ΣΥΡΙΖΑ: Αποφάσεις για Πολάκη μετά τη θύελλα – Συνεδριάζει στις 5 το Εκτελεστικό Γραφείο – Αντίθετες φωνές για τη διαγραφή του

 ΣΥΡΙΖΑ: Αποφάσεις για Πολάκη μετά τη θύελλα – Συνεδριάζει στις 5 το Εκτελεστικό Γραφείο – Αντίθετες φωνές για τη διαγραφή του

Το εκτελεστικό γραφείο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα στις 17.00 σε διευρυμένη σύνθεση, όπου ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, θα ζητήσει την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού στην Επιτροπή Δεοντολογίας Παύλου Πολάκη. Ήδη το τριήμερο μετά την επίμαχη ανάρτηση οδήγησε στην αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος αλλά και στην καθαίρεσή του από τομεάρχης με απόφαση Τσίπρα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν μία νέα, αιχμηρή και εκτός ατζέντας του κόμματος ανάρτηση του Παύλου Πολάκη την περασμένη Κυριακή, όταν και έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως “αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ” προτείνοντας “εθελουσία στους δικαστές άνω των 60, δεύτερη σχολή δικαστών με παραγωγή 500 δικαστών το χρόνο για τα πρώτα 4 χρόνια” την “κατάργηση ΑΑΔΕ από ανεξάρτητη αρχή, ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΙΤΣΙΛΗ” όπως και “δημόσιο έλεγχο σε τουλάχιστον μία από τις 4 συστημικές Τράπεζες, με κατάργηση του ΤΧΣ και πέρασμα των μετοχών του στο Υπουργείο Οικονομικών”.

  • Οι προτάσεις του βουλευτή Χανίων δεν ευθυγραμμίζονται με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και έχουν υποστηριχθεί από την ηγεσία του κόμματος, δοκιμάζοντας εκ νέου την υπομονή του προέδρου του κόμματος και αποτελώντας έτσι την αφορμή της αποπομπής του από τα ψηφοδέλτιά του.

Μία βδομάδα νωρίτερα άλλωστε, είχε προηγηθεί η δημόσια διαφωνία του με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την διαμόρφωση του ψηφοδελτίου των Χανίων, η οποία είχε συνοδευτεί με την απειλή της απόσυρσής του.

Η ηγεσία του κόμματος πάντως έδωσε το πρώτο αποφασιστικό δείγμα των διαφαινόμενων τίτλων τέλους, προχωρώντας και στην άμεση καθαίρεσή του από Τομεάρχη Διαφάνειας, ανακοινώνοντας την αντικατάστασή του από τον Γιάννη Ραγκούση.

  • Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη έφερε και εισαγγελική παρέμβαση, με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνο να διατάσσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσα στις οποίες και του βουλευτή Παύλου Πολάκη, για ανώτατους δικαστικούς που μετείχαν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά.

Ο κ. Ελευθεριάνος έδωσε εντολή στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης Αγγελική Τριανταφύλλου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για δύο τουλάχιστον αδικήματα, αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων καθώς και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών.

Η εντολή του Εισαγγελέα περιλαμβάνει σειρά αναρτήσεων στο διαδίκτυο πλην αυτής του κ. Πολάκη που τον οδήγησε εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τον βουλευτή η Εισαγγελία λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας θα αποστείλει άμεσα την υπόθεση, όπως προβλέπεται, στη Βουλή προκειμένου να αποφασίσει για την μεταχείριση του κ. Πολάκη.

  • Από την πλευρά τους πάντως, ο Τομεάρχης Διαφάνειας Γιάννης Ραγκούσης και ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σε κοινή δήλωσή τους, έκαναν λόγο για “επιλεκτική Δικαιοσύνη”.

Μεταξύ άλλων, ανέφεραν πως “οι πολιτικές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή του ανάρτηση είναι απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές μας εξαγγελίες για τη λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης και των θεσμών.

Ωστόσο, η εισαγγελία πλημμελειοδικών Αθηνών που ζητά να διερευνηθούν τα αδικήματα της διέγερσης πολιτών σε διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών οφείλει να μην γίνεται μέρος του πολιτικού παιχνιδιού. Πολιτικές απόψεις, όσο και αν κανείς διαφωνεί μαζί τους, δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και μάλιστα επιλεκτικής.

Αφού ελάχιστα καιρό πριν, οι δημόσιες κι επανειλημμένες δηλώσεις του Υπουργού Α. Γεωργιάδη ότι «η Τουλουπάκη πρέπει να πάει φυλακή» ή του επίσης Υπουργού Μ. Βορίδη «θα πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στο Κράτος για να μην ξανάρθει η Αριστερά σε καμμιά της μορφή στην εξουσία», δεν προκάλεσαν την παραμικρή εισαγγελική αντίδραση. Επίσης, οι πολύ πρόσφατα διαπιστωμένες παράνομες παρακολουθήσεις σε βάρος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρήθηκαν κι αυτές άνευ νομικής σημασίας”.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια απαντήσει στην κριτική που ασκούνταν στο ύφος με το οποίο ασκούσε κριτική ο Παύλος Πολάκης. Παρόλα αυτά τον είχε στηρίξει, ενώ κατά την διανομή αρμοδιοτήτων στους τομείς εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ του είχε αναθέσει τα ζητήματα διαφάνειας, με τον Παύλο Πολάκη να αναδεικνύει αρκετά ζητήματα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Δηλαδή σε οργανωτικό επίπεδο είχε δώσει στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας έναν σαφή και διακριτό ρόλο, απολύτως συμβατό με τα πολιτικά και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά του. Στον οποίο μάλιστα – κατά την εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ- αποδείχθηκε αποτελεσματικός.

