Ψυχάρα Εθνικάρα: Κέρδισε 97-92 στη παράταση την Σερβία, γυρνώντας από το -13

 Ψυχάρα Εθνικάρα: Κέρδισε 97-92 στη παράταση την Σερβία, γυρνώντας από το -13

Το αποτέλεσμα είχε μικρή σημασία το βράδυ της Παρασκευής (24/2) στο κλειστό των Άνω Λιοσίων. Η Εθνική τράβηξε τον κόσμο στο γήπεδο, η ατμόσφαιρα ήταν υπέροχη, ήταν φαντασμαγορική και εορταστική και στο τέλος ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά υπέρ της Ελλάδας η οποία επικράτησε με 97-92 της Σερβίας στην 5η αγωνιστική της β’ φάσης των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023.

Με τον Νίκο Ρογκαβόπουλο να κάνει το ματς της ζωής του και με τον Δημήτρη Μωραΐτη να τον ακολουθεί, η Ελλάδα πήρε ένα τεράστιο αποτέλεσμα μπροστά σε ένα κοινό που απόλαυσε την εμπειρία λες και έβλεπε αγώνα μεταλλίου.

Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς, από την άλλη, θα πρέπει να προβληματιστεί από την εικόνα της δικής του ομάδας που έχασε την ευκαιρία να κλειδώσει την πρόκριση στα γήπεδα των Φιλιππίνων, της Ινδονησίας και της Ιαπωνίας. Οι Σέρβοι πιέζονται, αλλά ίσως και να μη χρειαστεί να νικήσουν τη Μεγάλη Βρετανία αν εκείνη επικρατήσει εντός έδρας απόψε του Βελγίου.

Όπως γράφει το SPORT24, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος είδε λίγα λάθη, είδε και κούραση στο φινάλε. Είδε χαμηλό ποσοστό στο δίποντο σε μεγάλο μέρος του ματς. Ο Γιώργος Παπαθανασίου, aka Τζορτζ Πάπας, έκανε το ντεμπούτο του όπως και ο Μανώλης Χατζηδάκης, οι ΑΠΙΘΑΝΟΙ Μωραΐτης – Ρογκαβόπουλος ξεχώρισαν και τράβηξαν την ομάδα και πλέον όλοι περιμένουν τον εκτός έδρας αγώνα της Δευτέρας με τη Λετονία για να ολοκληρωθεί αυτός ο μαραθώνιος που είχε σκαμπανεβάσματα, αλλά και απόλυτα θετικό πρόσημο από τη στιγμή που ο στόχος επιτεύχθηκε.

Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς, από την πλευρά του, στηρίχθηκε στον Νίκολα Μιλουτίνοβ και στη δημιουργία του Στέφαν Γιόβιτς, είδε τους παίκτες του αποφασιστικούς σε μεγάλο μέρος της αναμέτρησης, στο τέλος όμως όλοι τα έκαναν όλα λάθος. Οι Σέρβοι τρέχουν και πλέον πιέζονται αφόρητα για να μην πέσουν θύματα της μεγαλύτερης έκπληξης αυτής της προκριματικής φάσης.

Ο αγώνας

Τέσσερα λεπτά χρειάστηκε η Ελλάδα για να βάλει το πρώτο της καλάθι, ένα τρίποντο του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη για το 3-1, σε ένα πολύ κακό ξεκίνημα και για τις δύο ομάδες. Η νευρικότητα έφυγε σχετικά γρήγορα, κυρίως για τους Σέρβους που έχτισαν προβάδισμα επτά πόντων (6-13 στο 8′) προς τα τέλη της περιόδου, την οποία η Εθνική έκλεισε χωρίς δίποντο και με συνολικά 2/14 σουτ την ώρα που ο Πέσιτς έβλεπε τους δικούς του παίκτες να πετούν έξι βολές στα σκουπίδια.

Με τον Ρογκαβόπουλο να σκοράρει και την πίεση στη μπάλα να είναι πιο αποτελεσματική, η Ελλάδα ροκάνισε τη διαφορά και με ένα σερί 7-0 μείωσε στον πόντο (20-21), πριν τρέξουν οι Σέρβοι ένα δικό τους σερί 0-7 για να ξεμακρύνουν και πάλι. Πριν ο Γιόβιτς δώσει δωρεάν σεμινάριο πάσας, για να εκμεταλλευθούν οι Μιλουτίνοβ – Σίμανιτς τις δημιουργίες του και να σκοράρουν κατά ριπάς για το 30-39 του ημιχρόνου.

Η εικόνα του ματς δεν άλλαξε ιδιαίτερα στο τρίτο δεκάλεπτο. Οι Σέρβοι είχαν τον έλεγχο, η Ελλάδα προσπαθούσε να σταθεί όρθια και να διεκδικήσει την ανατροπή, δεν το κατάφερνε, όμως ένα τρίποντο του Μωραΐτη από τη μία μπασκέτα στην άλλη στο τέλος της περιόδου, κράτησε το ενδιαφέρον ζωντανό.

Ο Χουγκάζ έγραψε το 61-65 με ατομική προσπάθεια, ο Ρογκαβόπουλος το 63-65 και αμέσως μετά ο Χουγκάζ είχε 2/2 για το προσπέρασμα (69-68 στο 36′). Στο 39′, όμως, όταν η μπάλα έκαιγε με το σκορ στο 78-78 ο Μουράτος πάτησε τη γραμμή του μισού γηπέδου. Η κατοχή πήγε στους Σέρβους, ο Μιλουτίνοβ σκόραρε στο ένας εναντίον ενός, ο Μωραΐτης απάντησε για το 80-80 και στην τελευταία επίθεση ήταν για την ομάδα του Πέσιτς που όμως είχε άστοχο τρίποντο για να οδηγηθεί το ματς στην παράταση.

Εκεί ο Ρογκαβόπουλος έκανε πράγματα και θαύματα, ο Μωραΐτης έβαλε βολές για το 95-92 στα 6.7″ και η Ελλάδα πήρε ένα τεράστιο αποτέλεσμα σε μία ατμόσφαιρα που θα μνημονεύεται για χρόνια.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κόντε, Καστίγιο, Μάρκες

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 8-15, 30-39, 55-62, 80-80 (κ.α.), 97-92

Οι επόμενοι αγώνες των δύο ομάδων: Στην 6η και τελευταία αγωνιστική της προκριματικής φάσης η Ελλάδα θα παίξει στη Ρίγα με τη Λετονία (27/2 στις 19:30), ενώ η Σερβία θα υποδεχθεί τη Μεγάλη Βρετανία στο Βελιγράδι (27/2 στις 21:00).

Σχετικά Άρθρα