Politico: Χρήστος Ράμμος, ο ανακριτής που αποκάλυψε το κατασκοπευτικό σκάνδαλο στην Ελλάδα- Αποκαλείται “εχθρός του κράτους”

 Politico: Χρήστος Ράμμος, ο ανακριτής που αποκάλυψε το κατασκοπευτικό σκάνδαλο στην Ελλάδα- Αποκαλείται “εχθρός του κράτους”

«Εχθρός του κράτους: Ο ανακριτής που αντιμετωπίζει το κατασκοπευτικό σκάνδαλο της Ελλάδας» είναι ο τίτλος στο εκτενές ρεπορτάζ του Politico για τον Χρήστο Ράμμο, με φόντο την υπόθεση των υποκλοπών, στο οποίο φιλοξενούνται και δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΑΕ.

Σε αυτό αναφέρονται οι επιθέσεις που έχει δεχθεί τόσο από τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άδωνη Γεωργιάδη, όσο και από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, άρθρα των οποίων τον κάλεσαν να παραιτηθεί.

«Όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις συκοφαντίες, ψέματα και μίσος, μπορεί να συμβεί για μια στιγμή ότι θα ήθελες καλύτερα να ξεφορτωθείς από όλα αυτά. Αλλά για μένα υπερισχύει το καθήκον», είπε ο Χρήστος Ράμμος στο Politico, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τα περί πιθανής εμπλοκής του στο μέλλον στην πολιτική. «Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την προσωπικότητα, τη νοοτροπία και τις φιλοδοξίες μου από μια πολιτική καριέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει το Politico:

Ο Ράμμος είναι ο βασικός ερευνητής του σκανδάλου παρακολούθησης που έχει κατακλύσει την κυβέρνηση της Αθήνας και τον αρχηγό της, πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από το καλοκαίρι και ασκεί πιέσεις στη Νέα Δημοκρατία, ενόψει των επόμενων εκλογών, που πιθανότατα θα γίνουν στις 9 Απριλίου.

Ο 72χρονος πρώην δικαστής με γυαλιά ηγείται της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), μια προηγουμένως δυσδιάκριτη ρυθμιστική Αρχή που τώρα ηγείται ορισμένων της δύσκολης έρευνας στη χρήση spyware από τις κυβερνητικές υπηρεσίες για κατασκοπεία κορυφαίων πολιτικών, ανώτερων κρατικών αξιωματούχων και δημοσιογράφων, ένα σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην εκδοχή της ελληνικής εκδοχής του Γουότεργκεϊτ των ΗΠΑ, το 1972.

Για τους υποστηρικτές της κυβέρνησης ο Ράμμος είναι ένας «ντελίβερι» της αντιπολίτευσης που έχει φτάσει «πολύ πέρα από τα όρια του ρόλου του» στη διερεύνηση του σκανδάλου. Αλλά για τις ομάδες της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών, η κύρια ρυθμιστική Αρχή είναι ένας «ήρωας» που έσπασε τον κώδικα σιωπής της Ελλάδας σχετικά με την πολιτική κατασκοπεία. Φαντάζει ως μια αναλαμπή ελπίδας για τη διατήρηση των εξουσιών της κυβέρνησης υπό έλεγχο και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην ελληνική δημοκρατία, όπου η ελευθερία του Τύπου έχει υποστεί οπισθοδρόμηση.

«Με παρουσιάζουν ως εργαλείο της αντιπολίτευσης στη χειρότερη περίπτωση ή ως έναν περίεργο Δον Κιχώτη, έναν εμμονικό άνθρωπο που θέλει να γίνει ο σωτήρας της δημοκρατίας», είπε ο Χρήστος Ράμμος στο POLITICO, σε συνέντευξή του στο σαλόνι του στην Αθήνα, περιτριγυρισμένος από βιβλία και τη γάτα του, Ζωή. «Απλώς κάνω το καθήκον μου. Και αυτό θεωρείται εξαιρετικό στις μέρες μας», είπε.

Στο εσωτερικό της χώρας, η κύρια ρυθμιστική Αρχή αντιμετωπίζει τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της χώρας.

Το σκάνδαλο παρακολούθησης ξέσπασε τον Αύγουστο, όταν αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση είχε υποκλέψει το τηλέφωνο του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη — μια κίνηση που η ίδια η κυβέρνηση χαρακτήρισε νόμιμη αλλά εσφαλμένη. Έκτοτε οδήγησε στην παραίτηση κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, όπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης, επιτελάρχης του πρωθυπουργού που είναι επίσης ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Οι αποκαλύψεις δημοσιογράφων ερευνητών, οργανώσεων πολιτικών δικαιωμάτων και της ΑΔΑΕ αφηγήθηκαν μια δαιδαλώδη ιστορία για το πώς η κρατική υπηρεσία κατασκοπείας της χώρας παρακολουθούσε ένα διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ ένα αμφιλεγόμενο λογισμικό κατασκοπείας όπως το Predator φυτεύτηκε στα τηλέφωνα ορισμένων ατόμων ακριβώς την ίδια στιγμή από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες.

Η κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι το σκάνδαλο φτάνει στον ίδιο τον Μητσοτάκη και λέει ότι τυχόν αδικήματα έγιναν από «ρυπαρά δίκτυα» εντός της υπηρεσίας πληροφοριών. Λέει ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της «νόμιμης» και της «λανθασμένης» υποκλοπής από κρατικούς αξιωματούχους με τη χρήση spyware και ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκριτικό όταν εγείρει το ζήτημα του κράτους δικαίου μετά την πρόσφατη απόφαση που έκρινε έναν πρώην υπουργό του κόμματος (σ.σ.: Νίκος Παππάς) ένοχο για παράβαση καθήκοντος σχετικά με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, το 2015.