Με αυτό ως βάση ο Παύλος Πολάκης κινήθηκε στην κατεύθυνση της ανάδειξης ενός ιδιαίτερου ρόλου στον ΣΥΡΙΖΑ. Στοιχείο που ενίσχυσε την ήδη σημαντική απήχησή του σε ένα τμήμα της εκλογικής βάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως τις τελευταίες (και προεκλογικές) εβδομάδες, φάνηκαν σαφή σημάδια σχετικά με το ότι ο βουλευτής Χανίων μετέτρεψε αυτή την εικόνα σε μία ολοκληρωμένη όσο και διαφορετική πλατφόρμα. Τόσο σε επίπεδο ύφους όσο και σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων. Δηλαδή διαμόρφωσε τους όρους άσκησης προσωπικής πολιτικής και αναγορεύοντας τον εαυτό του σε δημόσιο κριτή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς αυτό φαίνεται ότι ήταν το «όριο» το οποίο ξεπεράστηκε.

  • Έτσι πριν από 7 ημέρες ο Παύλος Πολάκης δέχθηκε μία σαφή «κίτρινη κάρτα» με τη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει τον συλλογικό χαρακτήρα των αποφάσεων του κόμματος, από τα όργανά τα οποία εκλέχθηκαν στο τελευταίο του συνέδριο όπως και τις θεσμοθετημένες εσωτερικές του διαδικασίες. Παρόλα αυτά ο πρώην υπουργός προχώρησε σήμερα σε νέα ανάρτηση που «απέπνεε» ένα έντονα ρεβανσιστικό χαρακτήρα σε επίπεδο ύφους, ζητώντας διώξεις συγκεκριμένων προσώπων (δημοσιογράφους, δικαστικούς, επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών).

Σε προγραμματικό επίπεδο κατέθεσε προτάσεις που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ τη κρατικοποίηση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Ενδεχόμενο που ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει εδώ και αρκετό καιρό. Αυτά μόλις μια ημέρα μετά από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στην οποία επισήμαινε πως «εγώ δεν έχω αισθήματα ρεβανσισμού». Επίσης λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τις θέσεις του για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Πληροφορίες θέλουν αμφότερες τις δύο αυτές πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα να ενόχλησαν σφόδρα τον Παύλο Πολάκη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έγινε αποδεκτή η απαίτηση του για την ένταξη του Μ.Χαιρετάκη στο ψηφοδέλτιο των Χανίων, η οποία θεωρείται ότι θα ενίσχυε αποφασιστικά την εκλογική επίδοση του πρώην υπουργού.

  • Την ίδια ώρα, αντίθετος με τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ενόψει της σημερινής συνεδρίασης.

Ο πρώην υπουργός δήλωσε στην ΕΡΤ ότι ο Παύλος Πολάκης υπέπεσε σε πολιτικό λάθος, τονίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να θέτει προσωπική ατζέντα, αλλά δεν συμφωνεί με τη διαγραφή του από το κόμμα.

Όπως ανέφερε αρχικά για το ζήτημα με τον Παύλο Πολάκη: «Ό,τι και να πιστεύουμε, δεν μπορούμε να θέτουμε μια προσωπική ατζέντα αντί για τη συνολική που θέτει το κόμμα μας και δεν μπορεί να τη θέτουμε και με τον τρόπο που μπήκε. Νομίζω επομένως ότι η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, να θέσει εκτός ψηφοδελτίων τον Παύλο, είναι σωστή. Αντιλαμβάνομαι από την άλλη πλευρά ότι ο ίδιος βλέπει διαφορετικά τα πράγματα».

Σχετικά με τα μηνύματα μιας μερίδας της κοινωνίας που λειτουργεί υποστηρικτικά στην ανάρτηση και τα «πιστεύω» του κυρίου Πολάκη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε πως:

«Ο λόγος είναι προφανής. Έχει αναδείξει πάρα πολλά σκάνδαλα διαφθοράς του κυβερνητικού συστήματος ο κύριος Πολάκης και επίσης – μολονότι το έχει κάνει με έναν τρόπο που προφανώς δεν είναι δικός μου, άλλο ύφος έχουμε – υπάρχουν πολλοί από τους συμπολίτες μας που μπροστά σε αυτή την συσσώρευση σκανδάλων, θέλουν κάποιος να τα πει, όπως τα λέει ο Παύλος.

Και να προσθέσω και επιπλέον ότι εγώ αντιλαμβάνομαι και ότι μπορεί να αισθάνεται πικρία ο ίδιος ο κύριος Πολάκης. Υπάρχει όμως μια ηθική της αριστεράς. Να σας θυμίσω τον Πλουμπίδη, τον λέγανε καταδότη και δεν σκέφτηκε ποτέ να διαφοροποιηθεί».

Ωστόσο, ο κύριος Κατρούγκαλος υποστήριξε πως δεν πρέπει να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαγραφή του κυρίου Πολάκη από το κόμμα.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει στην διαγραφή του κυρίου Πολάκη. Αυτά τα οποία κάνει ο Παύλος δεν απάγουν κάποιοι ηθική απαξία στο πρόσωπό του. Είναι κατά τη γνώμη μου, μεγάλο πολιτικό σφάλμα, αλλά δεν δείχνουν διαφθορά, δεν δείχνουν κάποια έκθεση, κάποια σύγκρουση με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ», είπε και πρόσθεσε πως φυσικά και η στοχοποίηση προσώπων είναι απόλυτα λανθασμένη.

«Δεν μιλάμε ποτέ ατομικά. Και να σας πω την αλήθεια και αρκετούς από τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας τους γνωρίζω και προσωπικά και τους σέβομαι. Δεν ξέρω πώς σκέφτηκαν θα διαβάσω την απόφαση, αλλά έτερον εκάτερον», ανέφερε.