Γεωργιάδης στο libre: Το μόνο από τα παρόντα κόμματα που μπορεί δυνητικά να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ είναι το ΠΑΣΟΚ

 Γεωργιάδης στο libre: Το μόνο από τα παρόντα κόμματα που μπορεί δυνητικά να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ είναι το ΠΑΣΟΚ

«Η εικόνα της Ελλάδας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ανέβει πολλά σκαλοπάτια…», δηλώνει σε συνέντευξή του στο libre ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

  • Μιλά για την ακρίβεια, την πιθανότητα να βρεθεί για άλλη μια φορά η χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και το κατά πόσο λειτούργησε το λεγόμενο επιτελικό κράτος.

Τέλος, μιλά για τις πιθανές συνεργασίες αν η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές καθώς και για τις προσωπικές του φιλοδοξίες.

Συνέντευξη

-Κύριε υπουργέ, πολλές φορές όταν μιλάτε για την ακρίβεια, λέτε ότι πρόκειται για «ακρίβεια Πούτιν». Όμως τόσο οι τιμές του φυσικού αερίου όσο και του πετρελαίου έχουν πέσει κατακόρυφα σε όλη την Ευρώπη, όχι όμως και στην Ελλάδα. Τι συμβαίνει στη χώρα μας κύριε υπουργέ; Γιατί πληρώνουμε τόσο ακριβά σειρά προϊόντων;

Πρώτον, κάνετε λάθος. Έχουν πέσει οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα όπως και σε όλη την Ευρώπη. Όσον αφορά το γενικό πληθωρισμό είμαστε 2 μονάδες κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 1,30 κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό στα τρόφιμα, είμαστε στην 5η χαμηλότερη θέση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή στις 27 χώρες είμαστε στη θέση 22.

 Άρα, το ερώτημα το οποίο μου απευθύνετε κατά τον τρόπο που το διατυπώνετε, θα έπρεπε να το απευθύνετε σε άλλες χώρες, παραδείγματος χάρη στην Ουγγαρία που έχει 50% πληθωρισμό στα τρόφιμα, στη Βουλγαρία που έχει 27% στα τρόφιμα ή στη Γερμανία που έχει 23% στα τρόφιμα.

Εμείς, με το 15,4%, είμαστε τώρα στην 5η θέση από το τέλος. Άρα, πηγαίνουμε συγκριτικά πάρα πολύ καλά και ναι, εφόσον όλοι οι άλλοι έχουν τόσο μεγάλο πληθωρισμό προφανώς και θα έχουμε και εμείς λίγο πληθωρισμό.

Παράδειγμα, είδαμε ότι η βιομηχανία τροφίμων ανέβασε τις τιμές 15,4% και δημιουργήθηκε όλο αυτό το θέμα και σωστά, αλλά δεν είδατε ότι στην ίδια ανακοίνωση η βιομηχανία πλήρωσε τις εισαγωγές από τις Ευρωπαϊκές χώρες για πρώτες ύλες συν 27%. Άρα, απορρόφησε περίπου 12 μονάδες αυξήσεων.

-Ένας από τους τρόπους για να διαπιστώσει κάποιος τη δυναμική της οικονομίας είναι και η αύξηση του ΑΕΠ που την περίοδο των μνημονίων μειώθηκε κατά 25%. Ένας άλλος είναι το χρέος που στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 20%. Πόσο πιθανό θεωρείτε να αντιμετωπίσουμε και πάλι μια οικονομική κρίση; 

Ο τρόπος με τον οποίο μετράει ένα κράτος και μια οικονομία το χρέος της, δεν είναι ο απόλυτος αριθμός των δισεκατομμυρίων. Εάν αυτό ήταν το μέγεθος, τότε σήμερα η φτωχότερη οικονομία του πλανήτη θα ήταν οι ΗΠΑ που έχουν μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια χρέος.

Ο τρόπος που μετράνε τα κράτη το χρέος τους είναι οι σχέσεις τους με το ΑΕΠ. Επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση χρέους ΑΕΠ σε όλη την Ευρωζώνη.

Για πρώτη φορά βρισκόμαστε κάτω από το 170% και αν τα επόμενα δύο χρόνια συνεχίσουμε να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στη διετία θα είμαστε κάτω από την Ιταλία. Άρα, θα έχουμε πλησιάσει πια σε μία κανονική περίοδο.

Όχι, δεν θεωρώ πιθανό να ζήσουμε πάλι μία τέτοιου τύπου οικονομική κρίση, όσο οι εξαγωγές αυξάνονται και όσο το ΑΕΠ μας αυξάνεται. Εάν πέσουμε φυσικά σε πολιτική αστάθεια, σταματήσουν οι επενδύσεις και εξοκείλουν τα δημόσια οικονομικά, τότε τι να σας πω.  

