Κοκλώνης: Λύθηκε το ζήτημα με τους λογαριασμούς μισθοδοσίας των εταιρειών

 Κοκλώνης: Λύθηκε το ζήτημα με τους λογαριασμούς μισθοδοσίας των εταιρειών

Αδέσμευτοι, δηλαδή χωρίς περιορισμό κίνησης για το σκοπό που έχουν ανοιχθεί και μόνο, παραμένουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί ή ο τραπεζικός λογαριασμός μισθοδοσίας των εταιριών του επιχειρηματία- τηλεοπτικού παραγωγού και τηλεπαρουσιαστή, ο οποίος ελέγχεται με βάση πολυσέλιδο πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

Η αποκάλυψη αυτή, λύνει και τον γρίφο για τι μέλλει γενέσθαι με τις εταιρίες του τηλεοπτικού παραγωγού αλλά και τους 600 εργαζόμενους που επικαλέστηκε, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr τόσο το πόρισμα που φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Αρχής και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ε.τ , Χαράλαμπου Βουρλιώτη, όσο και ο νόμος για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος προβλέπει τη δυνατότητα να εξαιρούνται της δέσμευσης οι λογαριασμοί μισθοδοσίας.

  • Σύμφωνα με το άρθρο 42 του ν.4557 /2018 (παρ. 1) αναφέρεται πως “η επιβολή της δέσμευσης δεν κωλύει το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά βιοτικών και επαγγελματικών αναγκών εκείνου κατά του οποίου στρέφεται η δέσμευση.

Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου λαμβάνονται υποχρεωτικά μέτρα αυξημένης δέουσας επιμέλειας και ενημερώνεται ο αρμόδιος εισαγγελέας ή ο ανακριτής για τις διενεργούμενες συναλλαγές.

Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει το τραπεζικό απόρρητο”. Μάλιστα ειδικά για επιβολή δέσμευσης από την Αρχή αναφέρεται πως “είναι δυνατόν, επίσης, να εξαιρεθούν από τη δέσμευση, ολικά ή μερικά, τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους κατατίθενται μισθοί, συντάξεις ή ανάλογες πρόσοδοι εκείνου κατά του οποίου στρέφεται η δέσμευση”.

Αναφέρεται επίσης πως “…εξαιρούνται τα ποσά που είναι αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης, συντήρησης ή λειτουργίας των ενδιαφερόμενων προσώπων ή των οικογενειών τους, των εξόδων για τη νομική τους υποστήριξη και των βασικών εξόδων για τη διατήρηση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων.

Τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, με αίτησή τους που απευθύνεται στην αρμόδια δικαστική αρχή ενώπιον της οποία εκκρεμεί η υπόθεση ή με την προσφυγή ή την αίτηση που προβλέπεται στις παρ. 4, 5 και 6, μπορούν να ζητούν την αποδέσμευση συγκεκριμένων ποσών για τους παραπάνω λόγους”.

  • Συνεπώς για την εξέλιξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και κυρίως για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων με τη διάταξη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξαιρούνται τόσο η μισθοδοσία των εργαζομένων όσο και η εξυπηρέτηση των βασικών βιοτικών αναγκών των θιγομένων προσώπων από τη δέσμευση.

Αυτό μπορεί να γίνει ή από τους υπάρχοντες λογαριασμούς (αφού καταβληθεί λίστα με το ποσό που απαιτείται) ή με το άνοιγμα νέου λογαριασμού που θα κατατίθενται χρήματα “ελεγμένα”, υπό τον όρο ότι οι τράπεζες θα λάβουν, όπως λέει η διάταξη, “μέτρα αυξημένης επιμέλειας”. Δηλαδή να ενημερώνουν την Αρχή για το ξέπλυμα σε τακτικά διαστήματα για τα ποσά που αναλήφθηκαν και κατατέθηκαν.

  • Το πόρισμα της Αρχής διατάσσει καταρχήν την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, κινητών και ακινήτων του τηλεοπτικού παραγωγού, 6 ακόμα συνεργατών του και 13 εταιριών. Σύμφωνα με πληροφορίες κάνει λόγο για ισχυρές (κι όχι απλές) ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, γι’ αυτό ζητείται από την εισαγγελία η διερεύνηση αδικημάτων όπως φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματική οργάνωση και απάτη κατά του δημοσίου.

Η ζημία δε υπολογίζεται (κατ΄αρχήν) σε πάνω από 20 εκατομμύρια. Το αδίκημα (της απάτης) έχει να κάνει με την έγκριση της ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο και το θεωρείται (αν αποδειχτεί βέβαια) τετελεσμένο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν εκταμιεύθηκε ούτε ευρώ.

Όσον αφορά το (τυχόν) αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα αναφέρεται σε “παράνομες δραστηριότητες αγνώστων προσώπων στο εξωτερικό”.

Να σημειωθεί πως πλέον η υπόθεση είναι στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων (με επικεφαλής τον Χριστόφορο Μπαρδάκη) που μετά από έρευνα πιθανότητα θα τον καλέσουν να δώσει εξηγήσεις. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γιατί η Αρχή κατά του Ξεπλύματος διενεργεί έρευνες συλλογής πληροφοριών και δεν έχει προανακριτικές αρμοδιότητες, συνεπώς δεν προβλέπεται η κλήτευση προσώπων που ελέγχονται, ούτε η γνωστοποίηση της έρευνας σε βάρος τους. Η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων διαρκεί – βάσει του νόμου – 9 μήνες, με δυνατότητα παράτασης για άλλους 9.

  • Ο επιχειρηματίας και παρουσιαστής- που είχε τοποθετηθεί μέσω αναρτήσεων στα social media τις προηγούμενες ημέρες- αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό, κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού σόου «Just the 2 of Us», του Alpha. «Στο τέλος θα σας μιλήσω ως επιχειρηματίας, τώρα έχουμε πάρτι, είμαι παρουσιαστής», είπε κατά την έναρξη της εκπομπής ο Νίκος Κοκλώνης.

Πριν κλείσει το σόου, ο παρουσιαστής αναφέρθηκε στις πληροφορίες για την υπόθεση, αναφέροντας πως «τα περισσότερα που γράφτηκαν είναι ψέματα», ενώ ζήτησε να μην μπαίνει στο «στόχαστρο» μια εταιρεία με 600 εργαζόμενους.

«Σας υποσχέθηκα ότι θα δώσω κάποιες απαντήσεις και θα το κάνω», είπε στο φινάλε του σόου ο Νίκος Κοκλώνης. «Τις τελευταίες μέρες ακούστηκαν και γράφτηκαν πάρα πολλά. Τα περισσότερα, σχεδόν όλα, είναι ψέματα. Δεν έχω κρυφτεί ποτέ και ούτε έχω κάτι να κρύψω», συμπλήρωσε ο παρουσιαστής και επιχειρηματίας.

«Μια παράκληση μόνο σε όλους εσάς που γράφετε για να γράψετε ή που περιμένατε κάτι ότι κάτι θα γίνει για να πείτε για τον Κοκλώνη. Ο Κοκλώνης λοιπόν είναι εδώ, ρωτήστε με ό,τι θέλετε, αλλά σας παρακαλώ, σταματήστε να στοχεύετε μια εταιρεία με 600 εργαζόμενους που δουλεύουν σκληρά, ζουν από αυτή και κρέμονται από το τι θα γράψετε εσείς. Εγώ είμαι εδώ για να σας δώσω όλες τις απαντήσεις, αλλά αυτούς δεν θα σας αφήσω να τους πειράξετε», κατέληξε αναφερόμενος στην υπόθεση.

Σχετικά Άρθρα