Τσαβούσογλου: Συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές η πρόταση για πώληση και αναβάθμιση των F16

 Τσαβούσογλου: Συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές η πρόταση για πώληση και αναβάθμιση των F16

«Συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές» η πρόταση για την πώληση και αναβάθμιση των F-16, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα.

Ακόμη, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ αναπτύσσεται συνεχώς, ενώ ζήτησε για ακόμη μία φορά να αρθούν οι κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία.

Αναφερόμενος εμμέσως στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα στην κοινή ατζέντα των δύο χωρών, προτρέποντας παράλληλα να υπάρξει πιο «αποτελεσματική συνεργασία» στον τομέα της ασφάλειας.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφερόμενος στα «αγκάθια» που υπάρχουν με τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, είπε «Να μην περιμένουμε μια ακόμη καταστροφή για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Σημείωσε επίσης πως το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ αναπτύσσεται συνεχώς και ζήτησε να αρθούν οι κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει την Τουρκία «για όσο χρειαστεί» μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η ξεκάθαρη φωνή της Τουρκίας υπέρ της κυριαρχίας της Ουκρανίας ήταν κρίσιμης σημασίας.

«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα, αλλά έχουν μια σχέση που έχει αντέξει στις προκλήσεις», εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός.

Για ΝΑΤΟ και Σουηδία, Φινλανδία

Οσον αφορά στο ζήτημα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα στην κοινή ατζέντα των δύο χωρών και προέτρεψε να υπάρξει πιο «αποτελεσματική συνεργασία» στον τομέα της ασφάλειας.

Υπάρχουν δύο απειλές για το ΝΑΤΟ -η Ρωσία και η τρομοκρατία, είπε.

«Εστιάζουμε στη συνεργασία παρά τις διαφορές απόψεων» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο Τούρκος υπουργός.

Σχετικά Άρθρα