ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί μιλούν για “πόρισμα” Μητσοτάκη και προσπάθεια συμψηφισμού πάνω στην τραγωδία

 ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί μιλούν για “πόρισμα” Μητσοτάκη και προσπάθεια συμψηφισμού πάνω στην τραγωδία

Δεν αρκεί η παραίτηση του υπουργού μεταφορών Κώστα Καραμανλή για να κλείσει το ζήτημα των ευθυνών της κυβέρνησης Μητσοτάκης για το προαναγγελμένο έγκλημα στους σιδηροδρόμους. Η τραγωδία στα Τέμπη γυρίζει το ρολόι της ιστορίας πάλι από την αρχή και στην Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για νέους συμψηφισμούς με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκεκριμένα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού για μια ακόμη φορά σε μοτίβο επιχειρησιακής ετοιμότητας δεν μπορεί να πείσει αυτή τη φορά εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση για την ειλικρίνεια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και μόνο η προσπάθειά του σημειώνουν να βγάλει άμεσα το δικό του πόρισμα για το δράμα που «οφείλεται, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος»  είναι ενδεικτική της αμηχανίας τουλάχιστον που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

  • Καμία παραίτηση για την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» δεν μπορεί να γίνει πειστική από τη στιγμή που ο πρώην πλέον υπουργός μεταφορών είχε στο συρτάρι του και πρωτοκολλημένα στο υπουργείο του εξώδικα των εργαζομένων για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στις ράγες.

Μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη η οργή ξεχείλισε στην Κουμουνδούρου. Ωστόσο το τριήμερο πένθος και ο σεβασμός στο δράμα των συγγενών και των διασωθέντων επιβάλλει ψύχραιμη αντιμετώπιση στο θέμα αναζήτησης ευθυνών.

Τυμβωρυχία

Ήδη για την παραίτηση του κ. Καραμανλή παρουσιάζεται μια προσπάθεια αξιοποίησής της ως ένα επιχείρημα ηθικού πλεονεκτήματος απέναντι στην συμπεριφορά της προηγούμενης κυβέρνησης με την τραγωδία στο Μάτι για την οποία δεν παραιτήθηκε κανένας υπουργός.

  • Ο συμψηφισμός και η σύγκριση για τον τρόπο διαχείρισης είναι το δεύτερο στοιχείο επικοινωνιακής διαχείρισης που θα επιχιερήσει η κυβέρνηση αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι θα γίνει ανεκτό από το ΣΥΡΙΖΑ.

Εκείνο όμως που φαίνεται ότι θα αποφύγει ο Αλέξης Τσίπρας είναι να γίνει μια απόπειρα τυμβωρυχίας αντίστοιχη με εκείνη που έκανε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και το σύνολο της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης πατώντας πάνω στα θύματα της προηγούμενης τραγωδίας για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Ευθύνες

Η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη για αναζήτηση μέσα από μια διακομματική επιτροπή εμπειρογνωμόνων των διαχρονικών ευθυνών είναι δηλωτική των προθέσεών του σημειώνουν από την Κουμουνδούρου.

  • Ωστόσο στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι αυτή η συζήτηση δεν μπορεί βουτώντας σε ένα αόριστο παρελθόντα χρόνο όταν η κυβέρνηση έχει συμπληρώσει 3,5 χρόνια διακυβέρνησης και έχοντας παραλάβει από την προηγούμενη κυβέρνηση συγκεκριμένο έργο όπως παρατηρούν.

Από το 2018 λειτουργεί στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη διπλή γραμμή γεγονός που μείωσε τους χρόνους του ταξιδιού και βελτίωσε την ασφάλεια της μετακίνησης στα τρένα ενώ και η εταιρεία Hellenic Train  που απέκτησε σε ευτελές τίμημα την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είδε επι κυβέρνησης ΝΔ να μειώνονται οι συμβατικές της υποχρεώσεις για μίνιμουμ επενδύσεις από 750 εκατ€ σε μόλις 150εκατ.€ και χωρίς μάλιστα όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ να έχει φέρει στη χώρα σύγχρονα και τεχνολογικά άρτια βαγόνια.

Το κυριότερο όμως στοιχείο που καταρρίπτει το «πόρισμα» Μητσοτάκη για την Κουμουνδούρου είναι το γεγονός ότι η ΝΔ της αριστείας και της εξυγίανσης της δημόσιας διοίκησης μετέτρεψε και πάλι τους σιδηροδρόμους σε ένα παραμάγαζο ρουσφετολογικών γαλάζιων προσλήψεων και ευκαιριακής μικροκομματικής απασχόλησης σε θέσεις ευθύνης και κρίσιμες για την ασφάλεια χιλιάδων επιβατών και του ίδιου του προσωπικού που εργάζεται στα τρένα.

Μια τέτοια μάλιστα περίπτωση φαίνεται ότι ήταν και ο μοιραίος σταθμάρχης στον οποίο τώρα φορτώνονται όλες οι ευθύνες για την εθνική τραγωδία.

  • Το νέο θυσιαστήριο νέων ανθρώπων 20 χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών με το φορτηγό στη μοιραία στροφή που έκοψε στα δυο το λεωφορείο με τους μαθητές, έρχεται να σφραγίσει για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι το ανθρώπινο λάθος δεν είναι παρά η αποθέωση της απαξίας της ανθρώπινης ζωής η οποία από επιλογή κρέμεται από ένα και μόνο ανθρώπινο χέρι.

Στην καρδιά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της απόλυτης ψηφιοποίησης είναι αδιανόητη η αμέλεια να μην αξιοποιηθούν τα υπαρκτά και αγορασμένα από τους πολίτες συστήματα ασφαλείας που μπορούν ακριβώς να μηδενίσουν την πιθανότητα ο ανθρώπινος παράγοντας να είναι αιτία για να χάνονται έτσι άδοξα ζωές.

Σχετικά Άρθρα