Ανάλυση: Γιατί είναι μονόδρομος για τον Αλέξη Τσίπρα η διαγραφή Πολάκη

 Ανάλυση: Γιατί είναι μονόδρομος για τον Αλέξη Τσίπρα η διαγραφή Πολάκη

Η ενδυνάμωση του Παύλου Πολάκη μέσα στο κομματικό σύστημα των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να γίνεται ανεξέλεγκτη με τον άλλοτε φίλο και συνοδοιπόρο του Αλέξη Τσίπρα να σηκώνει δικό του καπετανάτο με ορμητήριο τα Χανιά. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπειτα από ανοχή ετών στο παρά πέντε των εκλογών κόβει το δρόμο σε νέες ομαδοποιήσεις εντός του κόμματος και καταστέλλει φαινόμενα βαρωνίας.

Ο αψύς Σφακιανός όπως τον είχε δικαιολογήσει κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε κάθε όριο. Η προσωπική επίθεσή του στον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος και η μεταξύ τους σύγκρουση μοιάζει περισσότερο με ένα φορτισμένο διαζύγιο σε έναν πολιτικό έρωτα που τελειώνει με φθόνο και πικρία.

Όμως ο Αλέξης Τσίπρας πλέον σχεδιάζοντας της επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και ζυγίζοντας τα οφέλη και τη ζημία από μια τέτοια κίνηση πήρε την απόφασή του να μην αφήσει κανένα περιθώριο αντίδρασης τόσο στον ίδιο τον Παύλο Πολάκη όσο και όσους θα ήθελαν να σταθούν στο πλευρό του από την ηγετική πυραμίδα.

Από την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Παύλος Πολάκης έχασε κάθε έρεισμα μέσα στον κομματικό μηχανισμό με την δημοσιοποίηση της διαφωνίας του για το ψηφοδέλτιο των Χανίων ο πρώην τομεάρχης διαφάνειας με τις επιτυχίες των διαδοχικών αποκαλύψεων για τα έργα και τις ημέρες της «γαλάζιας ακρίδας» στα ταμεία του κράτους ουσιαστικά απομονώθηκε.

  • Οι όποιοι υποστηρικτές του μπορεί να έβλεπαν το δίκιο του Παύλου Πολάκη για τον κολλητό και πρόεδρο των ελαιουργών του νομού Μιχάλη Χαιρετάκη, ωστόσο οι δημόσιες απειλές του και οι εκβιασμοί του κατά του ίδιου του προέδρου ουσιαστικά άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως έχει γράψει το libre τα ραντεβού που κλείνει ο κ. Πολάκης με τα όργανα δεν μπορούσαν να ληφθούν τοις μετρητοίς καθώς κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι ενστάσεις του για τα ψηφοδέλτια θα μπορούσαν να απασχολήσουν την πανηγυρική εκλογική ΚΕ με την ανακοίνωση των προσώπων έκπληξη που θα οριστικοποιούσαν τα ψηφοδέλτια.

  • Και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε άλλο δρόμο να διαλέξει από τον να τον θέσει εκτός οργάνων. Επικοινωνιακά αντί για την ανανέωση και τα πρόσωπα έκπληξη που θα κατεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ η όλοι συζήτηση θα περιστρεφόταν γύρω από το αντάρτικο Πολάκη.  

Ο δρόμος ωστόσο είναι χωρίς επιστροφή για τον Παύλο Πολάκη και είναι ένας δρόμος όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου τον οποίο ο ίδιος επέλεξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχόταν στη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου εισηγήσεις στην σκληρή γραμμή των διαγραφών, ωστόσο σήκωσε το γάντι και στο αντάρτικο απαντά για μια ακόμη φορά με κομματική θεσμικότητα και παραπέμπει τον κ. Πολάκη στο νέο όργανο, την επιτροπή δεοντολογίας, στο πειθαρχικό δηλαδή με το ερώτημα της διαγραφής.

Αποσυντονισμός

Στέλεχος κοντά στον Παύλο Πολάκη που συμμετέχει στα όργανα δεν έκρυβε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ενώ επι μια εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε μια αξιοσημείωτη συσπείρωση μετά και την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου δημιουργώντας μάλιστα και την τάση «με τον Νίκο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωση, όλα γκρεμίστηκαν σε μια βραδιά για μια ανάρτηση έξω από κάθε πλαίσιο αναφοράς του κόμματος, είτε αξιακό είτε προγραμματικό.

  • Κομματικές πηγές μιλούν για άδειασμα του ίδιου του προέδρου την ώρα που παραχωρούσε  συνέντευξη επιχειρώντας να κλείσει την πληγή που είχε ανοίξει η περασμένη πολιτική γραμματεία με την αφαίρεση του κολλητού του Παύλου Πολάκη στα Χανιά από το συνδυασμό.

Αυτό και μόνο φαίνεται οτι ήταν αρκετό για την έκρηξη Τσίπρα και το γεγονός μάλιστα ότι ο Παύλος Πολάκης επέλεξε να τον αγνοήσει και να συνεχίσει να τον προκαλεί να ανοίξουν δημόσια διάλογο μαζί του κλείδωσε τις αποφάσεις του προέδρου.

Ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ στο παραπέντε των εκλογών καλείται να εκκινήσει σχεδόν από την αρχή την εκλογική κούρσα. Μπορεί ακόμη οι εσωκομματικοί υποστηρικτές του να βρίσκουν σημεία οπου μπορεί να αδικήθηκε ο κ. Πολάκης στο ψηφοδέλτιο των Χανίων, δεν μπορούν ωστόσο να στηρίξουν σε καμία περίπτωση το υπερεγώ, το ναρκισσισμό και την αμετροέπεια ενός στελέχους πηγαίνοντας κόντρα στην παράδοση συλλογικότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Βαρωνίες

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα είναι σαφές και η κίνησή του αυτή να προχωρήσει σε καρατόμηση ενός κορυφαίου στελέχους λίγο πριν την κάλπη δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο και είναι αποκαλυπτικό για το τι μπορεί να συμβαίνει στο εσωκομματικό πεδίο.

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού εξάντλησε την υπομονή του από προσωπικές επιθέσεις και αδειάσματα από κορυφαίους κομματικούς παράγοντες πλέον σηκώνει το γάντι και έχοντας αλλάξει το κόμμα του δεν αφήνει πλέον περιθώρια σε όσους αισθάνονται να ισχυροποιούνται υπέρμετρα μέσα στο κόμμα.

Με την ουσιαστική διάλυση των συνιστωσών μετά το Συνέδριο η προεδρική τάση έδειξε να γιγαντώνεται και μέσα από αυτή στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης άρχισαν να λειτουργούν με όρους προσωπικής ατζέντας. Η πλατφόρμα Πολάκη της περασμένη Κυριακής θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως ένα προμήνυμα δημιουργίας μιας νέα τάσης στην οποία ο ίδιος θα επιδίωκε ηγετικό ρόλο.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να προτίμησε να πάρει το ρίσκο να αποκαθηλώσει ένα πρόσωπο με σημαντικό έρεισμα στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ παρά να ναρκοθετήσει την επόμενη ημέρα του κόμματος σε μια φάση που επιχειρεί να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια του κέντρου.

Πόσο δε μάλλον που η περίπτωση Πολάκη και ο περίφημος «πολακισμός» αποτελούν το τέλειο και διαχρονικό άλλοθι για την αποφυγή της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. 

Σχετικά Άρθρα