Βήμα-βήμα ο Ράμμος αποκάλυψε τις οδυνηρές λεπτομέρειες των κυβερνητικών ενεργειών. Η Αρχή του διεξήγαγε ελέγχους που αποκάλυψαν πώς κρατικοί αξιωματούχοι ήταν υπό παρακολούθηση από την υπηρεσία κατασκοπείας. Έχει παράσχει στοιχεία στην επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου για τη διερεύνηση του σκανδάλου κεκλεισμένων των θυρών και συνέχισε τους ελέγχους παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε δημόσιες αντιδράσεις στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Τα ευρήματά του έπληξαν την ελληνική πολιτική στον πυρήνα της, παρά τις προσπάθειες ενός Έλληνα εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου (σ.σ.: Ισίδωρος Ντογιάκος) και τις νομικές και κοινοβουλευτικές προκλήσεις του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να εμποδίσουν τη δημοσιοποίηση τους.

«Από άγνωστη αρχή, η ΑΔΑΕ έγινε άθελά της πρωταγωνίστρια», είπε ο Ράμμος. Είπε ότι ο αργός ρυθμός του ελληνικού δικαστικού σώματος εμποδίζει μια πιο ενδελεχή εποπτεία των εξουσιών παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών.

Κατηγορίες για «προδοσία»

Ο τελευταίος έλεγχος της ΑΔΑΕ έγινε μετά από αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και αποκάλυψε ότι έξι ακόμη ανώτερα στελέχη του κράτους, μεταξύ των οποίων οι αρχηγοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και ο υπουργός Εργασίας, έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση από την υπηρεσία κατασκοπείας (ΕΥΠ) για έως και δύο χρόνια.

Ο Ράμμος ζήτησε να ενημερώσει εμπιστευτικά την κοινοβουλευτική επιτροπή για τα τελευταία του πορίσματα, αλλά η Νέα Δημοκρατία το μπλόκαρε. Στη συνέχεια έστειλε επιστολή που περιγράφει τα ευρήματά του στους αρχηγούς των κομμάτων και ο Τσίπρας τα δημοσίευσε στη βουλή, καλώντας την κυβέρνηση σε παραίτηση.

Οι επιθέσεις εναντίον του πολλαπλασιάστηκαν μετά από αυτόν τον τελευταίο έλεγχο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ράμμου ως «σοβαρή γκάφα, θεσμική και πολιτική», προσθέτοντας ότι «προφανώς φιλοδοξεί να γίνει πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο».

«Ο Ράμμος άγγιξε τα όρια της προδοσίας και όχι μόνο την έννομη τάξη», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Αλλά ο ρυθμιστής, ο οποίος ήταν δικαστής για 38 χρόνια, εμμένει στη γραμμή του ότι είναι απλώς δουλειά του, να ελέγχει τη χρήση του spyware από την κυβέρνηση. «Στην Ελλάδα υπάρχει η τάση να υποπτευόμαστε ότι όλα στη δημόσια ζωή γίνονται με κομματικό τρόπο, ότι πίσω από κάθε απόφαση κρύβεται μια πολιτική ή προσωπική ατζέντα. Η πιθανότητα να είμαι σωστός και έντιμος επαγγελματίας δεν είναι διαπιστευμένη», είπε, προσθέτοντας, «τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την προσωπικότητα, τη νοοτροπία και τις φιλοδοξίες μου από μια πολιτική καριέρα».

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τον κάλεσαν να παραιτηθεί

Αλλά «δεν σκέφτηκα ποτέ να παραιτηθώ. Ούτε για μια στιγμή. Κανείς δεν μπορεί να μου το υπαγορεύσει αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι η θητεία του λήγει τον Μάιο του 2025. «Όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις συκοφαντίες, ψέματα και μίσος, μπορεί να συμβεί για μια στιγμή ότι θα ήθελες καλύτερα να ξεφορτωθείς από όλα αυτά. Αλλά για μένα υπερισχύει το καθήκον».

Ωστόσο, οι απειλές νομικής δράσης κατά της εξουσίας του μπορεί να έχουν «ανατριχιαστικό αποτέλεσμα» στο προσωπικό του, προειδοποίησε. «Όπου υπάρχει φόβος δεν υπάρχει δημοκρατία. Οι δημοκρατίες χρειάζονται ένα ήρεμο περιβάλλον και σεβασμό για τις προσωπικότητες που κάνουν τη δουλειά τους, ακόμα κι αν διαφωνούμε μαζί τους», είπε.

Πάνω απ’ όλα, η ΑΔΑΕ εργάζεται για να αποκαταστήσει την εξουσία ανεξάρτητων θεσμών εποπτείας, όπως η δική του Αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής και, μέσω αυτής, να αποκαταστήσει επίσης τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε πραγματικά κατανοήσει σε τι εξυπηρετούν οι ανεξάρτητες Αρχές», είπε ο Ράμμος. «Η κουλτούρα όλων των κομμάτων με την πάροδο του χρόνου δυστυχώς ήταν κυρίως ότι οι ανεξάρτητες Αρχές είναι καλές και ευπρόσδεκτες αρκεί να μην μας ενοχλούν, αλλά όποτε γίνονται δυσάρεστες, τους επιτιθέμεθα. Τους θεωρούμε εισβολείς».

«Έχουμε να κάνουμε με μια συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα του απορρήτου των επικοινωνιών», είπε. «Είναι σύνηθες για τη δημοκρατία να έχει κρίσεις και έχει τα μέσα για να τις ξεπεράσει, αλλά αυτό χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση και μερικές φορές επίσης θάρρος».

Πηγή: ieidisseis.gr

Σχετικά Άρθρα