Κυβέρνηση για F16: “Οι δικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται πολλά κεφάλαια μπροστά σε σχέση με την Τουρκία”

 Κυβέρνηση για F16: “Οι δικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται πολλά κεφάλαια μπροστά  σε σχέση με την Τουρκία”

Το απόγευμα αναμένεται στην Αθήνα από την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και θα έχει καταρχήν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.  Κληθείς  να σχολιάσει το θετικό σήμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για τα F16 στην Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επισήμανε ότι:

“Οι θέσεις Μπλίνκεν είναι γνωστές. Η χώρα μας δεν ετεροπροσδιορίζει τις σχέσεις τις με τις ΗΠΑ ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις τους με άλλες χώρες. Προφανώς σταθμίζουμε τι συμβαίνει στην περιοχή μας” και πρόσθεσε: 

Η Ελλάδα έχει φροντίσει με την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας να είναι ασφαλής. Ήδη οι δικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ και σε αυτό το κομμάτι βρίσκονται πολλά κεφάλαια μπροστά, σε σχέση με όσα η Τουρκία επιδιώκει”. 

Αναφέρθηκε δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς στις συζητήσεις για την αγορά αμερικανικών μαχητικών F35 από τη χώρα μας. 

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη- Μπλινκεν θα είναι όλα τα μεγάλα ζητήματα, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα ενεργειακά, στα οποία όπως τόνισε η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, αλλά και βεβαίως τα ελληνοτουρκικά και τα ζητήματα που αφορούν στο ΝΑΤΟ

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η αμερικανική Exxon Mobil έχει προαναγγείλει ότι εάν οι έρευνες για φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης αποδώσουν σημαντικους καρπούς, ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε έρευνες και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε περιοχές δηλαδή που αμφισβητεί η Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: 

“Όλες οι κινήσεις της χώρας μας για την αξιοποίηση ενδεχόμενων κοιτασμάτων είναι μετρημένες, καλά σχεδιασμένες, πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και του δικαίου της θάλασσας, πάντα καλά προετοιμασμένες”.

Στο ερώτημα εάν οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από την Ελλάδα να στείλει νέα στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως δεν έχει υπόψη του κάποια τέτοια πληροφορία, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στη στήριξη του Κίεβου και εκτιμώντας ότι αυτή η στάση αναγνωρίζεται από εταίρους, ΝΑΤΟ και φυσικά τις ΗΠΑ. 

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν η Αθήνα είχε αρνηθεί να στείλει στην Ουκρανία ρωσικής κατασκευής συστήματα κρίσιμα για την άμυνα της χώρας, όπως οι S300. 

Ερωτηθείς δε εάν μετά την τελευταία επίθεση φιλίας Τσαβούσογλου, θα ξεκινήσουν άμεσα εκ νέου τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε ευθέως. 

Η Ελλάδα ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, προδιαγραφές και προϋποθέσεις όπως τόνισε και ο υπουργός Εξωτερικών με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Εμείς είμαστε πάντα διατεθειμένοι να συζητάμε”, δήλωσε. 

Ο κ. Οικονόμου πάντως δεν παρέλειψε να “καρφώσει” στην αμερικανική πλευρά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με τον οποιο επίσης θα συναντηθεί αύριο ο κ.Μπλίνκεν. Υπενθύμισε ειδικότερα ότι έχει καταγραφεί στο Κοινοβούλιο ποιοι καταψήφισαν την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπουλη, σχολιάζοντας ότι “αυτά αντανακλούν τις απόψεις Τσίπρα για τον προσανατολισμό που ενδεχομένως πρέπει να έχει η εξωτερική πολιτική της χώρας”.

Στο αεροδρόμιο συνάντησε τον Ερντογάν

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Ερντογάν στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που τον συνάντησε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας Εσενμπογκά κι όχι στο Προεδρικό Συγκρότημα ως είθισται.

Στην αίθουσα Grand Hall of Fame του αεροδρομίου περίμενε τον Άντονι Μπλίνκεν ο Ερντογάν, δείχνοντας προφανώς την «δυσαρέσκεια» του προς την Αμερικανική ηγεσία.

Η συνάντηση επικαιροποιήθηκε τελευταία στιγμή, καθώς στην επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν υπήρχε αναφορά για συνάντηση Μπλίνκεν Ερντογάν, αλλά μόνο συνάντηση με τον Τσαβούσογλου και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Στην ίδια ανακοίνωση και στην αναφορά για την Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, υπήρχε αναφορά με τα ονόματα των επαφών του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Αθήνα, δηλαδή Μητσοτάκη, Δένδια και Τσίπρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ακόμα και σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς την Ουάσινγκτον, ότι τίποτα δεν είναι εύκολο μαζί του.

Ο Ερντογάν βρέθηκε στο αεροδρόμιο Εσενμπογκά για να ταξιδέψει στο Χατάι και να δει από κοντά τις κατεστραμμένες περιοχές από το σεισμό.

Σχετικά Άρθρα