Ανάλυση/ ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της απλής αναλογικής – Η νέα κουλτούρα των συνεργασιών και ο νικητής της πρώτης Κυριακής

 Ανάλυση/ ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της απλής αναλογικής – Η νέα κουλτούρα των συνεργασιών και ο νικητής της πρώτης Κυριακής

Η απλή αναλογική αλλάζει την κουλτούρα των εκλογών στη χώρα. Το πολιτικό σύστημα αναμετράται για πρώτη φορά με το πραγματικό του μέγεθος. Η επόμενη ημέρα της πρώτης κάλπης μπορεί να δώσει κυβέρνηση και όποιοι τη συγκροτήσουν θα είναι και οι νικητές.

Λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου το τοπίο της πολιτικής αντιπαράθεσης αρχίζει να ξεκαθαρίζει.

Μετά τις φαινομενικά εκτός γραμμής τοποθετήσεις Σκουρλέτη και Κουρουμπλή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας που θα συγκεντρώνει έστω και οριακά τους 151 βουλευτές ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της ΝΔ με πολύ μικρή διαφορά αλλά με υψηλά ποσοστά, η συζήτηση περι τερατογένεσης και κυβέρνησης ηττημένων άλλαξε χαρακτηριστικά.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας έχει το βλέμμα του ήδη στην επόμενη ημέρα της κάλπης της πρώτης Κυριακής με την απλή αναλογική.

Όπως φαίνεται πλέον και από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Καρδίτσα ο στόχος είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και μάλιστα στην λογική ότι δεν υπάρχουν άλλες εκλογές πέρα από εκείνες με την απλή αναλογική.

Μπορεί επικοινωνιακά η Κουμουνδούρου να επιμένει εμφατικά στη λογική της κυβέρνησης των νικητών, φαίνεται όμως ότι το επιχείρημα μετατοπίζεται από τώρα στο κλίμα που θα διαμορφώσει το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα όταν τα κόμματα θα μετρηθούν  στο πραγματικό τους μέγεθος με την πρωτιά να αξιολογείται αυτή τη φορά χωρίς μπόνους εδρών για την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μέχρι σήμερα.

  • Η κουλτούρα της απλής αναλογικής δεν υπάρχει και όπως εκτιμάται από την ηγεσία της Κουμουνδούρου αυτή η ωρίμανση του εκλογικού σώματος θα συντελεστεί ακαριαία από το ίδιο το βράδυ κιόλας των εκλογών.

Στην απλή αναλογική δεν υπάρχει ουσιαστικά πρώτος και δεύτερος σημειώνουν προσεκτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως αυτός που θα καταφέρει να συνεργαστεί θα είναι και ο κερδισμένος της αναμέτρησης. Και ο κ. Τσίπρας αυτή την πραγματικότητα την περιέγραψε με σαφήνεια στην Καρδίτσα λέγοντας «ξεχάστε τι λένε τα Κόμματα πριν τις εκλογές. Πριν και μετά τις εκλογές υπάρχει μια καθοριστική στιγμή: η ημέρα των εκλογών και το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Η επόμενη μέρα θα είναι μια τελείως καινούργια μέρα».

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή προϋποθέτει εμφατικά καθαρή νίκη.

Η μάχη για τη συσπείρωση και τα ψηφοδέλτια

Η αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της κάλπης πηγάζει πότε από τα λεγόμενα και ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων που προδιαγράφουν ένα αισθητό προβάδισμα υπερ του ΣΥΡΙΖΑ και πότε από την αυθόρμητη συμμετοχή του κόσμου σε περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα όπως αυτή στη γαλάζια Καρδίτσα με την κινητοποίηση στην καρδιά του χειμώνα να εντυπωσιάζει από την ανταπόκριση.  

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον σε εκλογική τροχιά και τα βασικά ονόματα των υποψηφίων δίνονται πλέον στη δημοσιότητα

Η πολιτική γραμματεία αποφάσισε να δώσει πρώτα το βασικό κορμό των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ που κατά βάση αποτελούν τον πυρήνα των στελεχών και των Βουλευτών που βρίσκονται ήδη στη Βουλή.

Αυτή η προεκλογική περίοδος θεωρείται από τις πιο ήρεμες εσωκομματικά προεκλογικές περιόδους του ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε στέλεχος με εμπειρία στο κομματικό γίγνεσθαι καθώς δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές έριδες στα πλασαρίσματα των υποψηφίων.

  • Αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό και στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν σημαντικές μετακινήσεις κορυφαίων και πρωτοκλασάτων στις «σίγουρες» θέσεις και περιφέρειες ενώ και η αθόρυβη και υπο άκρα μυστικότητα της τριάδας που ανέλαβε αυτή τη δουλειά έχει καταφέρει να βρει τις απαραίτητες ισορροπίες.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα ανακοινωθεί ο βασικός κορμός των λιστών με το 75% των υποψηφίων που θα απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια. Ουσιαστικά θα πρόκειται για τους σημερινούς Βουλευτές συν εκείνους για τους οποίους η υποψηφιότητα έχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ανακοινωθεί.

Star system

Επομένως δεν αναμένονται τώρα τα πρόσωπα – εκπλήξεις σε αυτή τη φάση, καθώς αυτές είτε για λόγους επικοινωνιακούς είτε γιατί ακόμη δεν έχουν κλειδώσει οριστικά θα ανακοινώνονται τμηματικά και όσο θα πλησιάζουν οι κάλπες.

Πολλές κενές θέσεις θα μείνουν ανοιχτές σε Α΄ Θεσσαλονίκης και στο Λεκανοπέδιο, εκεί οπου συνήθως τα κόμματα τοποθετούν τους λεγόμενους και star και για τους οποίους υπάρχει συνήθης γκρίνια από τις οργανώσεις της περιφέρειας για το λεγόμενο star system που τοποθετείται κατά κανόνα στις νευραλγικές και πολυπληθείς εκλογικές περιφέρειες.

Σχετικά Άρθρα