Παραπομπή Πολάκη: Ορθάνοιχτη η διαγραφή του από το Πειθαρχικό – Κινήσεις αναστροφής του κλίματος

 Παραπομπή Πολάκη: Ορθάνοιχτη η διαγραφή του από το Πειθαρχικό – Κινήσεις αναστροφής του κλίματος

Το Εκτελεστικό Γραφείο υπο τον πρόεδρο του κόμματος επικύρωσε χωρίς περιστροφές και ναι μεν αλλά τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα να θέσει εκτός μάχης τον Παύλο Πολάκη. Βαραίνει το κλίμα για τον αψύ… που παραπέμπεται στο «Πειθαρχικό» με ανοιχτή τη διαγραφή του και από το κόμμα.

Το κλίμα στην διευρυμένη συνεδρίαση του προέδρου με την ηγετική ομάδα του κόμματος ήταν πολύ φορτισμένο.

Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εμφανίστηκε ενώπιον των κορυφαίων στελεχών του κόμματος ψύχραιμος αλλά και αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους την υπόθεση Πολάκη.

  • «Έχω υποχρέωση να προστατέψω το κόμμα μου» είπε χαρακτηριστικά στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για το θέμα προκαλώντας αίσθηση για το πρώτο ενικό και την κτητική αντωνυμία που χρησιμοποίησε στο λόγο του δίνοντας το τόνο μιας νέα διαφορετικού τύπου προσέγγισης του ίδιου απέναντι στο κομματικό γίγνεσθαι.

Με την υπόθεση Πολάκη είναι πλέον εμφανές ότι δοκιμάζεται η ηγετική φυσιογνωμία του κ. Τσίπρα με τα μηνύματά του να είναι ξεκάθαρα προς πάσα κατεύθυνση και ιδίως προς εκείνους που ακόμη και αυτή την ώρα που η ζημιά δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί.

  • «Η νίκη όμως απαιτεί απαιτεί να βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ» ήταν η πρώτη ευθεία βολή για την αντικομματική συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη στην ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού γραφείου.

Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι για το ραντεβού που έδινε ο κ. Πολάκης στα όργανα και διάλεξε για μια ακόμη φορά και παρά τις αντίθετες εισηγήσεις για ακαριαία καρατόμησή του τη θεσμική οδό, όπως προβλέπουν οι καταστατικές διαδικασίες που ο ίδιος θέσπισε στο Συνέδριο.

Πριν την παραπομπή του στην επιτροπή Δεοντολογίας (Πειθαρχικό) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δια του κορυφαίου οργάνου του ρίχνει και  δεύτερη προειδοποιητική βολή συνομολογώντας με τα κορυφαία στελέχη ότι «στη συλλογική μας λειτουργία δεν νοούνται τελεσίγραφα», όπως εκείνα που εξαπέλυσε κατά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Κυριακή όταν απειλούσε και εκβίαζε με τη δική του υποψηφιότητα για την αφαίρεση του κολλητού του από το συνδυασμό στα Χανιά.

  • Στο 48ωρο της εσωκομματικής κρίσης που διανύει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει ήδη να εκδηλώνονται προσπάθειες για να αναστραφεί το εξαιρετικά επιβαρυμμένο κλίμα για τον Παύλο Πολάκη.

Στελέχη κύρους σημειώνουν ότι παράλληλα με τις αποφάσεις του προέδρου και των οργάνων γίνεται μια έντονη διαβούλευση να πέσουν οι τόνοι και η μη συμπερίληψή του στα ψηφοδέλτια θεωρείται από πολλούς ως η ύψιστη τιμωρία για ένα στέλεχος πρώτης γραμμής και μάλιστα προεκλογική περίοδο.

Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι δεν υπάρχει κλίμα διαγραφής ερμηνεύοντας το θυμικό της βάσης αλλά και μερίδας των μελών. Ωστόσο το θέμα της διαγραφής του παραμένει ορθάνοιχτο και για δυο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του απέναντι στον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος και ο δεύτερος ότι δημιουργεί για πολλοστή φορά μεγάλη φθορά στο ίδιο το κόμμα.

Ποινές

Το θέμα της παραπομπής συζητήθηκε στο εκτελεστικό γραφείο με τον Αλέξη Τσίπρα να κατευθύνει τη συζήτηση όπως εκείνος ήθελε. Ζήτησε να ακούσει τις απόψεις όλων για το θέμα ωστόσο κανείς δεν προχώρησε σε διαρροές, ενδεικτικό της βαρύτητας της υπόθεσης και της σοβαρότητας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί για την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει και εκεί οι δυο θα έχουν την πρώτη τους ανοιχτή σύγκρουση μετά τον πόλεμο μέσω «πηγών» και αναρτήσεων.

Η επικύρωσης της ορθότητας της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να τον παραπέμψει και στο πειθαρχικό δεν αμφισβητήθηκε από κανένα και έτσι το 15μελές όργανο καλείται τώρα να αποφασίσει είτε την αναστολή της ιδιότητας μέλους είτε την διαγραφή του Παύλου Πολάκη.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας είναι γνωστός για το ένστικτο επιβίωσής του στα δύσκολα.

Το πλήγμα είναι βαρύ για το γόητρό του από την συμπεριφορά του άλλτε στενού του φίλου και συνεργάτη που δείχνει να μην τον υπολογίζει καθόλου και να σηκώνει δικό του μπαϊράκι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και εν μέσω προεκλογικής μάχης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όμως ο κ. Τσίπρας ζυγίζει την κατάσταση και όπως φαίνεται το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της κάλπης.

Το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η ανατροπή στις κάλπες της απλής αναλογικής και σε κάθε περίπτωση αυτό που βαραίνει για την επόμενη ημέρα είναι η διαφορά που θα καταγράψει στα εκλογικά ποσοστά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.   

Σχετικά Άρθρα