ΕΕ: Η αλληλεγγύη στην καταστροφή από τον σεισμό θα μπορούσε να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Τουρκία

 ΕΕ: Η αλληλεγγύη στην καταστροφή από τον σεισμό θα μπορούσε να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Τουρκία

Ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία με όλα τα μέσα που διαθέτει δηλώνοντας ότι «νομίζω ότι αυτή η σεισμική τραγωδία είναι μια ευκαιρία να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας, ιδίως με την Τουρκία».

Η Επιτροπή Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) αξιολόγησε την ανθρωπιστική κατάσταση στην Τουρκία και τη Συρία μετά τους σεισμούς σε συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε ο Λέναρτσιτς.

Ο Επίτροπος δήλωσε ότι η ΕΕ κινητοποίησε όλα τα μέσα της μετά τον σεισμό και σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα μας».

«Αυτή η στήριξη θα πρέπει να συνεχιστεί πέραν της ΕΕ για το ορατό μέλλον και η ευρύτερη διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση» σημείωσε ο Λέναρτσιτς προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι αυτή η σεισμική τραγωδία είναι μια ευκαιρία να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας, ιδίως με την Τουρκία».

Αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη δωρητών που θα διοργανωθεί από την Επιτροπή της ΕΕ και τη σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες αργότερα αυτό το μήνα, ο Λέναρτσιτς είπε πως «ελπίζω ότι τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν στη διάσκεψη των δωρητών δεν θα είναι μόνο γενναιόδωρα, αλλά και ότι θα δαπανηθούν σωστά όσον αφορά τη διασφάλιση ότι η μελλοντική διαδικασία κατασκευής θα είναι καλύτερη».

8 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια

«Μέχρι στιγμής έχουμε διαθέσει περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για την κάλυψη των πιο επειγουσών αναγκών στις πληγείσες επαρχίες της Τουρκίας. Μαζί με άλλα τμήματα της Επιτροπής, αναζητούμε πρόσθετη χρηματοδότηση», δήλωσε ο Λέναρτσιτς.

Τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό, 21 κράτη μέλη της ΕΕ και άλλοι συμμετέχοντες στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ έστειλαν 30 ομάδες έρευνας και διάσωσης και 6 ιατρικές ομάδες, δήλωσε ο Λέναρτσιτς, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έληξαν στις 17 Φεβρουαρίου, αλλά οι ιατρικές ομάδες βρίσκονταν ακόμη στο έδαφος.

18 κράτη-μέλη της ΕΕ έστειλαν υλικά για καταφύγια, ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα και ρουχισμό

Ο Επίτροπος δήλωσε επίσης ότι 18 κράτη-μέλη της ΕΕ έστειλαν υλικά για καταφύγια, ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα και ρουχισμό και ο αριθμός των προϊόντων αυτών ξεπέρασε τα 2,6 εκατομμύρια.

Όσον αφορά τη Συρία, η οποία επλήγη από τους σεισμούς στην Τουρκία, ο Λέναρτσιτς τόνισε ότι οι κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ δεν εμπόδισαν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, αλλά ότι ελήφθησαν ευαίσθητα μέτρα για να μην πέσει η βοήθεια στα χέρια του καθεστώτος Άσαντ.

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι εντός 48 ωρών μετά τους σεισμούς, μέσω του κέντρου ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στη Βηρυτό απεστάλησαν επιπλέον 3,5 εκατ. ευρώ σε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια μέσω διεθνών οργανισμών-εταίρων.

15 κράτη μέλη της ΕΕ και η Νορβηγία έχουν παράσχει μέχρι στιγμής κουβέρτες, στρώματα, θερμάστρες, σκηνές, γεννήτριες, ιατρικό υλικό, υπνόσακους, τρόφιμα και ρούχα, δήλωσε ο Λέναρτσιτς προσθέτοντας ότι «επί του παρόντος, έχουν πραγματοποιηθεί 6 πτήσεις που καλύπτουν τόσο τη βορειοδυτική Συρία όσο και τις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς και έχουν παραδοθεί πάνω από 420 τόνοι βοήθειας».

Ο Σεργκέι Λαγκοντίνσκι, Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, ο οποίος συμπροεδρεύει της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ (ΜΚΕ) εκ μέρους της ΕΕ, επεσήμανε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση και κρίση ανασυγκρότησης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναφέροντας ότι επισκέφθηκε τη σεισμική ζώνη την περασμένη εβδομάδα, ο Λαγκοντίνσκι δήλωσε ότι πιστεύει ότι η κρίση μπορεί να καλύψει περίοδο μηνών ή ετών, προσθέτοντας ότι «η κρίση είναι πολύ σοβαρή».

«Παρά την τραγωδία, βλέπουμε επίσης μια ευκαιρία. Είναι μια ευκαιρία να ανανεώσουμε τις σχέσεις μας με τους Τούρκους εταίρους μας. Έχουμε προκλήσεις. Οι προκλήσεις αυτές θα παραμείνουν στην πολιτική σφαίρα. Αλλά αυτή η ανθρώπινη διάσταση και η ανθρωπιστική δράση μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά. Η ΕΕ μπορεί να δείξει ότι εξακολουθούμε να είμαστε μια ευρωπαϊκή οικογένεια, ανεξάρτητα από το αν είμαστε μέλη ή όχι».

Όσον αφορά τη διάσκεψη των δωρητών που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, ο Λαγκοντίνσκι δήλωσε ότι «νομίζω ότι πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε βοήθεια με τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για ασάφειες, αμφιβολίες, πολιτικές κατηγορίες».

Ο Λαγκοντίνσκι σημείωσε ότι η ανοικοδόμηση των πόλεων που έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ για τον «πράσινο μετασχηματισμό» θα συμβάλει επίσης στη μελλοντική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα