ότι προχωρά η εργαστηριακή διερεύνηση του DNA. Έχουμε ήδη, μέχρι στιγμής, 14 ολοκληρωμένα αποτελέσματα, τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία ταυτοποίησης από το αρμόδιο άτομο», τόνισε η κ. Λεονταρή.

Ταυτοποιήθηκαν 24 νεκροί μέσω DNA

«Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει τέσσερα τηλέφωνα σε οικογένειες που άκουσαν ότι ο δικός τους άνθρωπος έχει ταυτοποιηθεί. Από τους 24 έχουν ειδοποιηθεί οι τέσσερις. Εδώ πέρα το τραγικό νούμερο των 57 νεκρών έγινε γνωστό πριν από δύο ώρες και θορυβημένοι όλοι προσπαθούσαν να μάθουν αν στις 57 σωρούς, που βρίσκονται στο νοσοκομείο, είναι κάποιος από τους δικούς τους ανθρώπους. Όμως έχουν ταυτοποιηθεί 24 σοροί με την διαδικασία του DNA και η διαδικασία ενημέρωσης είναι από την αστυνομία τηλεφωνικά».

«Επόμενο βήμα είναι να φύγουν οι υπεύθυνοι στο ληξιαρχείο των Τεμπών από όπου και θα παραλάβουν τα πιστοποιητικά των θανάτων, τα οποία θα έρθουν στο νοσοκομείο και έτσι θα μπορούν οι 24 αυτές οικογένειες να πάρουν τους ανθρώπους τους με σφραγισμένα φέρετρα. Με σφραγισμένα φέρετρα θα πάνε τους ανθρώπους στην τελευταία τους κατοικία. Δεν θα μπορέσουν να τους δουν για τελευταία φορά. Θα μπορέσουν όμως να έχουν την τύχη να τους θάψουν, να κάνουν ότι πρέπει για να τιμήσουν τους ανθρώπους που έφυγαν τόσο άδικα πριν από 45 ώρες σε αυτή τη φονική σύγκρουση» τόνισε, μέσα σε όλα, η ρεπόρτερ του MEGA με την Ράνια Τζίμα να μην μπορεί να διαχειριστεί με ευκολία τη συναισθηματική της φόρτιση.

Μη αναγνωρίσιμες οι περισσότερες σοροί

Κάτω από την μία μηχανή εκτιμάται ότι βρέθηκε χθες η σορός ενός μηχανοδηγού, ενώ άγνωστο τι έχει συμβεί με τους υπόλοιπους καθώς οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν από την φωτιά ξεπέρασαν τους 1.300 βαθμούς Κελσίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Δυστυχώς πολλές από τις σορούς που έχουν εντοπιστεί στα συντρίμμια του τραγικού δυστυχήματος είναι μη αναγνωρίσιμες.

Στο Νοσοκομείο της Λάρισας παραμένουν συγγενείς θυμάτων και αγνοουμένων για το αβάσταχτο ρόλο της αναγνώρισης, παρουσία ψυχολόγων για την υποστήριξή τους, ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις θυμάτων που ο μόνος τρόπος να υπάρξει ταυτοποίηση θα είναι μέσω της λήψης DNA και ακολουθείται το ίδιο πρωτόκολλο με την τραγωδία στο Μάτι.

Έχει συσταθεί εκ νέου η ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων με την συνδρομή ιατροδικαστών και στελεχών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και του Ανθρωποκτονιών από όλη την χώρα, που έχουν σπεύσει στην Λάρισα για να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της τέλεσης των νεκροτομών και της διαδικασίας λήψης γενετικών υλικών για ταυτοποίηση. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις πλήρως απανθρακωμένων σορών ή και μη άρτιων σορών, παρά μόνο ανθρωπίνων μελών… Η πλειονότητα των θυμάτων δυστυχώς ήταν νέοι άνθρωποι και φοιτητές.

Υπενθυμίζεται πως εκτός από τους ψυχολόγους που βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχει συσταθεί ομάδα ψυχολόγων από την τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10 306 και καλεί τους συγγενείς και τις οικογένειες τραυματιών και θυμάτων προκειμένου να τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση.

Σχετικά Άρθρα