Μονομαχία Τσαπανίδου-Οικονόμου: Η αντιπαράθεση τους για οικονομία, κοινωνία, υποκλοπές και εκλογές

 Μονομαχία Τσαπανίδου-Οικονόμου: Η αντιπαράθεση τους για οικονομία, κοινωνία, υποκλοπές και εκλογές

Πόπη Τσαπανίδου και Γιάννης Οικονόμου εγκαινίασαν το πρώτο άτυπο debate στην ΕΡΤ πριν από τις εκλογές. Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε άνετη, στριμώχνοντας αρκετές φορές τον Γιάννη Οικονόμου, που επέλεξε έναν ξύλινο λόγο για απαντήσεις.

Ο Γιάννης Οικονόμου και η Πόπη Τσαπανίδου ήταν φιλοξενούμενοι στην εκπομπή «Στο κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά. Εκτός από τον οικοδεσπότη της εκπομπής, δέχτηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους Σοφία Παπαϊωάννου και Απόστολο Μαγγηριάδη.

Οι ερωτήσεις για την Οικονομία

Ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε για τα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση, ενώ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ψίχουλα. Ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι σήμερα είναι ειδικές συνθήκες εν μέσω κρίσης. Η Πόπη Τσαπανίδου, σε ερώτηση για τους πλειστηριασμούς, σημείωσε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση κατάργησε τις δικλίδες ασφαλείας που υπήρχαν. Και επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με ΠΝΠ μέχρι τις εκλογές. Είχε προστατεύσει την πρώτη κατοικία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το είχε παραδεχτεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν παρέτεινε το πλαίσιο προστασίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

  1. Ο πτωχευτικός νόμος της ΝΔ ήρε την προστασία πρώτης κατοικίας.
  2. Καλούμε την κυβέρνηση με ΠΝΠ να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας μέχρι τις εκλογές.
  3. Η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα δίνει τη δυνατότητα υποχρεωτικής ρύθμισης και δυνατότητα δικαστικής προσφυγής. Θα παρουσιάσουμε το σχέδιο μας αναλυτικά τις επόμενες ημέρες.
  4. Ταυτόχρονα έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Οι ερωτήσεις για την κοινωνία

Γιατί ένας 17χρονος να ψηφίσει την ΝΔ όταν διαγράφεται ένα αβέβαιο μέλλον για τον ίδιο, ήταν η δεύτερη ερώτηση στον κ. Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι οι πολιτικές της ΝΔ είναι καλύτερες και δίνουν προοπτική για τη νέα γενιά. Και αναφέρθηκε στα προγράμματα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Στην ερώτηση για τους ανθρώπους της περιφέρειας που είναι στο περιθώριο, η Πόπη Τσαπανίδου μίλησε για τα μέτρα που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για να στηριχθεί η κοινωνία που ζει εκτός αστικών κέντρων. Μίλησε για ίδρυση κέντρων υγείας, παιδικών σταθμών και αναφέρθηκε σε μια σειρά από αδικίες που χρειάζεται να καταργηθούν.

Οι υποκλοπές και η αποχή ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή

Στο ερώτημα εάν η ΝΔ έκανε ότι μπορούσε για να χυθεί φως στην υπόθεση παρακολουθήσεων, ο κ.Οικονόμου είπε ότι η υπόθεση αυτή «δοκίμασε τις αντοχές των θεσμών» και τόνισε ότι «δεν κρυφτήκαμε, αναλήφθηκε πολιτική ευθύνη, υπήρξαν παραιτήσεις, και αλλάξανε πράγματα στην ΕΥΠ, και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να μην μείνει καμία σκιά. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος και όχι να επιδιώκουμε εντυπώσεις πριν την δικαστική διερεύνηση. Επισήμανε πως όταν «εργαλειοποιήθηκαν οι θεσμοί» κατέληξαν σε υποθέσεις, «όπως της κυρίας Σαββαΐδου που κατηγορήθηκε και στη συνέχεια η χώρα μας τιμωρήθηκε με πρόστιμο από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, την υπόθεση Νοβάρτις που κανείς τελικά δεν παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη. Η δημοκρατία έχει κανόνες. Όταν βγουν όλα από το σκοτάδι τότε θα δει ο κόσμος τι ακριβώς ήταν αυτή η υπόθεση».

Για την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, η Πόπη Τσαπανίδου επεσήμανε: Ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τη μισή Ελλάδα και δεν έδωσε απαντήσεις. Η αποχή μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Το θέμα των παρακολουθήσεων είναι σοβαρό, δείχνει ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν λειτουργεί σωστά. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε πέσει η κυβέρνηση, τόνισε.

Η Πόπη Τσαπανίδου ρώτησε τον Γ. Οικονόμου γιατί κατηγορεί η κυβέρνηση για όλα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε στη χώρα ανάπτυξη και αναφέρθηκε στα έργα της κυβέρνησης. Για να του απαντήσει η Πόπη Τσαπανίδου ότι το 2018 η χώρα είχε ρεκόρ ανάπτυξης 10ετίας.

