Το γερμανικό μοντέλο Ανδρουλάκη με “άγνωστο” πρωθυπουργό

 Το γερμανικό μοντέλο Ανδρουλάκη με “άγνωστο” πρωθυπουργό

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέφερε (συνέντευξη στο Action24) την πρότασή του για “γερμανικό μοντέλο” διακυβέρνησης με Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά χωρίς Μητσοτάκη ή Τσίπρα πρωθυπουργό, καθώς, όπως είπε, “ο δεύτερος έχει κριθεί και ο πρώτος θα έχει κριθεί”. Για λίγο καιρό είχε ξεχάσει την ατάκα “χωρίς και…χωρίς”, τώρα το ξαναθυμήθηκε.

Απορία ψάλτου βηξ. Διότι το ερώτημα είναι εάν αποφασίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα να συγκυβερνήσουν, τι ανάγκη έχουν το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη; Εκτός εάν επιδιώξουν να το ενσωματώσουν για να μην το αφήσουν μόνο του να δρέπει τις δάφνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει πως αυτό θα συμβεί -εάν συμβεί- επί προγραμματικής διακήρυξης που θα υποβάλει ο ίδιος. Ήτοι, θα είναι τρίτος -ας πούμε με 12%- και θα προσδιορίσει εκείνος το πρόγραμμα διακυβέρνησης σε δύο κόμματα που θα έχουν πιθανότατα πάνω από 30% το καθένα. Και επιπλέον θα ορίσει και τον πρωθυπουργό: π.χ τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

Η αμηχανία, προφανώς, τέχνας απεργάζεται. Ωστόσο, ένα παρόμοιο σενάριο διακινεί εδώ και καιρό ο εκ των συμβούλων του κ. Ανδρουλάκη και πρώην υπουργός Οικονομικών (επί Σημίτη) Νίκος Χριστοδουλάκης. Δήλωσε στον Realfm (ως προσωπική άποψη) ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού των τριών κομμάτων για διάστημα ενός έτους με σκοπό την ανάταξη της οικονομίας. Δεδομένου ότι ο ίδιος πιστεύει (και αρκετοί ακόμα) πως τα μεγάλα προβλήματα είναι μπροστά.

Σχετικά Άρθρα