-Πριν από λίγες ημέρες οργανώσατε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη προεκλογική εκδήλωση που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου αλλά και διάσημων συμπολιτών μας. Λαμβάνοντας αφορμή και από την μεγάλη ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που συναντάμε ήθελα να σας ρωτήσω ποιο ήταν το κόστος αυτής της εκδήλωσης; Και παρεμπιπτόντως πότε θα γίνουν οι εκλογές;

Το κόστος αυτής της εκδήλωσης είναι δηλωμένο στον προεκλογικό μου λογαριασμό και όλα τα έξοδα πληρωμένα μέσα από την νόμιμη εκλογική διαδικασία. Αυτά τα ελέγχει η Βουλή, όπως για όλους τους Βουλευτές. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να ρωτήσετε εμένα ειδικά, εκτός και αν ρωτάτε τον κάθε υποψήφιο πόσο πληρώνει για την κάθε του εκδήλωση. Αν το κάνετε και για όλους τους άλλους, πολύ ευχαρίστως αν δημοσιοποιήσουν όλοι οι συνυποψήφιοί μου και όλοι οι πολιτικοί μου αντίπαλοι τι πληρώνουν για την κάθε τους εκδήλωση, ευχαρίστως να το κάνω και εγώ.

  • Πάντως σας ενημερώνω ότι ούτε η «Lamda” μου έκανε κανένα δώρο, ούτε κανένας άλλος. Όλα πληρώθηκαν διατραπεζικά με τιμολόγια μέσα από το νόμιμο τραπεζικό προεκλογικό μου λογαριασμό.

Στο ερώτημά σας για τον χρόνο των εκλογών, οι εκλογές θα γίνουν όταν το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. Πιστεύω όμως ότι πια είμαστε στην τελική ευθεία. Δεν μπορεί να αργήσουμε πάρα πολύ.  

-Στα 4 χρόνια που κυβερνάει η ΝΔ είστε ικανοποιημένος από το τρόπο διοίκησης; Το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» λειτούργησε θετικά ή θα το θυμόμαστε για τις υποκλοπές και την εξαγωγή του predator – μετά την εισαγωγή του – σε χώρες της Αφρικής;

Η ειρωνεία για το λεγόμενο επιτελικό κράτος κρατά σχεδόν από την πρώτη μέρα που θεσπίστηκε ο νόμος αυτός και είναι φυσικά πολύ παρεξηγημένος νόμος, καθώς στην πραγματικότητα έδωσε πολύ μεγάλες αρμοδιότητες στους υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων σε σχέση με τους Υπουργούς.

  • Θεωρητικά θα έπρεπε να μας βρίσκει όλους σύμφωνους η ιδέα να αποκομματικοποιείται η κεντρική διοίκηση.  Εν πάση περιπτώσει, πάμε τώρα στην ουσία. Αν πιστεύετε στα αλήθεια ότι αυτό για το οποίο έχει μείνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ιστορία είναι οι υποκλοπές ή το Predator σας μιλάω ειλικρινά, θεωρώ ότι ζείτε σε έναν άλλον πλανήτη.

Σε οποιαδήποτε πρωτεύουσα του κόσμου επιλέξετε να πάτε και να παρακολουθήσετε πως παρουσιάζουν τα δελτία ειδήσεων την Ελλάδα, θα διαπιστώσετε ότι οι υποκλοπές δεν παίζουν πουθενά.

  • Παίζει όμως η μεγάλη άνθιση της ελληνικής οικονομίας, οι πολλές ξένες επενδύσεις, η σοβαρότητα του Πρωθυπουργού, το ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού αντί ο Έλληνας Πρωθυπουργός να ακολουθεί προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εικόνα της Ελλάδας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ανέβει πολλά σκαλοπάτια και εγώ που έχω την τύχη να ταξιδεύω πάρα πολύ στο εξωτερικό για να φέρνω επενδύσεις το εισπράττω, και αυτή η αλλαγή της εικόνας με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στη δουλειά μου.

-Τρεις βουλευτές του ΛΑΟΣ βρίσκονται εδώ και χρόνια στα υπουργικά έδρανα. Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μίλησε με ύμνους για το πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Εάν δεν ευδοκιμήσει ο στόχος της αυτοδυναμίας πόσο πιθανό να δούμε την ΝΔ να συγκυβερνά με  το κόμμα ενός άλλου πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ, την Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου;

Καταρχάς ως προς τους ύμνους του Γιώργου Καρατζαφέρη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντιλαμβάνομαι ότι οι περισσότεροι θέλουν να θυμούνται τον Γιώργο Καρατζαφέρη ως Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού και σε ένα βαθμό είναι λογικό. Αλλά ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία το 2003, έτος που ίδρυσε τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.

