Η απόφαση για Πολάκη: Εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ – Παραμένει στην Κοινοβουλευτική ομάδα – Ολόκληρη η ανακοίνωση

 Η απόφαση για Πολάκη: Εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ – Παραμένει στην Κοινοβουλευτική ομάδα – Ολόκληρη η ανακοίνωση

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Παύλο Πολάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ομόφωνα δεκτή η εισήγηση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα να βρεθεί εκτός ψηφοδελτίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη (02.03.2023) θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία μετέχει και ο Παύλος Πολάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια. Την Παρασκευή θα γίνει η Επιτροπή Δεοντολογίας, όπου θα αποφασιστεί τελικά τι θα γίνει τελικά με τον Κρητικό βουλευτή.

  • Η ομόφωνη εισήγηση του Εκτελεστικού Οργάνου για τον Παύλο Πολάκη είναι να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές. Κατά πληροφορίες αποφασίστηκε επίσης η παραμονή του κ. Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση του εκτελεστικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τουλάχιστον τρεις ώρες, αφού ξεκίνησε στις 17:30 και κράτησε μέχρι τις 20:30.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση στην υπόθεση Πολάκη

Εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ο Παύλος Πολάκης με ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος το οποίο συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης.

Συγκεκριμένα, το Εκτελεστικό Γραφείο ομοφώνως εισηγείται στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, τη μη συμμετοχή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος ενόψει της επόμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα «να παραπεμφθεί ο σύντροφος Παύλος Πολάκης, μετά την κρίση που προκάλεσαν οι πρόσφατες αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας ήταν ορθή και επιβεβλημένη.

Θα κριθεί από αυτή, με ηρεμία, ψυχραιμία και δικαιοσύνη, όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα, που διέπεται από κανόνες και αρχές.

Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος πριν τη κρίσιμη μάχη, είναι να προστατεύσουμε το κόμμα από τη τοξικότητα και τη διαστρέβλωση του αντιπάλου. Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος είναι η μάχη και η νίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Η νίκη όμως απαιτεί από όλους όσους δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή, πολιτική εμπιστοσύνη και ενότητα.

Απαιτεί καθαρές διατυπώσεις και καθαρές θέσεις. Τις συλλογικές θέσεις.

Απαιτεί να βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ. Και απαιτεί να μη δίνουμε τις κρίσιμες ώρες δικαιώματα αντίπαλο.

Στη συλλογική μας λειτουργία δεν νοούνται τελεσίγραφα. Δε νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την πολιτική λεηλασίας της κοινωνίας που εφαρμόζει το καθεστώτος Μητσοτάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο το Εκτελεστικό Γραφείο ομοφώνως εισηγείται στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που θα συνεδριάσει μεθαύριο Πέμπτη, τη μη συμμετοχή του συντρόφου Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια κόμματος ενόψει της επόμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει τέλος «ότι συλλογικά θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγγελικής παρέμβασης και ποινικοποίησης των πολιτικών απόψεων, όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους».

«Θα προστατεύσω το κόμμα μου»

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει στη διακυβέρνηση του τόπου ούτε για να γκρεμίσει ούτε για να εκδικηθεί» και πρόσθεσε πως «έχω ευθύνη να προστατέψω το κόμμα μου».

Τόνισε ακόμη, πως τα συλλογικά όργανα του κόμματος που θα αποφασίσουν για την τύχη του κ. Πολάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ακόμη πως ο Παύλος Πολάκης παραπέμφθηκε από τον ίδιο στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, γιατί ήρθε σε αντίθεση με προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τον Παύλο Πολάκη

Παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να πάει το θέμα του Πολάκη μέχρι τέλους, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται αμφίθυμα, ενώ άλλα παίρνουν ξεκάθαρα θέση υπέρ του.

Φίλης: Δεν τίθεται θέμα διαγραφής

Ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο MEGA, χαρακτήρισε μεν λανθασμένο το ύφος του βουλευτή Χανίων, όμως σημείωσε ότι «δεν προκύπτει θέμα διαγραφής». Ο πρώην υπουργός Παιδείας, ο οποίος μάλιστα εκφράζει την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το θέμα έχει προκύψει με μία ανάρτηση του Πoλάκη, υπάρχει μία απόφαση που ανακοινώθηκε, να μη συμμετέχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα άλλα τα οποία ακούγονται δεν στέκουν. Δεν λέει πουθενά στην ανάρτηση “να τους καθαρίσουμε”, λέει “να καθαρίσουμε την κατάσταση”. Το ύφος όλους μας μάς ξενίζει και το ύφος που το λέει σε προεκλογική περίοδο και επαναλαμβάνεται, δίνει λανθασμένη άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υφίσταται κανένα θέμα δικαστικής δίωξης. Δικαστές υπεράνω κρίσης δεν υπάρχουν. Κατά τη γνώμη μου, ο Πολάκης δεν πρέπει να διαγραφεί, σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε. Δεν ανήκω σε κόμμα που τηλεοπτικά εκτοξεύουμε διαγραφές, έχουμε συντεταγμένες διαδικασίες και, αν προκύπτουν ζητήματα, τα συζητάμε και αποφασίζουμε. Συμφωνούμε ότι δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τους λόγους που έχουν ανακοινωθεί, δεν προκύπτει ζήτημα διαγραφής του».

