G20: Τετ α τετ Μπλίνκεν με Λαβρόφ – Τα τρία μηνύματα των Αμερικανών στη Ρωσία

 G20: Τετ α τετ  Μπλίνκεν με Λαβρόφ  – Τα τρία μηνύματα των Αμερικανών στη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησαν εν συντομία σε μια συνάντηση κορυφαίων διπλωματών από την Ομάδα των 20 εθνών στην πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών εδώ και μήνες.

Η σύντομη συνάντηση έρχεται καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας έχουν πέσει κατακόρυφα, ενώ οι εντάσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία έχουν εκτοξευθεί.

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο κ. Blinken χρησιμοποίησε τη συζήτηση για να πει τρία πράγματα στον κ. Λαβρόφ:

1. ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν την Ουκρανία στη σύγκρουση για όσο διάστημα χρειαστεί για να τερματιστεί ο πόλεμος

2. ότι η Ρωσία θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή στην πυρηνική συνθήκη New Start

3. ότι η Μόσχα πρέπει να απελευθερώσει τον κρατούμενο Αμερικανό Paul Whelan

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να χαρακτηρίσει την απάντηση του κ. Λαβρόφ, αλλά είπε ότι ο Μπλίνκεν δεν είχε την εντύπωση ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Ρωσία για τη συνάντηση, η οποία είναι η πρώτη επαφή που είχαν ο κ. Blinken και ο κ. Λαβρόφ από το περασμένο καλοκαίρι, όταν μίλησαν τηλεφωνικά για μια πρόταση των ΗΠΑ προς τη Ρωσία να απελευθερώσει τον κ. Whelan και την πρώην κρατούμενη σταρ του WNBA, Brittney Griner. 

Σχετικά Άρθρα