  • Ο Γιώργος Καρατζαφέρης υπήρξε επί σειρά ετών «σαρξ εκ της σαρκός» της Νέας Δημοκρατίας και μπορώ να σας πω, από τους πιο στενούς συνεργάτες του αειμνήστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Άρα, είναι πάρα πολύ λογικό να έχει ιδία άποψη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς γνώριζε τον πατέρα του, τη μητέρα του και όλη την οικογένεια επί σειρά δεκαετιών. Δεν καταλαβαίνω γιατί μας κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση. Όλοι όσοι θα θέλαμε να βάλουν ταμπέλα στον Γιώργο Καρατζαφέρη η ταμπέλα που θα του βάζαμε θα ήταν «Μητσοτακικός».

Όσον αφορά τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο κ. Βελόπουλος σε αντίθεση με τον Γιώργο Καρατζαφέρη που ήταν σαρξ εκ της σαρκός της Νέας Δημοκρατίας, ήταν πάντα ΠΑΣΟΚ. Από το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε και εγώ ως ΠΑΣΟΚ τον γνώρισα όταν του πρότεινα να έρθει στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Θαυμαστής του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν, ιδιαίτερη σχέση με τη Δεξιά ουδέποτε είχε.

Τώρα βέβαια έχει φτιάξει το δικό του πολιτικό κόμμα και εκφράζει έναν διακριτό πολιτικό χώρο, ο οποίος όμως δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Ούτε μπορούμε να συγκυβερνήσουμε με τον Κυριάκο Βελόπουλο, ούτε θα ήθελε αυτός να συγκυβερνήσει μαζί μας. Μας χωρίζει ιδεολογικά πολύ μεγάλη απόσταση.

-Προτιμάτε ως συγκυβερνήτη το ΠΑΣΟΚ ή την Ελληνική Λύση;

Νομίζω απάντησα προηγουμένως. Το μόνο από τα παρόντα κόμματα που μπορεί να υπάρξει δυνητικά σε συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία είναι το ΠΑΣΟΚ, μην κοροϊδευόμαστε.

Με το ΠΑΣΟΚ έχουμε υπάρξει ξανά συγκυβέρνηση και αν ο λαός το αποφάσιζε, θα μπορούσαμε να υπάρξουμε ξανά αν και εφόσον φυσικά μπορεί να γίνει μια λογική και αξιοπρεπής συμφωνία.

  • Τι εννοώ με αυτό; Αν ξεκινάει ο κύριος Ανδρουλάκης λέγοντας ότι «δεν δέχομαι τον Μητσοτάκη για πρωθυπουργό», προφανώς τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει. Αν ο κύριος Καστανίδης λέει ότι «δεν μπορώ να κάνω συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία γιατί είναι ο υποκλοπέας μου», δεν μπορούμε να κάνουμε συγκυβέρνηση.  Αυτά είναι νομίζω προφανή στην πολιτική και πολύ εύκολα.

Αν έχουν σκοπό, εφόσον ο λαός θα διατάξει, να μιλήσουν σοβαρά για να κάνουμε συγκυβέρνηση, θεωρητικά θα μπορούσαμε. Όμως για να σας είμαι απολύτως ειλικρινής, είμαστε ήδη πλέον σε προεκλογική περίοδο, κάνω κάθε μέρα συγκεντρώσεις, βλέπω πολύ κόσμο και προσωπικά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κατακτήσει εκ νέου την αυτοδυναμία. Άρα, όλες οι σχετικές ερωτήσεις δεν έχουν πια ουσία.

-Κάτι τελευταίο. Που φτάνουν οι φιλοδοξίες σας στην πολιτική; Όταν ήσασταν στο ΛΑΟΣ γίνατε υπουργός, τώρα που είστε στην ΝΔ και με τόσους ψηφοφόρους πάτε για πρωθυπουργός;

Έχω προ πολλού εκπληρώσει όλες μου τις φιλοδοξίες στην πολιτική. Αν ήθελα μπαίνοντας στην πολιτική να γίνω Υπουργός, δεν θα έμπαινα στην πολιτική με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Εγώ στην πολιτική μπήκα για να λέω τις ιδέες μου.

  • Ήρθαν τα μνημόνια, ξαφνικά το πολιτικό σύστημα αναζήτησε διαφορετικού τύπου πολιτικούς, πιο αποτελεσματικούς και πιο πρακτικούς, έτσι βρήκαν και εμένα και βρέθηκα να κάνω αυτή τη μεγάλη πολιτική σταδιοδρομία, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι υπολόγιζα στην αρχή της ζωής μου, έχοντας γίνει ήδη τρεις φορές Υπουργός, Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής επί τόσα χρόνια στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται όλοι μας να γίνουμε πρωθυπουργοί. Είμαι μια χαρά, στηρίζω τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος πιστεύω, και σας το λέω σήμερα για να το γράψετε, ότι του αξίζει να πάρει και τρίτη, όχι μόνο δεύτερη θητεία.

Σχετικά Άρθρα