Κύπρος: Ιστορική συνάντηση Χριστοδουλίδη – Τατάρ στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας

 Κύπρος: Ιστορική συνάντηση Χριστοδουλίδη – Τατάρ στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας

Τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, συνάντησε για πρώτη φορά μετά την εκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, που βρίσκεται στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, το οποίο τελεί υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το τέλος της συνάντησης, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν:

«Σήμερα ο Ερσίν Τατάρ και ο Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του αναπληρωτή ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα για την Κύπρο, κ. Κόλιν Στιούαρτ. Είχαν μια άτυπη συζήτηση που ήταν ανοιχτή και εποικοδομητική. Ο κ. Χριστοδουλίδης και ο κ. Τατάρ αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων καταστροφικών σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία που στοίχισαν χιλιάδες ζωές, ανάμεσά τους Τουρκοκύπριους, και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους για τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Όπως δήλωσαν, τόσο ο κ. Χριστοδουλίδης όσο και ο Ερσίν Τατάρ, η συνάντηση πήγε πολύ καλά, ενώ αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο κ. Στιούαρτ.

Σε δηλώσεις του πριν από την αναχώρησή του για το παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε:

«Δεν είμαι εδώ για να παίξω οποιοδήποτε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Με ενδιαφέρει η ουσία, με ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα, με ενδιαφέρει να πετύχουμε τον στόχο μας που δεν είναι τίποτε άλλο από το σπάσιμο του αδιεξόδου». Πρόσθεσε πως αυτός «δεν είναι εύκολος στόχος. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα δεδομένα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια. Δεν επιθυμεί κανένας περισσότερο από εμάς να επαναρχίσει ο διάλογος και να πετύχουμε τη λύση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο του συμφωνημένου πλαισίου».

Ο κ. Χριστοδουλίδης συνοδευόταν από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Μενέλαο Μενελάου και τη Μαριλένα Ραουνά, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα διευθύντριας του Διπλωματικού του Γραφείου. Τον Τ/κ ηγέτη συνόδευσε ο διαπραγματευτής του Εργκιούν Ολγκιούν.