Ο κ.Οικονόμου αναφέρθηκε στην περιφερειακή Ελλάδα και είπε ότι εξελίσσεται ένα μοναδικό έργο επενδύσεων στην περιφέρεια. Είπε ότι στην Τρίπολη γίνεται επένδυση της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας, και στο Κιλκίς μεγάλη επένδυση από επιχείρηση με μπαταρίες. «Θα μειώνονται οι ανισότητες στην περιφέρεια με την κυβέρνηση αυτή. Η προηγούμενη κυβέρνηση όχι ανάπτυξη δεν έφερε αλλά όταν η Ευρώπη είχε 1,5% ανάπτυξη εδώ είχαμε 0,5%».

Ο κ. Οικονόμου κάλεσε την κ.Τσαπανίδου να την συνοδεύσει-όπως είπε- σε πολλά μέρη της χώρας που γίνονται επενδύσεις από το εξωτερικό «για να δείτε τι σημαίνει ανάπτυξη στην πράξη».

Είπε ότι «εδώ και πολύ καιρό επιχειρείται ένας αχταρμάς από το ΣΥΡΙΖΑ» και αναφερόμενος στα θέματα διαφθοράς είπε ότι «η ουσία είναι πως η κυβέρνηση αυτή δεν κρύβει κανένα πρόβλημα, Το ζήτημα δεν είναι μόνο πως μηδενίζεις τη διαφθορά αλλά πως την αντιμετωπίζεις. Εμείς αντιδρούμε άμεσα κάνουμε παρεμβάσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, όπως στις περιπτώσεις της κ.Γεροβασίλη ή του κ. Φλαμπουράρη».

Τόνισε επίσης ότι η πολιτική στήριξης των ανθρώπων να ρυθμίσουν τα «δάνεια τους ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας και θα τη δει ο κόσμος» ενώ κάλεσε την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ «θα γκρεμίσει τον φράχτη του Έβρου ή όχι» λέγοντας ότι «για εμάς εκτός από τη στεριά, σύνορα έχει και η θάλασσα».

Πώς κοιτάτε τον κόσμο στα μάτια όταν δεν φέρατε την ανάπτυξη που υποσχεθήκατε, ρώτησε η Πόπη Τσαπανίδου, αναφερόμενη και στις υποθέσεις διαφθοράς. Επιχειρείται αχταρμάς από τον ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία εντυπώσεων απάντησε. Η αντιμετώπιση σε θέματα διαφθοράς είναι θεσμικές και ουσιαστικές, σημείωσε.

Ο κ. Οικονόμου ρώτησε την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη στον Έβρο και τη μεταναστευτική πολιτική που υιοθετεί. Δίνετε μια εικόνα στον κόσμο διαφορετική απάντησε η Πόπη Τσαπανίδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση συντήρησε τον φράχτη τόνισε. Η ασφάλεια για εμάς έχει υψηλή προτεραιότητα. Θα βάλουμε την Ευρώπη στο θέμα – δεν θα φυλάμε εμείς τα σύνορα και η Ευρώπη θα πετάει χαρταετό, σημείωσε.

Έχετε επαφή με τον κόσμο και την κοινωνία, ρωτήθηκε ο κ. Οικονόμου. Ο πρωθυπουργός είναι πάντα στην κοινωνία, είπε και αναφέρθηκε στις ομιλίες του κ. Μητσοτάκη στην περιφέρεια. Αναφέρθηκε επίσης στο gov.gr, στο 112 και στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση που «απαντούν στις ανάγκες» των πολιτών.

Γιατί να σας ψηφίσει ένας Αριστερός και να μην δώσει την ψήφο του στο ΜέΡΑ25 ή στο ΚΚΕ, ρωτήθηκε η Πόπη Τσαπανίδου. Γιατί να μας ψηφίσει ένας ψηφοφόρος, αντέστρεψε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα. Το πρόγραμμά μας αγκαλιάζει τη μεσαία τάξη και όχι μόνο τους ισχυρούς όπως η ΝΔ, σημείωσε.

Σας άκουγα σαν να μιλάτε για μια άλλη Ελλάδα, σχολίασε η Πόπη Τσαπανίδου αναφερόμενη στο έργο της κυβέρνησης που παρέθεσε ο κ. Οικονόμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ίδια ηγετική ομάδα που είχε και το 2015, είπε ο κ. Οικονόμου. Ο κόσμος σας αποδοκίμασε το 2019 και έχει την ίδια ρητορική, είπε και συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιος και απαράλλαχτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει απάντησε η Πόπη Τσαπανίδου και μίλησε για πολιτική δολοφονία που κάνει εδώ και τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση. Τρέφετε τον κόσμο με μια προπαγάνδα και λέτε ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, του απάντησε. Δεν ξεκίνησε η ιστορία το 2015, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έφεραν εκεί και ο ΣΥΡΙΖΑ την έβγαλε από τα μνημόνια, τόνισε.

Σχετικά Άρθρα