Βίκτωρ Ουγκό: Ακροδεξιοί φοιτητές έριξαν άσπρη μπογιά σε άγαλμα του

 Βίκτωρ Ουγκό: Ακροδεξιοί φοιτητές έριξαν άσπρη μπογιά σε άγαλμα του

Δύο ακροδεξιοί φοιτητές στη Γαλλία που έβαψαν άσπρο άγαλμα του Ουγκώ επειδή το έβρισκαν πολύ σκούρο καταδικάστηκαν σε 140 ώρες κοινωφελούς εργασίας.

Γαλλικό δικαστήριο, με αφορμή την υπόθεση δύο Γάλλων φοιτητών, 20 και 22 ετών, που έβαψαν με άσπρη μπογιά ένα άγαλμα του Βίκτορος Ουγκώ, τους επέβαλε την ποινή της υποχρεωτικής παροχής εργασίας 140 ωρών σε υπηρεσίες και δραστηριότητες κοινωφελούς χαρακτήρα.

Έριξαν μπογιά στο άγαλμα του Ουγκώ για να έχει
«ωραίο άσπρο, γαλλικό χρώμα»
Οι δύο φοιτητές, ακροδεξιών πολιτικών πεποιθήσεων, θεώρησαν πως το άγαλμα -έργο Σενεγαλέζου γλύπτη- ήταν πολύ σκούρο και έβαψαν με άσπρη μπογιά το πρόσωπο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στη συνέχεια ανακοίνωσαν μέσω Διαδικτύου ότι «με πρωτοβουλία τοπικών εθνικιστών το άγαλμα του Ουγκώ έχει πλέον ωραίο άσπρο, γαλλικό χρώμα».

Η καταδίκη τους αφορά καταστροφές που, με ρατσιστικούς στόχους, προκάλεσαν σε δημόσιο αγαθό. Πέραν της κοινωφελούς εργασίας, οι δύο νεαροί θα πρέπει να καλύψουν και τις δαπάνες αποκατάστασης του αγάλματος. Αν δεν εκτίσουν την ποινή τους, αντιμετωπίζουν κίνδυνο φυλάκισης τριών ετών.

Ο συνήγορος ενός εκ των δύο καταδικασθέντων δήλωσε ικανοποιημένος διότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη το νεαρό της ηλικίας τους και το ότι είχαν λευκό ποινικό μητρώο, ενώ ο Δήμος της Μπενζασόν, όπου βρίσκεται το άγαλμα, και εκπρόσωποι αντιρατσιστικών οργανώσεων θεώρησαν ελαφρά την ποινή και εξέφρασαν την ελπίδα πως τουλάχιστον θα συνετίσει τους δύο φοιτητές.

Σχετικά Άρθρα