Παπαδημούλης: Δεν περισσεύει κανείς

Το θέμα είχε σχολιάσει προ διημέρου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ξεκαθάριζε πως δεν περισσεύει κανείς, παίρνοντας και εκείνος θέση κατά της διαγραφής του Παύλου Πολάκη.

«Για να νικήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και να διώξουμε την Κυβέρνηση #Μητσοτακη χρειάζεται πανστρατιά! Το απαιτούν οι καιροί και ο κόσμος που υποφέρει από τη Δεξιά! Με επικεφαλής τον Alexis Tsipras, πρόγραμμα τετραετίας, σοβαρότητα, συσπείρωση κ συλλογικότητα. Δεν περισσεύει κανείς και καμμιά»

Κατρούγκαλος: Πολιτικό σφάλμα, να μην προχωρήσει η διαγραφή του

Ο πρώην υπουργός Εργασίας του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργος Κατρούγκαλος τάχθηκε κι αυτός κατά της διαγραφής του βουλευτή Χανίων, ενώ του είχε φροντίσει νωρίτερα να του πλέξει το εγκώμιο.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει στη διαγραφή του κυρίου Πολάκη. Αυτά τα οποία κάνει ο Παύλος δεν απάγουν κάποια ηθική απαξία στο πρόσωπό του. Είναι κατά τη γνώμη μου, μεγάλο πολιτικό σφάλμα, αλλά δεν δείχνουν διαφθορά, δεν δείχνουν κάποια έκθεση, κάποια σύγκρουση με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ».

Στήριξη από τον Μπελαβίλα

Σε δήλωση που κοινοποίησε στα social media ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας, όχι μόνο τάχθηκε κατά της διαγραφής Πολάκη, αλλά τον στήριξε κιόλας στον πυρήνα της τοποθέτησής του.

«Η ιδέα να ρίξουμε τον Παύλο Πολάκη στα σκυλιά για να τα χορτάσουμε και να ηρεμήσουν είναι πάρα πολύ κακή. Τα σκυλιά στη συνέχεια θα πέσουν επάνω μας, ήδη έχουν πέσει. Ο Παύλος αψύς, ενοχλητικός, παρορμητικός είπε φανερά ότι πολλές και πολλοί από εμάς λέμε κρυφά, κατ’ ιδίαν και μαζί μας ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Ακόμη και το κορυφαίο αμάρτημα του, η αμφισβήτηση της «γραμμής» του κόμματος ουδέποτε αποτελούσε για αυτόν τον πολιτικό μας χώρο αιτία αποπομπής.

Ο Παύλος Πολάκης ούτε αξιοποίησε τις θέσεις του για ίδιο όφελος, ούτε έκλεψε ταμεία, ούτε έδειρε νέους σε πλατείες και εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ούτε έστησε παρακρατικούς μηχανισμούς, ούτε απείλησε τη Δημοκρατία. Αντίθετα έδωσε μάχες θαρραλέες από όπου υπηρέτησε, από το Κρατικό της Νίκαιας ως τον Τομέα της Διαφάνειας και τράβηξε (φραστικά και μόνο φραστικά, βίαια) την κουρτίνα αποκαλύπτοντας την παρακρατική σαπίλα, υπερασπίζοντας με νύχια και δόντια τη δημόσια υγεία, τη Δημοκρατία και τη διαφάνεια. Ναι…καπνίζοντας και βρίζοντας. Ε…και;

Ίσως δεν τα έγραφα αυτά αν δεν είχα γνωρίσει τον Παύλο Πολάκη στη μάχη που έδωσε στα Σφακιά με τους τραμπούκους απέναντι του για να επαναφέρει τη δημοκρατική αυτοδιοίκηση στην πατρίδα του μετά από τριάντα χρόνια. Αν δεν τον είχα γνωρίσει να πολεμάει να σώσει ξημερώματα χωρίς να με γνωρίζει τη μητέρα μου, ότι έκανε πάντα σε χειρουργεία και μονάδες εντατικής για να σώσει τις ζωές των ανθρώπων, όλων των ανθρώπων. Αν δεν είχα δει την αγάπη των συμπατριωτών του στα ορεινά χωριά της Κρήτης. Αν δεν τον είχαμε εδώ στον Πειραιά δίπλα μας σε κάθε στιγμή, σε κάθε δημόσια ανάγκη.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος έχει και το δικαίωμα και την ευθύνη να πάρει τις τελικές αποφάσεις. Τα στελέχη μας όμως όφειλαν να ακολουθήσουν και να υποδείξουν τη λογική του κατευνασμού και όχι να πυροδοτούν επί τρεις μέρες το λιντσάρισμα. Γιατί εκτός των άλλων πρέπει να θυμούνται ότι ο σύντροφος μας Παύλος Πολάκης επέλεξε στη ζωή του να μην είναι επαγγελματίας των διαδρόμων αλλά ενεργός πολίτης στην ανοιχτωσιά της κοινωνίας».

Σχετικά Άρθρα