Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες: Με ποιά ποσοστά προκύπτει αυτοδυναμία (πίνακας)- Η τακτική Μητσοτάκη, η ατζέντα Τσίπρα, η ακρίβεια, οι πλειστηριασμοί, τα σκάνδαλα, το ντιμπέϊτ και ο…Παππάς

 Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες: Με ποιά ποσοστά προκύπτει αυτοδυναμία (πίνακας)- Η τακτική Μητσοτάκη, η ατζέντα Τσίπρα, η ακρίβεια, οι πλειστηριασμοί, τα σκάνδαλα, το ντιμπέϊτ και ο…Παππάς

Με βάση όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το επόμενο διάστημα μέχρι και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, θα διεξαχθούν δύο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Η μία πιθανότατα την Παρασκευή 3 Μαρτίου, με θέμα την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η δεύτερη συνεδρίαση, που τα προγνωστικά την τοποθετούν στις 9 Μαρτίου, θα γίνει είτε πριν είτε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συνδεθεί με την εξαγγελία για εκλογές στις 9 Απριλίου. Την επόμενη ημέρα, 10 Μαρτίου, πιθανότατα θα διαλυθεί η Βουλή, αν και το Σύνταγμα επιτρέπει να μείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Μέχρι τότε αναμένεται να ψηφιστούν μια σειρά νομοσχέδια -πρώτα πρώτα ορισμένα που αφορούν εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με αφορμή τα νομοσχέδια, οι τελευταίες κοινοβουλευτικές μάχες αυτής της περιόδου ανάμεσα στον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Αλ. Τσίπρα, πριν από το ντιμπέιτ που αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα γίνει με κάποιον τρόπο, είτε με τους δύο είτε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ως προς το τελευταίο, πάντως, οι απόψεις διϊστανται, καθώς θεωρείται από αρκετούς πως ο πρωθυπουργός θα φτάσει σε μία τηλεμαχία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (εξαιρείται αυτή με όλους τους αρχηγούς) μόνο εφόσον κριθεί πως η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων το επιβάλει. Εφόσον, δηλαδή, αξιολογηθεί πως το προβάδισμα της ΝΔ παραμείνει πάνω από 5% (οι τελευταίες μετρήσεις το εμφανίζουν μεταξύ 6 και 7 %), τότε είναι μάλλον δύσκολο να διακινδυνεύσει ο κ. Μητσοτάκης μια τηλεμαχία με τον κ. Τσίπρα.

Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, η αυτοδυναμία είναι αδύνατη και για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας (εφόσον μείνει εκτός Βουλής το 8%-10%, όπως στο παρελθόν) πρέπει να συγκεντρωθεί το 45%-46% των ψήφων. Στις δεύτερες εκλογές, με το κλιμακωτό μπόνους, με το ίδιο ποσοστό ψήφων εκτός Βουλής το όριο της αυτοδυναμίας κινείται στο 37% – 38%, όπως φαίνεται από τον κατατοπιστικό πίνακα που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής,

Πηγή: Βήμα της Κυριακής

Τα συνθήματα των μονομάχων

Η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια και οι πλειστηριασμοί είναι μάλλον βέβαιο πως θα αποτελέσουν την “καύσιμη ύλη” της πόλωσης και της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Ωστόσο, η καταδίκη του Νίκου Παππά θα αξιοποιηθεί από τη Ν.Δ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αναδεικνύει το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση κάτω από το χαλί, τις απευθείας αναθέσεις, τους “Πάτσηδες”, όπως λέει η Κουμουνδούρου, την υπόθεση Νικολάου και άλλα.

Πληροφορίες θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να “σκαλίζει” παλαιές υποθέσεις που αφορούν την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενισχύσει το προεκλογικό της οπλοστάσιο- είναι χαρακτηριστικό πως από κυβερνητικές πηγές αλλά και σε μίντια προσκείμενα στην κυβέρνηση ακούγεται εσχάτως η λέξη…”Βενεζουέλα”.

Οι δύο αρχηγοί προσέρχονται με συγκεκριμένες ατζέντες:

Κυρ. Μητσοτάκης: Η σύγκριση της 4ετίας ΣΥΡΙΖΑ (επί Μνημονίου…) με την 4ετία της ΝΔ (εκτός Μνημονίου…) χρησιμοποιείται ως βασικό προεκλογικό εργαλείο από τον πρωθυπουργό, όπως φάνηκε κι από την ομιλία του χτες στα Γρεβενά, μαζί με υποσχέσεις για νέα έργα και νέες παροχές μέσω νέου «δημοσιονομικού χώρου» -εκσυγχρονισμένης διατύπωσης του «λεφτά υπάρχουν».
Αλέξης Τσίπρας: «’Όχι σε δεύτερες και τρίτες εκλογές, κυβέρνηση τη Δευτέρα των επερχόμενων εκλογών», είναι το κεντρικό θέμα της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στο Πρώτο Θέμα. Απέρριψε τα σενάρια περί «κυβέρνησης των ηττημένων» και άνοιξε διάπλατα την πόρτα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ: «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – είπε – είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει και το ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσουμε μαζί σε μια κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής νομιμοποίησης»

Σχετικά Άρθρα