Εθνική τραγωδία στα Τέμπη: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της θανάσιμης σύγκρουσης

 Εθνική τραγωδία στα Τέμπη: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της θανάσιμης σύγκρουσης

Σύγκρουση δυο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Hellenic Train, στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Στο φως οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς οδηγηθήκαμε στην εθνική τραγωδία στα Τέμπη με τουλάχιστον 32 νεκρούς και 85 τραυματίες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες.

Η επιβατική αμαξοστοιχία που έκανε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και το εμπορικό τρένο που κινούνταν από Θεσσαλονίκη σε Λάρισα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή και συγκρούστηκαν μετωπικά και με μεγάλη σφοδρότητα. Η εκτίμηση αναφέρει ότι πιθανόν σημειώθηκε κάποιο λάθος στην αλλαγή των σιδηροδρομικών γραμμών από το κέντρο της Λάρισας 

Το περιστατικό έρχεται σε μια ημέρα κατά την οποία καταγράφηκαν τουλάχιστον δύο περιστατικά με βλάβες και καθυστερήσεις, ενώ υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι τον τελευταίο καιρό δεν λειτουργεί σωστά το σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης στη γραμμή. 

Μια ζοφερή εικόνα περιέγραψε στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο Περιφερειάρχης της Θεσσαλίας, κάνοντας λόγο για μια εξαιρετικά ισχυρή μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων.

Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι από την επιβατική αμαξοστοιχία τα τέσσερα πρώτα βαγόνια εκτροχιάστηκαν για να προσθέσει ότι «το βαγόνι 1 και 2 δεν υπάρχει, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις 270 άτομα έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία μακριά από το σημείο της τραγωδίας.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, έγινε κάποιο λάθος στην αλλαγή των σιδηροδρομικών γραμμών καθώς οι αμαξοστοιχίες φαίνεται πως βρέθηκαν στην ίδια γραμμή.

Σχετικά Άρθρα