Αποκάλυψη Politico: Το ένταλμα σύλληψης αναφέρει για ροές εκατομμυρίων ευρώ προς την Καϊλή και τους βασικούς εμπλεκόμενους στο Qatargate

 Αποκάλυψη Politico: Το ένταλμα σύλληψης αναφέρει για ροές εκατομμυρίων ευρώ προς την Καϊλή και τους βασικούς εμπλεκόμενους στο Qatargate

Όπως γράφει το Politico σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης για την Εύα Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου  «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» παραδόθηκαν στους βασικούς υπόπτους για το λεγόμενο σκάνδαλο Qatargate.

Αυτό μπορεί να είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου γεμάτου μετρητά, γράφει χαρακτηριστικά για το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που ανέκτησε η βελγική αστυνομία που αποκάλυψε ένα φερόμενο κύκλωμα δωροδοκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα «σημαντικά χρηματικά ποσά», προσθέτει το ένταλμα, που εξασφάλισε το Politico, «καταβλήθηκαν κρυφά, σε μετρητά από το Μαρόκο και το Κατάρ».

Η λεπτομέρεια είναι μόνο ένα από τα πολλά εντυπωσιακά στοιχεία του εγγράφου, τμήματα του οποίου έχουν αναφερθεί στο παρελθόν σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Αναφέρει επίσης ότι η Καϊλή τηλεφώνησε στον φερόμενο ως αρχηγό, Αντόνιο Παντσέρι, καθώς και σε δύο ακόμη ευρωβουλευτές που δεν κατονομάζονται, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φρ. Τζιόρτζι, το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου.

Το έγγραφο περιγράφει σε γενικές γραμμές ένα δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες που εργάζεται για λογαριασμό του υπουργού Εργασίας του Κατάρ από το 2021.

Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Πάντζερι πήγε στον Τζιόρτζι όταν ήθελε να κατευθύνει τη συμπεριφορά της Καϊλή. Υπογραμμίζει ένα περιστατικό όπου ο Παντσέρι ήταν απογοητευμένος για την Καϊλή που μιλούσε με μια μυστηριώδη φιγούρα: «την Ολλανδέζα».

«Ο Παντσέρι επικρίνει το γεγονός ότι η Καϊλή μίλησε με την Ολλανδή», αναφέρεται στο ένταλμα. «Θα ήταν καλή ιδέα να της πεις να σταματήσει», είπε ο Παντσέρι στον Τζιόρτζι, σύμφωνα με το έγγραφο.

Το Politico δεν μπόρεσε να αποδείξει την ταυτότητα της «Ολλανδίδας».

Το ένταλμα αναφέρει επίσης ότι ο Τζιόρτζι βοηθούσε ανεπίσημα την Καϊλή να εξοφλήσει ένα «δεύτερο διαμέρισμα» που αγόρασε στο όνομά της, αναφέροντας το γεγονός ως απόδειξη ότι γνώριζε τα έσοδα του συντρόφου της στο Qatargate.

Ο Τζιόρτζι και η Καϊλή αρνούνται αμφότεροι ότι έχουν κάνει αδίκημα, όπως και το Κατάρ. Ο δικηγόρος της Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη γνησιότητα του εντάλματος. 

Η Καϊλή κρατείται για περισσότερους από δύο μήνες με τις κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση — μέρος μιας εκτεταμένης έρευνας για το εάν ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, επηρέασαν παράνομα το έργο του Κοινοβουλίου.

Λίγο μετά τις πρώτες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας του Qatargate, οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είχαν ανακτήσει περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά από τους βασικούς υπόπτους.

Αλλά το σύνολο υπολείπεται πολύ από τα «αρκετά εκατομμύρια» που αναφέρονται στο ένταλμα, υποδηλώνοντας ότι οι ύποπτοι έλαβαν πρόσθετες πληρωμές που δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί. Ερωτηθείς για τη διαφορά, ένας εκπρόσωπος του βελγικού εισαγγελέα είπε ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αξιολογήσει την πλήρη έκταση όλων των πληρωμών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Qatargate. 

Σχετικά Άρθρα