Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: 19 νεκροί έως τώρα, φόβοι για περισσότερους – Αναφορές για δεκάδες τραυματίες, ακρωτηριασμούς (εικόνες, vid)

 Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: 19 νεκροί έως τώρα, φόβοι για περισσότερους – Αναφορές για δεκάδες τραυματίες, ακρωτηριασμούς (εικόνες, vid)

Συναγερμός σήμανε αργά το βράδυ της Τρίτης στις Αρχές μετά από εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στα Τέμπη με τις αναφορές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60 τραυματίες, εκ των οποίων οι 25 είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση, εγκλωβισμένους, και τουλάχιστον 19 νεκρούς, με φόβους ότι ο αριθμός μπορεί να μεγαλώσει πολύ.

Το ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00, στο ύψος του Ευαγγελισμού, κοντά στα Τέμπη. κοντά στο μνημείο των οπαδών του ΠΑΟΚ. Η επιβατική αμαξοστοιχία φέρεται ότι εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα, και αναχώρησε στις 19:22. Τρία βαγόνια της έχουν εκτροχιαστεί.

Επιβάτες ανέφεραν ότι ακούστηκε τεράστιος κρότος και κάποιοι μίλησαν για έκρηξη ή βραχυκύκλωμα.

Αναφορές για τουλάχιστον 19 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και ακρωτηριασμούς

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον δεκαεννιά νεκρούς και αρκετούς εγκλωβισμένους και τραυματίες. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ίσως ακόμη και για διψήφιο αριθμό νεκρών.

Πολύ σοβαρά τραυματισμένοι έχει ήδη διασωληνωθεί. Γίνεται λόγος για ακρωτηριασμούς ανθρώπων σε διάφορα σημεία του σώματος τους.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους και τραυματίες επιβάτες. Επί τόπου έχουν μεταβεί Πυροσβεστική, Αστυνομία και ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με το onlarissa.gr, για κάποιους ο τραυματισμός είναι σοβαρός, ενώ κατά άλλες πηγές αναφέρθηκε και ένας ακρωτηριασμός γυναίκας.

Οι τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες, εγκαυματίες και ακρωτηριασμένους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οχήματα Πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ έσπευσαν επί τόπου στο σημείο, καθώς υπήρξαν αναφορές για εγκλωβισμένους, αλλά και τραυματίες επιβάτες.

Στέλνονται 17 ασθενοφόρα από Λάρισα και άλλα 13 από Κατερίνη.

Ήδη έχουν απομακρυνθεί σοκαρισμένοι επιβάτες ενώ γίνεται τεράστια επιχείρηση να να απεγκλωβιστούν όλοι με ασφάλεια.

Ένα άδειο λεωφορείο που περνούσε από την περιοχή, μάζεψε αρκετούς επιβάτες και τους πηγαίνει προς Θεσσαλονίκη.

Οι τραυματίες διακομίζονται με ασθενοφόρα στο Πανεπιστημιακό και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιβατών

Μια 19χρονη επιβάτης η Σ.Κ, που είχε ξεκινήσει με την αμαξοστοιχία από Αθήνα στις 19:22 περιέγραψε στο iefimerida.gr τι συνέβη και πώς σώθηκε.

«Ξεκινήσαμε κανονικά στις 7:22. Εγώ βρισκόμουν στο τέταρτο βαγόνι. Ξαφνικά, λίγο μετά τη Λάρισα νιώσαμε ένα τράνταγμα. Πέσαμε κάτω όλοι, έσπασαν τζάμια, κάποια βαγόνια πήραν φωτιά. Οι καπνοί ήταν πυκνοί. Ψάξαμε μια δίοδο για να βγούμε και όταν τη βρήκαμε αρχίσαμε να τρέχουμε μακριά γιατί φοβηθήκαμε μην γίνει έκρηξη».

Στη συνέχεια μαζί με κάποιους ακόμη βγήκαν σε έναν παράδρομο. «Κάποιοι μας ανέβασαν με σχοινί και βγήκαμε. Ένας οδηγός πούλμαν που περνούσε από το σημείο, σταμάτησε, και πήρε όσους χώρεσαν. Αυτή τη στιγμή πλησιάζουμε στη Θεσσαλονίκη» διηγείται.

«Είδα πολλούς τραυματίες και εγκλωβισμένους. Φώναζαν και ζητούσαν νερό και πανωφόρια γιατί έκανε κρύο».

Όπως ενημέρωσε το thessaliatv, η αδελφή επιβάτη που απεγκλωβίστηκε από σπασμένο παράθυρο και έβλεπε παντού τραυματίες και αίματα.

Με το φόβο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της, μία νεαρή επιβάτιδα της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα και συγκρούστηκε με άλλη στο ύψος των Τεμπών, μιλά στον δημοσιογράφο του onlarissa.gr Θοδωρή Τσέτσιλα για το συμβάν.

“Είχαμε σταματήσει, θα είχαμε μία ώρα καθυστέρηση γιατί ήταν μπροστά άλλο τρένο….” λέει σοκαρισμένη.

«Ακούστηκε ένα μπαμ… τι να πω δεν ξέρω… δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε… το τρένο ήταν γεμάτο…» λέει άλλος επιβάτης.

Δείτε τα βίντεο:

Δείτε εικόνες από το σημείο:

202303010034464091
202303010034483243
202303010034500710
202303010034536906
202303010034552260
202303010034574488
202303010035006734
202303010035027120

Στο σημείο οι Υπουργοί Πλεύρης και Στυλιανίδης

Εφημερεύει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και ανοίγουν εκτάκτως το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Νοσοκομείο Κατερίνης. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μεταβαίνει αυτή τη στιγμή προς τα νοσοκομεία. Και ο ΓΓ του Μεταφορών, Γιαννης Ξιφαράς, σπεύδει στο σημείο της σύγκρουσης.
Ο υπουργός πολιτικής προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης είναι στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται συνεχώς.

Η 1η Στρατιά και οι μονάδες της Θεσσαλίας ενεργοποιούνται και μπαίνουν σε πρωτόκολλο συναγερμού, όπως προβλέπεται σε περίπτωση τέτοιων ατυχημάτων. Σε επιφυλακή είναι και τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης στην περίπτωση που χρειαστεί να υποδεχθούν τραυματίες.

Σχετικά Άρθρα