Ζελένσκι: “Εφικτή η νίκη μας επί της Ρωσίας, αν η Δύση τηρήσει τις υποσχέσεις της”

 Ζελένσκι: “Εφικτή η νίκη μας επί της Ρωσίας, αν η Δύση τηρήσει τις υποσχέσεις της”

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του αποτελούμενου από 12 σημεία ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στη χώρα του.

Αναφερόμενος στο κείμενο του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε η Κίνα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στο έγγραφο αυτό «μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό».

Ο Ουκρανός πρόεδρος προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στο Κίεβο, με αφορμή την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Εφικτή η νίκη μας επί της Ρωσίας φέτος, αν η Δύση τηρήσει τις υποσχέσεις της

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε επίσης ότι η νίκη ενάντια στη Ρωσία είναι δυνατή αυτό το έτος, εάν οι δυτικοί της εταίροι τηρήσουν τον λόγο τους για στρατιωτική βοήθεια.

«Εάν οι εταίροι τηρήσουν τον λόγο τους και σεβαστούν τις προθεσμίες, μας περιμένει μια αναπόφευκτη νίκη (…) Τη θέλω πραγματικά φέτος», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου κατά την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Μαρκ Μίλι, να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ρωτήθηκε για ένα σχόλιο που αποδίδεται στον Μίλι, ότι η Ουκρανία δεν θα καταφέρει να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από όλα τα κατεχόμενα εδάφη, και απάντησε ότι δεν τον άκουσε να λέει κάτι τέτοιο στη συνάντηση που είχαν. «Αν το πιστεύει αυτό, τότε θα έπρεπε να αυξήσει την ταχύτητα με την οποία παραδίδονται όπλα στην Ουκρανία», πρόσθεσε.