Πως οργανώθηκε το μυστικό ταξίδι του Μπάιντεν στο Κίεβο – Αποκάλυψη από τους New York Times

 Πως οργανώθηκε το μυστικό ταξίδι του Μπάιντεν στο Κίεβο – Αποκάλυψη από τους New York Times

Την προετοιμασία του ταξιδιού του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία αποκαλύπτουν οι Νew York Times.

Σύμφωνα με τους δημοσίευμα, ο αμερικανός πρόεδρος πήρε την τελική απόφαση να μεταβεί στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή, δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Ο σχεδιασμός για το εξαιρετικά μυστικό ταξίδι του αμερικανού προέδρου είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες, αλλά οι πληροφορίες έβγαιναν με το σταγονόμετρο, ακόμη και εντός του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, περιέγραψε την επίσκεψη ως “όχι ως γιορτή, αλλά ως επιβεβαίωση” της δέσμευσης στήριξης των ΗΠΑ στην Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό. Είπε, δε, ότι ο Μπάιντεν αποφάσισε ότι η αποστολή αυτού του μηνύματος άξιζε το ρίσκο να ταξιδέψει σε μια εμπόλεμη χώρα, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ελέγχουν τις υποδομές και έχουν πολύ μικρή διπλωματική παρουσία.

Το αεροπλάνο του αναχώρησε λίγο μετά τις 4 το πρωί (τοπική ώρα) από την Ουάσιγκτον, μυστικά. Στο Air Force One υπήρχαν ελάχιστοι δημοσιογράφοι που είχαν ορκιστεί εχεμύθεια και στερήθηκαν τα τηλέφωνά τους, μαζί με τον Τζέικ Σάλιβαν, την Τζεν Ο’Μάλι Ντίλον, αναπληρώτρια προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, και την Ανι Τομασίνι, διευθύντρια του Οβάλ Γραφείου.

Μάλιστα, ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο που τηρήθηκε σε προηγούμενα προεδρικά ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων αυτών των προέδρων Μπους και Ομπάμα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε ότι έπειτα από την υπερατλαντική πτήση προς την Πολωνία, ο Μπάιντεν πέρασε τα σύνορα με τρένο, ταξιδεύοντας για σχεδόν 10 ώρες προς το Κίεβο, όπως άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι τους τελευταίους μήνες, επειδή οι πτήσεις στην εμπόλεμη ζώνη δεν είναι ασφαλείς.

Οι δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον Τζο Μπάιντεν είχαν εμπάργκο δημοσίευσης οποιασδήποτε πληροφορίας έως ότου ο αμερικανός πρόεδρος αφιχθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Μπάιντεν έφτασε στο Κίεβο στις 8 π.μ. τοπική ώρα, φορώντας ένα μπλε κοστούμι με μια γραβάτα ριγέ σε μπλε και κίτρινο χρώμα -τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

“Είναι καλό που επιστρέφω στο Κίεβο” δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, καθώς τον υποδέχτηκε κατά την άφιξή του η πρέσβης Μπρίτζετ Μπρινκ.

Οι δρόμοι έκλεισαν σε όλη την πόλη καθώς η προεδρική αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκε προς το παλάτι Μαριίνσκι, την επίσημη κατοικία του προέδρου της Ουκρανίας. Γύρω στις 8:30 π.μ., τον Μπάιντεν υποδέχτηκε στην είσοδο του παλατιού ο Ζελένσκι και η σύζυγός του, Όλενα Ζελένσκα.

“Σας ευχαριστώ που ήρθατε” είπε ο κ. Ζελένσκι καθώς έσφιγγε το χέρι του Μπάιντεν, προτού ακολουθήσει η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Σχετικά Άρθρα