Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου: Πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές

 Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου: Πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές

Τις πληγείσες περιοχές από τον φονικό σεισμό της Τουρκίας επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Κυριακή.

Τις πληγείσες περιοχές από τον φονικό σεισμό της Τουρκίας επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Κυριακή. Τον υποδέχθηκε, ο τούρκος ομόλογος του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δύο πολιτικοί, επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας και έκαναν αυτοψία στην περιοχή.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αναφέρει πως ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσει τρόπους βοήθειας πως τις περιοχές που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές αλλά και τους κατοίκους τους που έρχονται κάθε ημέρα όλο και πιο κοντά στην βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές, αναφέρουν ότι θα συζητηθούν και πολιτικές εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Αμερικανού ΥΠΕΞ είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να επιμείνουν έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες πως η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε άρση του βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Τουρκικά μέσα σημειώνουν πως η τουρκική ηγεσία δεν είναι απίθανό να ζητήσει να δοθεί το «πράσινο φως» για τα F-16 και να βρεθεί τρόπος να «καμφθούν» οι ενστάσεις της ομάδας Μενέντεζ για αυτό το ζήτημα. Παρότι ακόμα δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τις επόμενες συναντήσεις του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία, θεωρείται πιθανό να συναντήσει και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετικά Άρθρα