Το στημένο σόου του Πούτιν με “πληρωμένους” θεατές – Οι υποσχέσεις που έδωσε (vid)

 Το στημένο σόου του Πούτιν με “πληρωμένους” θεατές – Οι υποσχέσεις που έδωσε (vid)

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνθηκε σήμερα σε χιλιάδες Ρώσους σε μια συγκέντρωση-φιέστα για τον εορτασμό της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία.

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι ανέμισαν εθνικές σημαίες στο στάδιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Μόσχας και φώναζαν «Ρωσία», σε μια επίδειξη υποστήριξης για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς μιλούσε ο Πούτιν ή έστω έτσι ήθελε το Κρεμλίνο να φανεί.

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει η «Daily Mail», οι θεατές παραπονέθηκαν ότι εξαναγκάστηκαν να παρευρεθούν στην πολεμόχαρη συγκέντρωση στο στάδιο Λουζνίκι για να γιορτάσουν την επέτειο της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν έστησε τη φιέστα όπως πριν από ένα χρόνο

Ο Πούτιν παραβρέθηκε στη συγκέντρωση και εκφώνησε ομιλία στο πλήθος των «υποστηρικτών», έναν χρόνο αφότου ανέβηκε στην ίδια σκηνή ντυμένος με ένα σακάκι Loro Piana, αξίας 12.000 ευρώ, για να πλασάρει ισχυρισμούς -οι οποίοι έχουν καταρριφθεί- σχετικά με το γιατί ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να στηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας που μάχονται στην Ουκρανία και επέμεινε ότι ολόκληρη η χώρα στέκεται στο πλευρό των Ρώσων στρατιωτών που διεξάγουν τον πόλεμο, «ξεχνώντας» τις διευρυμένες αντιπολεμικές διαμαρτυρίες που οι αστυνομικοί του κατέστειλαν άγρια το περασμένο διάστημα.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι «είμαστε υπερήφανοι για εκείνους που πολεμούν στην Ουκρανία για να υπερασπιστούν την πατρίδα» και συνέχισε να πλασάρει μια ψευδή αφήγηση για το πώς η Ρωσία πολεμά για τα «ιστορικά» εδάφη της στην Ουκρανία.

Θεατές κατ’ ανάγκη και επ’ αμοιβή

Ενώ ο Πούτιν θα ήλπιζε ότι ο κόσμος θα πίστευε ότι οι δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι που έφεραν σημαίες είχαν συρρεύσει στο στάδιο για να τον υποστηρίξουν πραγματικά, αυτό απείχε πολύ από την αλήθεια, κάτι που έγινε και πέρυσι.

Οι εργαζόμενοι σε κυβερνητικό κτίριο στη Μόσχα δήλωσαν ότι το 70% από αυτούς αναγκάστηκαν να παραστούν στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με εσωτερική αλληλογραφία που είδαν οι «Moscow Times».

«Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι είναι παράλογο. Πρέπει να πάμε και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό», είπε ένας εργαζόμενος.

«Οι Αρχές το χρησιμοποιούν ως εργαλείο προπαγάνδας. Δεν θα πήγαινα στην εκδήλωση εθελοντικά», δήλωσε ένας κρατικός υπάλληλος στην εφημερίδα.

Στους Ρώσους υποσχέθηκαν επίσης 500 ρούβλια στον καθένα αν παρακολουθούσαν την ομιλία του Πούτιν, σύμφωνα με φυλλάδια που δημοσιεύθηκαν στο Telegram.

https://twitter.com/DailyWorld24/status/1628390994038165504

Ένα φυλλάδιο έλεγε στους φοιτητές ότι θα έπαιρναν πανεπιστημιακές μονάδες και «δωρεάν φαγητό και δώρα» αν παρευρίσκονταν, ενώ ένα άλλο έλεγε ότι δεν θα χρειαζόταν να παρακολουθήσουν μαθήματα για όλη την ημέρα.

Όσοι παραβρέθηκαν, παραπονέθηκαν για το πόσο «κακή» ήταν η διαδικασία οργάνωσης της εκδήλωσης.

«Μας έδωσαν μερικά λεωφορεία, αλλά υπήρχε πολύς κόσμος και έπρεπε να μείνουμε μέσα σε αυτά τα λεωφορεία. Έπρεπε να σηκωθώ στις 5 το πρωί για να φτάσω στο στάδιο» δήλωσε στους «Moscow Times» μια γυναίκα, γύρω στα 50, από την περιοχή της Μόσχας.

Συστήματα αεράμυνας στήθηκαν επίσης πάνω από το στάδιο, ένα ακόμη σημάδι ότι ο Πούτιν φοβάται ένα άμεσο χτύπημα από την Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας τη μόνιμη ανησυχία στην οποία βρίσκεται το Κρεμλίνο.

Η αστυνομική παρουσία δε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν πάρα πολύ ισχυρή.

Σχετικά Άρθρα