Η πρώτη αντίδραση των καλλιτεχνών στην κυβερνητική ρύθμιση – “Δεν καταργεί το ΠΔ όπως ζητούσαμε” – Νέα συναυλία διαμαρτυρίας

 Η πρώτη αντίδραση των καλλιτεχνών στην κυβερνητική ρύθμιση – “Δεν καταργεί το ΠΔ όπως ζητούσαμε” – Νέα συναυλία διαμαρτυρίας

Οι επίσημες αντιδράσεις των σωματείων των καλλιτεχνών αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες αν και τα πρώτα σχόλια είναι τουλάχιστον επιφυλακτικά όσον αφορά στην κυβερνητική ρύθμιση για τις σπουδές και τα πτυχία με το περιβόητο ΠΔ που τα εξισώνει με τα απολυτήρια Λυκείου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Άρης Λάσκος, εξέφρασε συγκεκριμένες ενστάσεις, τη στιγμή που η ρύθμιση βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο μελέτης από το ΣΕΗ. Καταρχάς, σύμφωνα με τον κ. Λάσκο, «μιλάμε για μια νομοθετική διαδικασία που είναι κοινή υπουργική απόφαση και όχι νομοθετική ρύθμιση, που σημαίνει ότι αφενός προσβάλλεται πολύ εύκολα στο Συμβούλιο της Επικράτειας και κυρίως ότι είναι υποδεέστερη ενός προεδρικού διατάγματος».

  • Όπως επισημαίνει ο Γ.Γ. του ΣΕΗ, η εν λόγω ρύθμιση «δεν καταργεί το προεδρικό διάταγμα ή το τροποποιεί όπως εμείς ζητούσαμε και στο ουσιαστικό κομμάτι σε αυτά που ορίζει, ενώ εξασφαλίζει μεν μια μισθολογική αναβάθμιση εξισώνοντας τις αμοιβές μας με αυτές της τεχνολογικής εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή όμως δίνει αυτή την αναβάθμιση, ανεξαρτήτως του διπλώματος».

Ο κ. Λάσκος πρόσθεσε επίσης πως «στο επίδικο -των κινητοποιήσεων εδώ και δυο μήνες που κάνουμε- τι είναι αυτά τα διπλώματα, και στο αίτημα μας να αναγνωριστούν επαγγελματικά τα διπλώματα μας των ανώτερων σχολών, των καλλιτεχνικών θεάτρων, χορού, κινηματογράφου, δεν απαντάει, καθώς η μισθολογική αυτή αναβάθμιση γίνεται οριζόντια σε όσους κάνουν καλλιτεχνικό έργο στο δημόσιο, και όχι σε όσους μετέχουν της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική ρύθμιση δεν δίνει ισοτίμηση με βαθμίδα τεχνολογικής εκπαίδευσης στο σύνολό της, παρά μόνο μισθολογική ισοτίμηση και δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης. Επίσης, στη ρύθμιση γίνεται λόγος για καλλιτεχνικό έργο κι όχι για καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αναμένεται να εξετάσει τη ρύθμιση την ερχόμενη Τρίτη και στη συνέχεια να λάβει αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν περαιτέρω. Σε κάθε περίπτωση, οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών συνεχίζονται…

Τα βασικά σημεία της ΚΥΑ για τους καλλιτέχνες

  • Ειδική μισθολογική κλίμακα Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ)  
  • 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ) 
  • Μηνιαίος βασικός μισθός πρώτου κλιμακίου 1037 ευρώ  
  • Ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους 

Στο μεταξύ οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών συνεχίζονται με την διοργάνωση νέας συναυλίας στην υπό κατάληψη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ΡΕΞ, την Δευτέρα το απόγευμα.

Σχετικά Άρθρα