Παίδων: Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι γιατροί

 Παίδων: Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι γιατροί

Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει για τις επόμενες ημέρες, οι γιατροί των δύο νοσοκομείων Παίδων της Αθήνας, «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», αντιδρώντας στο διαχωρισμό των ογκολογικών τμημάτων και τη μετατροπή τους σε ενιαίο κέντρο, με χαρακτήρα Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με ανακοίνωσή της, στηρίζει τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας, τονίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση κανενός τμήματος ή νοσοκομείου».

Την Τετάρτη (22/02/23), οι γιατροί θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από τις 08:00 έως 15:00. Στις 08:00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου και στη συνέχεια, οι υγειονομικοί θα συμμετάσχουν στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο μέχρι το Υπουργείο Υγείας. Την Πέμπτη (23/02/23), στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου μαζί με σωματεία, συλλογικούς φορείς, συλλόγους γονέων.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΙΝΑΠ προς τη διοίκηση της 1ης Υ.ΠΕ:

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ενημερώθηκε ότι σε εκδήλωση στις 15/02/23 που πραγματοποιήθηκε στα ογκολογικά τμήματα του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού για την μέρα κατά του παιδικού καρκίνου, ο υπουργός Υγείας και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δήλωσαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα τα ογκολογικά τμήματα θα διαχωριστούν από τα παραπάνω νοσοκομεία και θα μετατραπούν σε ΝΠΙΔ με διάταξη που θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή. Το σχέδιο νόμου έχει τεθεί ήδη προς δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 24/02.

Δηλώνουν ότι τα τμήματα θα έχουν μεγαλύτερη αυτοτέλεια και ευελιξία, με αποτέλεσμα να λειτουργούν καλύτερα σε σχέση με τώρα. Η αυτοτέλεια που προτείνουν το μόνο που θα κάνει είναι να ανοίξει το δρόμο για παραπομπή των περιστατικών που εξυπηρετούν αυτά τα τμήματα στον ιδιωτικό τομέα. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της ογκολογικής θεραπείας αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται εσωτερικά του νοσοκομείου στις μονάδες παίδων. Η ευελιξία που ισχυρίζονται θα πραγματοποιηθεί εις βάρος των εργαζομένων, που πρακτικά θα δουλεύουν όπως και για όσο επιβάλλουν τα οικονομικά και επιχειρηματικά σχέδια της ιδιωτικής πια ογκολογικής μονάδας, εφαρμόζοντας ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Τα νοσοκομεία ανήκουν στο δημόσιο σύστημα υγείας και τα ογκολογικά τμήματα τους λειτουργούν άριστα χρόνια τώρα με τη συμβολή των εργαζομένων που υπερβαίνουν εαυτό μέρα και νύχτα. Οι εργαζόμενοι στα τμήματα αυτά παλεύουν καθημερινά να σώσουν παιδιά, ζουν από πρώτο χέρι τις αγωνίες και τα προβλήματα των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο αλλά και των οικογενειών τους θα σταθούν απέναντι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση κανενός τμήματος ή νοσοκομείου. Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους:

  • Τετάρτη 22/02/23 8:00 το πρωί συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου προχωρώντας σε στάση εργασίας (08:00 έως 15:00) και συμμετοχή στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο μέχρι το Υπουργείο Υγείας.
  • Πέμπτη 23/02/23 13:00 συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου μαζί με σωματεία, συλλογικούς φορείς, συλλόγους γονέων και συνέντευξη τύπου».

Σχετικά Άρθρα