Προβληματισμός στην Αθήνα μετά το αμερικανικό σήμα στην Άγκυρα για τα F16 – Τι συζήτησαν Μπλίνκεν με Ερντογάν – Το απόγευμα η συνάντηση με Μητσοτάκη

 Προβληματισμός στην Αθήνα μετά το αμερικανικό σήμα στην Άγκυρα για τα F16 – Τι συζήτησαν Μπλίνκεν με Ερντογάν – Το απόγευμα η συνάντηση με Μητσοτάκη

Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κεκλεισμένων των θυρών στη μεγάλη αίθουσα του αεροδρομίου Εσένμπογκα, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία. Ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται στην Αθήνα στη σκιά των δηλώσεων Τσαβούσογλου για τα F16 και την αντίδραση της Αθήνας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση για τη συνάντηση Μπλίνκεν Ερντογάν στην οποία αναφέρει:

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Τζ. Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας σήμερα στην Άγκυρα. Ο υπουργός Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν την απαραίτητη βοήθεια στη, σύμμαχό μας στο NATO, Τουρκία και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όλους όσους επλήγησαν από τους σεισμούς».

Ακόμα, στην ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι: «Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την υποστήριξη στην Ουκρανία καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της από τη ρωσική επιθετικότητα και τόνισαν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας σε διμερή θέματα, όπως η άμυνα, η ενέργεια, το εμπόριο και η συλλογική ασφάλεια».

Η αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις Τσαβούσογλου για F16

Νωρίτερα και ενώ το απόγευμα αναμένεται στην Αθήνα η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κληθείς  να σχολιάσει το θετικό σήμα του Αμερικανού αξιωματούχου για τα F16 στην Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επισήμανε ότι:

“Οι θέσεις Μπλίνκεν είναι γνωστές. Η χώρα μας δεν ετεροπροσδιορίζει τις σχέσεις τις με τις ΗΠΑ ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις τους με άλλες χώρες. Προφανώς σταθμίζουμε τι συμβαίνει στην περιοχή μας” και πρόσθεσε: 

Η Ελλάδα έχει φροντίσει με την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας να είναι ασφαλής. Ήδη οι δικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ και σε αυτό το κομμάτι βρίσκονται πολλά κεφάλαια μπροστά, σε σχέση με όσα η Τουρκία επιδιώκει”. 

Αναφέρθηκε δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς στις συζητήσεις για την αγορά αμερικανικών μαχητικών F35 από τη χώρα μας. 

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη- Μπλινκεν θα είναι όλα τα μεγάλα ζητήματα, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα ενεργειακά, στα οποία όπως τόνισε η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, αλλά και βεβαίως τα ελληνοτουρκικά και τα ζητήματα που αφορούν στο ΝΑΤΟ

  • Ερωτηθείς δε εάν μετά την τελευταία επίθεση φιλίας Τσαβούσογλου, θα ξεκινήσουν άμεσα εκ νέου τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε ευθέως. 

Η Ελλάδα ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, προδιαγραφές και προϋποθέσεις όπως τόνισε και ο υπουργός Εξωτερικών με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Εμείς είμαστε πάντα διατεθειμένοι να συζητάμε”, δήλωσε. 

Ο κ. Οικονόμου πάντως δεν παρέλειψε να “καρφώσει” στην αμερικανική πλευρά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με τον οποιο επίσης θα συναντηθεί αύριο ο κ.Μπλίνκεν. Υπενθύμισε ειδικότερα ότι έχει καταγραφεί στο Κοινοβούλιο ποιοι καταψήφισαν την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπουλη, σχολιάζοντας ότι “αυτά αντανακλούν τις απόψεις Τσίπρα για τον προσανατολισμό που ενδεχομένως πρέπει να έχει η εξωτερική πολιτική της χώρας”.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου Μπλίνκεν

Μετά τη συνάντηση Μπλίνκεν Τσαβούσογλου ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε “συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές” την πρόταση για την πώληση και αναβάθμιση των F-16.

Ακόμη, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ αναπτύσσεται συνεχώς, ενώ ζήτησε για ακόμη μία φορά να αρθούν οι κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία.

Αναφερόμενος εμμέσως στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα στην κοινή ατζέντα των δύο χωρών, προτρέποντας παράλληλα να υπάρξει πιο «αποτελεσματική συνεργασία» στον τομέα της ασφάλειας.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφερόμενος στα «αγκάθια» που υπάρχουν με τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, είπε «να μην περιμένουμε μια ακόμη καταστροφή για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Σημείωσε επίσης πως το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ αναπτύσσεται συνεχώς και ζήτησε να αρθούν οι κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει την Τουρκία «για όσο χρειαστεί» μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η ξεκάθαρη φωνή της Τουρκίας υπέρ της κυριαρχίας της Ουκρανίας ήταν κρίσιμης σημασίας.

«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα, αλλά έχουν μια σχέση που έχει αντέξει στις προκλήσεις», εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός. Για ΝΑΤΟ και Σουηδία, Φινλανδία

Οσον αφορά στο ζήτημα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα στην κοινή ατζέντα των δύο χωρών και προέτρεψε να υπάρξει πιο «αποτελεσματική συνεργασία» στον τομέα της ασφάλειας. Υπάρχουν δύο απειλές για το ΝΑΤΟ -η Ρωσία και η τρομοκρατία, είπε.

«Εστιάζουμε στη συνεργασία παρά τις διαφορές απόψεων» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο Τούρκος υπουργός.

Σχετικά Άρθρα