Aεροδιακομιδή 7χρονου από το Ωνάσειο στη Ρώμη για μεταμόσχευση καρδιάς (εικόνες,vid)

 Aεροδιακομιδή 7χρονου από το Ωνάσειο στη Ρώμη για μεταμόσχευση καρδιάς (εικόνες,vid)

Στο εξειδικευμένο παιδιατρικό νοσοκομείο μεταμοσχεύσεων Bambino Gesu της Ρώμης βρίσκεται το τελευταίο 48ωρο ένα 7χρονο παιδί από την Ελλάδα, αναμένοντας να βρεθεί συμβατό μόσχευμα έπειτα από ταχύτατα εξελισσόμενη καρδιακή ανεπάρκεια που εκδήλωσε.

Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), που διοργάνωσε επιτυχώς τη δύσκολη αεροδιακομιδή, «κρίθηκε απαραίτητο ο 7χρονος ασθενής να ενταχθεί σε μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας (ECMO 1), για την υποστήριξη της καρδιακής και της αναπνευστικής του λειτουργίας και στη συνέχεια να μεταφερθεί στην Ιταλία, προκειμένου να νοσηλευτεί σε κέντρο, όπου πραγματοποιούνται παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Καθώς η μεταφορά ασθενούς που υποστηρίζεται από ECMO, είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και επισφαλής διαδικασία, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), σε συνεννόηση με τους ιατρούς του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, αιτήθηκε προς τον Ιταλικό ΕΟΜ την, κατ’ εξαίρεση, αποστολή εξειδικευμένης ομάδας Ιταλών ιατρών, με ειδικά εξοπλισμένο ασθενοφόρο, για την ασφαλή μεταφορά του παιδιού».

Μεγάλη επιχείρηση για την αεροδιακομιδή

Ο ιταλικός Οργανισμός μεταμοσχεύσεων ανταποκρίθηκε άμεσα και την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στις 12.45 μ.μ. το ιταλικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» φέροντας 12μελή ομάδα ιατρών και τεχνικών, ο οποίοι σε συνεργασία με την αντίστοιχη ομάδα του ΩΚΚ προετοίμασαν και παρέλαβαν τον μικρό ασθενή. Στις 20.30 ώρα Ελλάδος το παιδί είχε ήδη εισαχθεί στην κλινική μεταμοσχεύσεων του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Ρώμης Bambino Gesu, όπου σε άμεση προτεραιότητα θα αναμένει για συμβατό καρδιακό μόσχευμα το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Δεδομένου ότι, για το εγχείρημα αυτό, έπρεπε να προσέλθει στην Ελλάδα Ιταλικό στρατιωτικό αεροσκάφος, προκειμένου να παραλάβει μη Ιταλό πολίτη, απαιτήθηκαν εγκρίσεις σε επίπεδο Πρωθυπουργού Ιταλίας, για τις οποίες, το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, τα αρμόδια Υπουργεία, Υγείας και Εθνικής Άμυνας και ένα σύνολο Κυβερνητικών και Στρατιωτικών φορέων σε Ελλάδα και Ιταλία, συνεργάστηκαν άμεσα και συντονισμένα και οι απαραίτητες εγκρίσεις εδόθησαν εντός ολίγων ωρών και χωρίς καθυστέρηση» επισημαίνει ο ΕΟΜ, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στην ιδιαίτερη αυτή επιχείρηση «όπου ο επαγγελματισμός, η ετοιμότητα ανταπόκρισης, αλλά και η ανθρωπιά, συνέθεσαν μια δυνατή και αποτελεσματική «αλυσίδα ζωής» για τον μικρό ασθενή».

ΕΟΜ και Ωνάσειο εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στο Γραφείο Πρωθυπουργού Ελλάδος, το Γραφείο Υπουργού και Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, το Γραφείο Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ/ΚΕΠΙΞ), τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), το Κέντρο Επιχειρήσεων Ελληνικής Αστυνομίας, τη Δ/νση Τροχαίας Αττικής, την Ομάδα «Δίας», το Κέντρο Επιχειρήσεων Αστυνομίας, τους Επόπτες Ασφαλείας Διεθνούς Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», τη Δ/νση Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων ΕΟΠΥΥ, τις Προξενικές Αρχές σε Ελλάδα και Ρώμη, το Γραφείο Πρωθυπουργού Ιταλίας, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας Ιταλίας, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Bambino Gesu Ρώμης, και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων Ιταλίας.

aerodiakomidi__4_
aerodiakomidi__5_
aerodiakomidi__6_
aerodiakomidi__1_

Σχετικά Άρθρα