Δίκη Μάτι: “Στις 17:30 έπρεπε να δοθεί εντολή εκκένωσης” – “Υπήρχαν όλα τα δεδομένα”

 Δίκη Μάτι: “Στις 17:30 έπρεπε να δοθεί εντολή εκκένωσης” – “Υπήρχαν όλα τα δεδομένα”

Δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι η οποία στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Παρουσία δεκάδων κατοίκων, εγκαυματιών και συγγενών θυμάτων συνεχίστηκε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας η δίκη για την πολύνεκρη φωτιά στο Μάτι της 23ης Ιουλίου του 2018, με την κατάθεση του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου.

Ο μάρτυρας χαρτογράφησε ένα προς ένα τα εναέρια μέσα που έμειναν καθηλωμένα τις κρίσιμες ώρες και τα επίγεια μέσα που αποδείχθηκαν ελλιπή για την αντιμετώπιση του κινδύνου της φωτιάς που ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης και γρήγορα έφτασε στις αυλές των σπιτιών στο Μάτι. Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου Μαρίας Γκιαούρη, περιέγραψε τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο έγινε η απομάκρυνση των πολιτών στην Κινέτα που είχε ξεσπάσει φωτιά την ίδια μέρα που εκδηλώθηκε η φωτιά στο Μάτι.

Ο Δημήτρης Λιότσιος αναφέρθηκε σε όλα τα εναέρια μέσα που παρέμειναν καθηλωμένα και δεν πέταξαν τις κρίσιμες ώρες που ξέσπασε η φωτιά – σε αντίθεση με όσα έγιναν στη φωτιά στην Κινέτα, όπου από τα πρώτα κιόλας πέντε λεπτά επιχείρησαν τέσσερα εναέρια μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από τις περισσότερες από 400.000 σελίδες δικογραφίας, από τις 16:41 έως και τις 19:00 -που η φωτιά έφτασε στη θάλασσα- μεσολάβησαν περίπου δύο ώρες και 30 λεπτά, χρόνο κατά τον οποίο δεν επιχείρησαν τα αναγκαία εναέρια μέσα, ενώ στην πρώτη 1,5 ώρα επιχείρησε μόνο ένα ελικόπτερο τύπου Erickson που πραγματοποίησε μία ρίψη νερού.

«Η κινητοποίηση στην Κινέτα ήταν άμεση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός των πτητικών μέσων αλλά επειδή η φωτιά ήταν σε καθαρό δάσος, έγινε άμεσα ανεξέλεγκτη. Στους οικισμούς που ήταν κοντά απομακρύνθηκαν άμεσα οι πολίτες και γι’ αυτό είχαμε μόνο 14 ελαφρείς τραυματισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Πότε θα έπρεπε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στο Μάτι;

Μάρτυρας: Όλα τα δεδομένα προϋπήρχαν πριν από τις 17.30, το ΕΣΚΕ γνώριζε και από την ενημέρωση του ελικοπτέρου που είχε πετάξει ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια. Υπήρχαν όλες οι πληροφορίες και εκείνη την ώρα έπρεπε να είχε δοθεί η εντολή απομάκρυνσης.

Στον αντίποδα των εγκληματικών παραλείψεων, υπήρχε η υποδειγματική -όπως εξελίχθηκε και αποδείχθηκε- η απομάκρυνση των παιδιών που φιλοξενούνταν εκείνες τις κρίσιμες ώρες στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων.

Πρόεδρος: Στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων πώς έγινε η εκκένωση;

Μάρτυρας: Η υπεύθυνη των κατασκηνώσεων πήρε τηλέφωνο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία επειδή είδε τον καπνό στις 16.30. Και αμέσως μάζεψε τα παιδιά. Οι κατασκηνώσεις λειτουργούν με άλλο καθεστώς από ότι οι οργανωμένες απομακρύνεις και οι εκκενώσεις. Εκείνη έκρινε ότι πρέπει να εκκενωθεί η κατασκήνωση.

Πρόεδρος: Πώς έγινε η διαδικασία;

Μάρτυρας: Συγκεντρώθηκαν τα παιδιά και έφυγαν με λεωφορεία του Δήμου Αθηναίων. Η υπεύθυνη εφάρμοσε το σχέδιο εκκένωσης που είχε για την κατασκήνωση

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε επίσης η αναφορά του μάρτυρα για το Λιμενικό Σώμα, το οποίο με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει δεν ενημερώθηκε από κανένα επίσημο φορέα, παρά μόνο προφορικά από έναν πολίτη στις 18.50, με αποτέλεσμα οι διασώσεις να γίνουν από ιδιώτες που έφτασαν και περισυνέλλεξαν 700 άτομα.

Πρόεδρος: Για την ειδοποίηση του Λιμενικού.

Μάρτυρας: Στις 18.50 ενημερώθηκε από πολίτη προφορικά και όπως αναφέρει κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο.

Πρόεδρος: Διέθεσε μέσα το Λιμενικό;

Μάρτυρας: Από ιδιώτες έγινε η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα. Το λιμεναρχείο αναφέρει ότι δεν ενημερώθηκε από κανένα φορέα.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο, Τετάρτη 1η Μαρτίου, με τον μάρτυρα να απαντά σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Μανιάτη.

Σχετικά Άρθρα