Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Καϊλή για την άρση ασυλίας της

 Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Καϊλή για την άρση ασυλίας της

Ο Έλληνας δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Σπύρος Παππάς, άσκησε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να ζητήσει την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή, επικαλούμενος την παρανομία της απόφασης αυτής. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είχε τηρηθεί καμία από τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τρεις μήνες και αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημαντικό είναι ότι αυτή η κλήση, ωστόσο, αφορά μια άλλη υπόθεση που ξέσπασε λίγες μέρες μετά το Qatar Gate και η οποία αφορούσε τους μισθούς των κοινοβουλευτικών βοηθών στη Βουλή. Για τη δεύτερη αυτή υπόθεση ο κ. Παππάς είναι σύμβουλος της κυρίας Καϊλή, όπως αναφέρει το Euractiv.

Στις 15 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε την άρση της ασυλίας της κυρίας Καϊλή, επιτρέποντας έτσι στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, να κινήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες.

Το περιεχόμενο της προσφυγής δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, το EURACTIV έμαθε ότι η προσφυγή υποδηλώνει ότι η πρώτη προϋπόθεση για την άρση της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή —δηλαδή να συλληφθεί στην πράξη της διάπραξης αδικήματος— δεν υπήρχε. Πράγματι, οι εικαζόμενες παραβάσεις που σχετίζονται με τους μισθούς των βοηθών θα είχαν συμβεί κατά την περίοδο 2014-2020.

Η άρση της ασυλίας είναι επίσης δυνατή όταν ο δυνητικός ύποπτος θεωρείται ότι μπορεί να εμποδίσει τις αρχές να διεξαγάγουν πλήρη έρευνα.

Σε επαφή με το EURACTIV, ο Σπύρος Παππάς επιβεβαίωσε ότι άσκησε έφεση, αλλά δεν θέλησε να διευκρινίσει το περιεχόμενο πριν από την ακροαματική διαδικασία.

Πηγή: enikos.gr

Σχετικά Άρθρα